Yüz bin kişiye 99 uzman hekimin düştüğü Türkiye’de, Van her 50 uzman doktor 100 bin kişiye hitap ediyor. Doktor sıkıntısının üst seviyede yaşandığı kentte az olan doktor sayısı izinler ve diğer sebeplerden dolayı tam anlamıyla yetersiz kalıyor. Bölgede sağlık yatırımları artarken, yetersiz kalan sağlık hizmetlerinin durumuna dikkat çeken HDP’li vekil Kemal Aktaş ise Van’ın bölgedeki personel ve sağlık kuruluşu imkânları ile Türkiye’nin 3 dünyanın ise 6 kat gerisinde olduğunu belirtti.

 

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği soru önergesinin cevaplandığını, alınan cevapla Van sağlığındaki sorunların bir kez daha doğrulandığını belirtti. Son zamanlarda sürekli gündeme gelen Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesindeki doktor yetersizliğin bakanlık tarafından da kabul edildiğini belirten Aktaş; “21 Doktor kadrosunun sadece 13 tanesinin dolu olduğu 7 kadronun boş olduğu belirtilmiştir. Dolu görünen kadrolardaki doktorların bir kısmının izinli, raporlu oldukları da göz önüne alındığında aslında çok az sayıda hekimin fiilen hizmet verdiği ortaya çıkmaktadır.” Dedi. Aynı şekilde Van’daki diğer sağlık kuruluşlarında da ciddi doktor eksikliğinin fazla olduğuna vurgu yapan Aktaş; “2014 yılı verilerine göre Türkiye de 100 Bin kişiye 99 uzman hekim, Van ilimizde ise 100 bin kişiye 50 uzman hekim düşmektedir. (Van dünya ortalamasından 6 kat; Türkiye ortalamasından 2 kat daha geride görülmektedir.)” diyerek Van’daki doktor sıkıntısına vurgu yaptı.

 

AKTAŞ: HÜKÜMETİN SAĞLIK POLİTİKALARI VAN’DA İFLAS ETTİ!

Sağlık Bakanlığa sunduğu önergenin cevaplandığını ve gelen cevapların sağlıktaki durumun vehametini ortaya koyduğunu vurgulayan HDP’li Aktaş, özellikle son zamanlarda sıkça dile getirilen doktor sıkıntısının bakanlıkça da doğrulandığını belirtti; Aktaş cevaplana o önerge ve sağlık sorunları ile ilgili olarak; “Van ilimizde yaşanan ve çeşitli şekillerde kamuoyuna yansıyan sağlık sorunlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığının cevaplaması istemiyle 29.04.2014. tarihinde TBMM başkanlığına vermiş olduğum soru önergesine Sağlık Bakanlığı tarafından 30.01.2015 tarihinde cevap verilmiştir. Öncelikle Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesindeki Doktor yetersizliği bakanlık tarafından kabul edilmiştir. 21 Doktor kadrosunun sadece 13 tanesinin dolu olduğu 7 kadronun boş olduğu belirtilmiştir. Dolu görünen kadrolardaki doktorların bir kısmının izinli, raporlu oldukları da göz önüne alındığında aslında çok az sayıda hekimin fiilen hizmet verdiği ortaya çıkmaktadır.”

 

HEKİME ULAŞAMIYORUZ!

Doktor eksikliği ve hasta yoğunluğundan dolayı Van’da sağlık hizmetlerine ulaşmanın ciddi mana da güç bir aşamaya geldiğine vurgu yapan Aktaş, konu ile ilgili olarak; “Bakanlık hekim eksikliğinin gerekçesi olarak doktorların çeşitli sebeplerle kalkınmada öncelikli olan yerlerden bir an önce tayin yaparak başka illere gittiklerini bu nedenle hekim açıklarının yaşandığını ileri sürmüştür. Hastaların yoğunluk nedeniyle randevu almakta zorlandıkları ve zamanında muayene olamadıklarına dair soruma ise; bakanlık verdiği cevapla vatandaşın hekime ve sağlık hizmetine ulaşmada yaşadığı sıkıntıyı teyit etmiştir. Şöyle ki; bakanlık günlük 350 ile 400 hastanın polikliniklere başvurduğunu belirtmiş ancak MHRS ile doktor başına 38 randevunun MHRS dışında da toplam 80 hastanın başvurduğunu belirtmiştir. Tüm doktorların her gün poliklinik hizmeti vermediği düşünülürse günlük yüzlerce hastanın muayene sırası alamadığı ve sağlık hizmetinden yararlanamadığı da ortaya çıkmaktadır. Anlatmakla bitirilemeyen sağlık reformlarının aslında vatandaşın sağlık hakkının piyasanın insafına terk edildiğini yine bakanlığın vermiş olduğu aşağıdaki sağlık verileri ortaya koymaktadır.” Dedi.

 

VAN’DA 2 BİN KİŞİYE 1 DOKTOR DÜŞÜYOR!

Van’ın kişi başına düşen doktor konusunda da hem ülkenin hem de dünyanın gerisinde olduğuna vurgu yapan Aktaş, paylaşılan o istatistikleri ise şu şekilde değerlendirdi; “2011 yılı Dünya Sağlık Örgütü Verilerine göre sağlık personeli başına düşen hasta sayıları şöyledir: 100 bin kişiye düşen hekim sayısı AB ortalaması 336, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Ortalaması 333 tür. 2014 yılı verilerine göre Türkiye de 100 Bin kişiye 99 uzman hekim, Van ilimizde ise 100 bin kişiye 50 uzman hekim düşmektedir. (Van dünya ortalamasından 6 kat; Türkiye ortalamasından 2 kat daha geride görülmektedir.) 2011 verileri dikkate alındığında 100 bin kişiye düşen diş hekimi sayısı AB. Ortalaması 62 hekim, DSÖ 50, Dünya ortalaması 26 olarak belirlenmiştir. 2014 yılı itibarı ile Türkiye ortalaması 100 bin kişiye 28 diş hekimi, Van ilimizde 100 bin kişiye 10 diş hekimi düşmektedir. (Van ilimiz dünya ve Türkiye ortalamasından 2,5 kat daha geride görülmektedir.) 2011 verilerine göre 100 bin kişiye düşen Ebe-Hemşire sayısı Avrupa Birliği ortalaması 689, dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ortalaması 842, dünya ortalaması ise; 290 olarak belirlenmiştir.”

 

PRATİSYENİMİZ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE!

Açıklamada ayrıca; “2014 yılı itibarı ile Türkiye’de 100 Bin kişiye düşen ebe-hemşire sayısı 252 Van ilimizde bu sayı 100 bin kişiye 189 olarak belirtilmiştir. 2014 verilerine göre Türkiye ‘de 100 bin kişiye 50 pratisyen hekim düşerken Van ilimizde 56 pratisyen hekim düştüğü belirtilmiştir.( sadece bu veri de Van Türkiye ortalamasını kısmen geçmiştir). Van ilimizdeki Sağlık kuruluşlarına ayrılan ekonomik paylara bakıldığında ortalamaların gerisinde kalan tesis, personel ve sağlık araç-gereç ihtiyacını gidecek bir miktardan bahsetmek mümkün değildir. Yıllara göre artan nüfusun ihtiyaçlarını dahi asgari düzeyde karşılayacak bir bütçenin aktarılmadığı ortadadır. Ülkelerin gelişmişlik parametreleri olarak değerlendirilen bu sağlık verileri göstermektedir ki; Türkiye’ de sağlık hekime ve sağlığa erişim neredeyse imkânsız hale gelmiştir.” Denildi.

 

MUHARREM ÖRNEĞİ

Aktaş geçtiğimiz yıl hastaneye yetişmediği için hayatını kaybeden küçük Muharrem’in durumunun da sağlıktaki bu sıkıntılardan kaynaklandığını vurgulayarak; “Van ilimizdeki Sağlık verileri ise; adeta sağlık hizmeti yoktur denilecek düzeydedir. Van ilimizle ilgili bu sağlık verileri göstermektedir ki: 05-Şubat 2014 Tarihinde Van ilimizin Gürpınar ilçesine bağlı Çeli mezrasında doktora gitmek isterken ambulansın gelmemesi nedeniyle babasının sırtında hastaneye giderken yolda hayatını kaybeden Muharrem Taş adlı 3 yaşındaki çocuğun ölümünün bir tesadüf olmadığını kanıtlamaktadır. Sağlıktan Sorumlu Bakanlığın Van ile ilgili vermiş olduğu sayısal veriler; bu içler acısı durumun bir kader ya da zorunluluk değil açıkça bir tercih sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Bu tercih bu şekilde yapıldığı müddetçe daha çok Muharrem bebeklerin doktora ve sağlık hizmetine ulaşamadan hayatını kaybedeceğini bize göstermektedir.” Dedi.

 

Son olarak Van’ın sağlık noktasında bakanlık tarafından pilot bölge ilan edilmesi teklifini sunan Aktaş, değerlendirmesinde ayrıca; “Bölgenin en gelişmiş ili olması nedeniyle civar pek çok ilden de hastaların Van ilimizdeki sağlık hizmetlerinden yararlanmaya geldikleri de göz önüne alınırsa; bölgenin diğer illerinin sağlık açısından ne durumda olduğu daha da anlaşılmaktadır. Van ilimizde yurttaşlarımızın sağlık kuruluşlarına ulaşması bir sorunken; ulaştıkları kuruluşlarda doktor bulmaları ve tedavi olanağına kavuşmaları da başka bir sorun olarak ortada durmaktadır. Kuşkusuz sağlık alanındaki bu tablo Türkiye’nin pek çok köşesinde yaşanmaktadır. Ancak veriler göstermektedir ki; Van ve diğer bölge illerimizdeki personel ve sağlık kuruluşu imkânları bazı branşlarda Türkiye ortalamasının 3 kat gerisindedir. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetinin sunumunda yaşanan sorunları gidermekle ve Anayasa ile uluslararası belgelerde ortaya konan yükümlülükler çerçevesinde her yurttaşa eşit, ulaşılabilir ve parasız olarak sağlık hizmeti sunmakla yükümlüdür. Hükümet ve Sağlık Bakanlığı derhal öncelikli olarak sağlık tesisi ve sağlık personeli eksiği bulunan illerden başlayarak (Van ilimiz pilot il seçilebilir) tüm illerdeki sağlık alanındaki eksiklikleri giderecek adımları atmalıdır. Aksi durumda yaşanacak her tür olumsuzluktan hükümet ve Sağlık bakanlığı sorumlu olacaktır.” Sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim