Van'da  kar yağışı öncesi 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi, 90 ambulans ve paletli kar araçlarıyla kış hazırlıklarını tamamlayarak göreve hazır hale getirildi. Günde 10 ile 12 bin arasında çağrı aldıklarını belirten Van 112 Acil Afetler Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Halis Gökyer, bu çağrılardan sadece 350'sinin gerçek olduğunu diğerlerini ise asılsız ve gereksiz olduğunu, bazı kimselerin de kendilerini arayarak 'Dizi saat kaçta başlıyor', Boğazıma sinek kaçtı. Ağzıma sinek ilacı sıksam olur mu?" gibi ifadeler kullandıklarını söyledi.

 

Kış şartlarının zorlu geçtiği Van'da, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi 79 ambulans, 5 paletli kar aracı, 1 kar tipi jip, 4 Umke aracı, 1 hava ambulansı ve çalışanlarıyla acil vakalara müdahale etmek için tüm hazırlıklarını tamamladı. 70 personelin görev yaptığı 112 Komuta Kontrol Merkezi’ndeki sağlık personelleri, kışın kırsaldaki mahallelerindeki yollarını açtırmak için 'Doğum hastamız var.', 'Dizi saat kaçta başlıyor', Boğazıma sinek kaçtı.Ağzıma sineklik ilacı sıksam olur mu?', 'Çocuklara 3 basamaklı sayıları öğrettim. Bunun için 112'yi aradım.' gibi asılsız ihbarlar ve gereksiz ifadelerle, gerçek vakalara ulaşmada sıkıntı yaşıyorlar. 112 Acil Afetler ve Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Halis Gökyer, Van Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil Afetler ve Sağlık Hizmetlerinin araç ve personelleriyle kışa hazır olduğunu belirterek, "Bölgemizde kışın çok çetin ve yoğun geçmektedir. Şu anda bütün kış hazırlıklarımızı tamamladık. Bütün araçlarımızı bakım ve onarımdan geçirdik. Kış ekibimizi de kurduk. 5 adet  paletli kar aracı, 79 ambulans, 1 adet kar tipi jip, 4 adet Umke aracı, 1 adet hava ambulansı ve personellerimizle kışa hazırız." dedi

 

 

ASILSIZ İHBARLARA YASAL İŞLEM YAPILIYOR

112 olarak asılsız ihbarların kendilerini çok meşgul ettiğini belirten Gökyer, "Bir günde yaklaşık 10 bin ile 12 bin arasında çağrı gelmektedir. Bu çağrıların içerisinde sadece 350 civarında gerçekleşen vaka var. Geri kalan hepsi asılsız ihbarbardır. Artık bazı vakalara savcılık tarafından 250 TL para cezası kesiliyor. Eğer aynı kişi ikinci kez asılsız ihbarda bulunursa savcılık bu kez 500 TL para cezası kesiyor. Kış döneminde asılsız ihbarlar artmaktadır. Karla kaplı yolların açılması için asılsız ihbarlar yapılmaktadır. Bununla ilgili vatandaşlardan ricamız bilinçli olsunlar. Unutmasınlar ki; bizi meşgul ettiğiniz her saniye, her dakika bir insanın hayatına mal olacaktır. Onun için vatandaşlarımız bizlere bu konuda yardımcı olsunlar. Kışın yolları kapanan bazı vatandaşlar, 'Acil Hastamız' var,' kimisi de 'Dizi kaçta başlıyor', 'Boğazıma sineklik kaçmış, sinek ilacı sıksam olur mu?' gibi ifadeler kullanarak ekiplerimizin işini zorlaştırıyor." diye konuştu.
Gökyer,  Ekim ayında kent merkezinde 10 dakikalık sürede hastaya ulaşım oranının yüzde 99, kırsalda ise 30 dikakada hastaya ulaşım oranının yüzde yüzde 91 olduğunu kaydederek, "2017 yılı içerisinde ise Van merkezde 10 dikakada hastaya ulaşım oranının yüzde 97, kırsalda ise 30 dikakada yüzde 85'tir." dedi.

 

 

ÇALIŞMALARIMIZI AKSATIYORLAR

112 Komuta Kontrol Merkezi Birim sorumlusu Çiğdem Aslan ise, gelen asılsız ihbarların kendilerini çok meşgul ettiğini belirterek, "Asılsız ihbarlar konusunda savcılıkla artık iletişim halinde olup, tespit ettiğimiz numalara 250 TL para cezası kesilmektedir. Mesela bizi arayanlar 'Boğazıma Sineklik kaçmış, ağzıma sinek ilacı sıksam olur mu?, Bir öğretmen aramıştı. '3 basamaklı sayıları öğrettim çocuklara.112'yi aradım. Sıkıntı olur mu?' gibi asılsız ve gereksiz çağrılarla bizleri meşgul ediyorlar" dedi.

HABER: ORHAN AŞAN

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim