Protez ve ortez için il dışına giden Vanlıların çileli yolculuğu Okur Ortopedi Protez - Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi ile son buldu. Son teknoloji ürünlerini Van’a getiren Okur, sağlığı vatandaşın ayağına getirdi.

 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - HAKAN SARI : Van’da protez anlamında önemli hizmet veren Okur Ortopedi Protez - Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi yeniliklere imza atmaya devam ediyor. Daha önce Türkiye’de 3 ilde bulunan cihazları Van’a getiren Okur Protez, Van’a getirdiği son teknoloji ürünü cihazlar ile hastaların diğer illere gitmesini engelliyor.

 

 

Bundan böyle diğer illere gitmek zorunda kalmayacak olan Vanlılar, ayrıca cihaz ya da diğer alanlarda çıkacak en ufak bir sorunda da Van’da işini kolaylıkla halledebilecek. 2007 yılından bu yana Van’da hizmet veren Okur Ortopedi Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi dünya çapında yapılan yeni teknolojiyi Van’a taşımaya devam edecek.

 

DUYMAZ: İLK HEDEF İRAN

Yaptıkları çalışmalar ve getirdikleri cihazlar hakkında Şehrivan’a konuşan Okur Ortopedi Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi sahibi Ümran Duymaz, Van’a verdikleri hizmetin devam edeceği mesajını verdi. Duymaz şunları söyledi: “Okul protez ve ortez yapım merkezi olarak biz çevre il ve ilçelerle çalıştığımız gibi komşu ülkelerle de çalışmak istiyoruz. Azerbaycan, Irak, İran ve Suriye gibi ülkelerle çalışmak istiyoruz. Bizim ilk olarak hedefimiz İran.”

 

 

“BİZDEKİ TEKNOLOJİ İRAN’DA YOK”

Kapıköy’ün aktif bir hale gelmesinden sonra İranlıların Van’a geldiğini söyleyen Duymaz, gelen İranlıların kendileri ile görüştüğünü ifade etti. Duymaz, “Biz fiyat verdiğimizde İran’a göre fiyatların yüksek olduğunu söylüyorlar. Bunun başlıca sebebi İran’da bizim teknoloji kadar gelişmemiş olmasıdır. Biz burada kullandığımız mikro işlemcili protezler İran da yok. Burada kullandığımız cihazları ve teknolojiyi bilseler mutlaka İran’dan bize gelen hastalar olur. İran ile ilgili girişimlerimiz var. İnşallah ilerleyen zamanlarda İranlılarla çalışacağız. Beraber çalıştığımız Uygar Sağlık Danışmanı diye bir kurum ile birlikte bu faaliyetleri hastalarımıza sunuyoruz.” Dedi.

 

 

AYBAR: ÇALIŞMA ALANIMIZ GENİŞ

Hizmet alanında çalışmalar ve cihazlarla ilgili bilgiler veren Protez ve Ortez Uzmanı Nezahat Aybar ise şöyle konuştu: “2007 yılından bu yana Van’da hizmet veriyoruz. Buradaki hizmet alanımız ekstremitesi olmayan hastalar üzerinedir. Benimle birlikte 3 tane protez ve ortez uzmanı çalışıyor. Çalışma alanımız çok geniş. Nerdeyse Van’daki bütün rehabilitasyon merkezleri ile birlikte çalışıyoruz. Ayrıca Van’da bulunan bütün hastanelere hizmet veriyoruz. Bizim çalıştığımız alanda her gün dünya çapında yeni gelişmeler yaşanıyor. Bizde bunları sürekli takip ediyoruz. Dünya çapında yaşanan yenilikleri ve gelişmeleri burada ilimizde bulunan vatandaşlarımıza sunmaya çalışıyoruz”

 

 

“METROPOL ŞEHİRLERDEN ÇOK DAHA İYİYİZ”

Vanlıların protez için artık ve ortez için il dışına çıkmasına gerek kalmadığına işaret eden Aybar, “Vatandaşlarımız çoğu dışarıya gidiyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük ve metropol şehirlere gidiyor insanlarımız. Vatandaşlarımız zannediyor oralarda daha iyi hizmet veriliyor. Bu çok yanlış. İddia ediyorum. Biz onlardan daha iyi ve kaliteli hizmet sunuyoruz. Bahsetmiş olduğum büyükşehirler de bizden çok farklı bir şey yapılmıyor. Hastalarımızın dışarıya gitmesinin sebebi Van’da yapıldığını bilmemesinden kaynaklanıyor. Mekanik olduğundan dolayı protez ve ortezler de çabuk bozulma ihtimalleri var. Şimdi hasta bunun için tekrar il dışına gitmek zorunda kalıyor. Bu da ayrı bir masrafa neden oluyor. Sonradan burada yapıldığını öğrenen hastalar keşke il dışına çıkmasaydık diyor. Özellikle ilçelerde ikamet eden hastalarımız direk olarak büyükşehirlere gidiyor. Bu da yanlış yönlendirmeden ve Van’da yapıldığından habersiz olmalarından kaynaklanıyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

AYBAR ÖZELLİKLERİNİ ANLATTI VE EKLEDİ

Son yıllarda protez alanında büyük gelişmelerin yaşandığını belirten Aybar şöyle konuştu: “Bizim bir projemiz var. İlimize mikro işlemcili protez ve ortez getirmeye çalışıyoruz. Bu mikro işlemcili protez veya ortez ne anlama geliyor? Mikro işlemci protez ve ya ortez tamamen kas ve sinir ile çalışan mekanik bir protezdir. Mikro işlemci protez bir hastaya nakledildikten sonra bisiklet dahi kullanabiliyor. Hasta bu eksiliğinin dışarda fazla belli olmasını istemez, çünkü rahatsızlık yaratıyor. Dışardan bakıldığında mikro işlemci protez vücuda daha çok uyum sağlıyor ve görünüşü de göze batmıyor. Mikro işlemci protezin daha sayamayacağım birçok özelliği var. Örneğin bir hastanın koluna mikro işlemci nakledildiğinde, hasta rahatlıkla bir bardak tutabilir veya eşya taşıyabilir. Kısacası mikro işlemci, normal insan vücudu gibi çalışabiliyor.”

 

 

“MİKRO İŞLEMCİ PROTEZ TERCİH EDİLİYOR”

Mikro işlemci protezlerin genel olarak daha fazla tercih edildiğini söyleyen Aybar, “Van’da mikro işlemci protez için çok başvuru var. Van’da genç kesim daha çok mikro protezi tercih ediyor: Mikro işlemci maliyet olarak yüksek olduğu için birçok hasta buna yaklaşmıyor. Bizde bu maddi sıkıntını önüne geçmeye çalışıyoruz. Çünkü SGK maddi anlamda pek fazla hastalara destek vermiyor. Van’da mikro işlemci kullanan birçok hastamız var. Bir bayan hastamız mikro işlemci kullandığında etek giyebiliyor. Çünkü kas ve sinirlere dayalı bir sistem olduğu için hiç sıkıntı yaşamıyor. Bu da bir anlamda mikro işlemci o özgüveni sağlıyor. Van sağlık alanında bölgesel olarak hizmet veriyor. Bu nedenle protez ve ortez alanında çok büyük bir hasta potansiyelimiz var. Özellikle Van’a bağlı ilçelerde gelen çok hastamız. Bazı yakın illerden de gelen birçok hastamız var. Bu nedenle çok yoğun olarak çalışıyoruz.” Diye konuştu.

 

AYBAR: 3 AYDA VAN’A GETİREBİLDİK

Türkiye’de 3 ilde bulunan ayak analiz cihazının Van’da bulunduğunu sözlerine ekleyen Aybar, bu cihazı da Oku Ortopedi olarak Van’a kazandırdıklarını söyledi. Aybar şöyle devam etti: “Ayak analiz ve yürüme analiz cihazı daha önce Doğu Anadolu bölgesinde yoktu. Ayak analizi daha önce Türkiye de belirli illerde buluyordu. Bu cihazlar maddi anlamda çok pahalı. Cihaz İtalya’dan ithal ediliyor. Bizim bu cihazı, yaklaşık 3 ayda Van’a getirebildik. Cihazın temel işlevi ayak emar (MR) çekmesidir.”

 

 

UZMANINDAN ÖNERİ! AYAK ANALİZİ YAPIN

Aybar son olarak, “Statik analiz, dinamik analiz ve stabil analizleri yapıyoruz. Bu sayede hastanın ayağındaki sıkıntının ve sorunun ne olduğunu öğreniyor ve tanı koyabiliyoruz. Gelişme çağında olan çocuklarda bu cihazı tedavi amaçlı kullanabiliyor. Yetişkinlerde ise sadece rahatlama amaçlı olarak kullanılıyor ve bu kapsamda tabanlıklar yapıyoruz. Ayak analizi bel fıtığına da çok faydalı. Bel fıtığı oluşmanın sebeplerinden biriside hastaların dengeli yürümemesinden kaynaklanıyor. Bu sıkıntılar dinamik ayak analizi dediğimiz analiz çeşidinde ortaya çıkıyor. Tabanlık yapıp ve kullanan birçok hastamız sonra bize teşekkür ediyor. Şu an için ayak analizini ücretsiz yapıyoruz. Bütün vatandaşlarımıza ayak analizi yapmalarını öneriyorum.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim