Vatandaşlar arasında “İktidar partisinin bile söz geçiremediği hastane” olarak anılmaya başlayan Van’ın 5 yıldızlı sağlık kompleksi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 15 gündür yaşanan su sıkıntısı adeta vatandaşı çileden çıkardı. Vanlıların cep telefonlarında, sosyal medyada ardı arkası kesilmeyen çöp dolu koridorlar ve çalışmayan asansörlerden sonra cenaze yıkayacak suyun bile temin edilmemesi ile gündeme gelen hastane adeta pes dedirtti! O hastanede onlarca sıkıntıya rağmen ne yetkililerden ne de vekillerden yaşanan bu sorunlara el atan hiç kimsenin olmaması ise dikkat çekiyor!

 

Bölgenin en sağlık kampüsü olan Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde su sıkıntısı yaşanıyor. Yaklaşık 15 gündür hastanede akmayan sular nedeniyle hasta ve hasta yakınlarını isyan ettirdi. İhtiyaçlarını gidermek için dışarıdan hazır sular alan hasta ve hasta yakınları sorunun bunanla da çözülmediğini hastanenin pis kokudan geçilmediğini anlattı. Yetkililere çağrıda bulunan hasta ve hasta yakınları sorunun çözümünü isterken bölgeye hitap eden böyle bir sağlık kampüsüne bu durumun yakışmadığını belirtti.

 

HİÇ Mİ TEDBİR ALINAMIYOR?

 

Van’da 5 yıldızlı otel konforunda 5 Eylül 2011 tarihinde hasta kabulüne başlayan Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde sorunlar devam ediyor. Daha önce ulaşım ve altyapı sorunları ile adından söz ettiren Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi şimdilerde su kesintileri ile gündemde. 153 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilen Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5 Eylül 2011 tarihinde hasta kabulüne başlayarak bölgenin ilk ve tek hastanesi oldu. Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerde de büyük başarılara ve hizmetlere imza atan hastanede sorunlar bitmek bilmiyor. Daha önce altyapı ve ulaşım gibi sorunlar nedeniyle gündeme gelen Hastane şimdilerde su kesintileri ile gündemde. Yaklaşık 15 gündür suların akmaması hastanede büyük sorunlara neden oldu. Birçok hasta ve hasta yakını duruma isyan ederken 15 gün geçmesine rağmen yetkililer tarafından henüz bir çözüm bulunmadı. 120 milyon lira harcanarak yapımı tamamlanan hastanenin böylesi basit bir su kesintisi nedeniyle vatandaşın tepkisini çekmesi yetkililerin ne kadar sorumsuzca davrandığını gösteriyor. Öte yandan hastanenin bu tedbirsizliği ve sorunlara yaklaşımda gösterdiği vurdumduymaz tavır Van’daki siyasilerin de zaman zaman tepkisine neden oluyor. Ak Parti Van Milletvekilleri Van medyasının defalarca dile getirdiği sorunlar noktasında açıklama yapmakta ve sorunların çözümüne yönelik çaba göstermede çekimser davranırken, bu konuda en samimi çıkışı yine il yönetimi yapıyor. Zira geçtiğimiz günlerde Van’da yayın yapan Van Haber gazetesine yaşanan su sıkıntısı ile ilgili konuşan Ak Parti İl Başkan yardımcılarından Hekim Karabıyık da yaşanan sıkıntıları doğrulamış ve, “Doğrudur. Son birkaç gün içerisinde gerek partiye gelerek, gerekse telefonlarla bizleri arayan hasta yakınları bu sıkıntıdan bizleri haberdar ediyorlar. Van Bölge Eğitim Araştırma hastanesinde,  su sorunu, bunun yanında Asansör, Ulaşım, Eczane gibi ciddi sorunlar yaşandığına dair şikâyetler gelmektedir. Bunu dikkate almak lazım. Özellikle bu yaz vakti, güneşin kavurduğu bu günlerde tedavi görmek amacıyla hastanede yatan hastaları susuzlukla karşı karşıya bırakırsanız bırakın onun orda tedavi görmesini tam tersine orada mikrop enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya kalma ihtimali yüksektir. Hastanedeki öncelikli sorun olarak su sorunudur. Yağan telefon yağmuru ve partimize gelen şikayetler üzerine Bizzat biz Ak Parti heyeti olarak önceki gün Hastaneyi ziyaret ettik ve sorunların yerinde tespit ettik.” Sözlerine yer vermişti.

 

HASTALAR İSYAN ETTİ

 

Hastanede tedavi gören hastalar, Bölge hastanesinin bölge de bir ilk olduğunu ve bundan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, “Ancak bu tür sıkıntılar nedeniyle bizler zor durumda kalıyoruz. Suyun akmaması ciddi bir sorun. Burada yatan hastaların hijyenik ortamda bulunması gerekiyor. Ben yaklaşık 10 gündür burada yatmaktayım. Geldiğim günden bu güne kadar hiç sular akmadı. İhtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Sürekli dışarıdan sular alıp ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Böyle bir hastaneye yakışmayan görüntüler oluşuyor. Dışarıdan bakıldığında çok lüks çok özel görünse de hastane içerisinde durum böyle değil. Sular kesik dışarıdan aldığımız hazır sular ihtiyaçlarımıza yetmiyor. Birde sular akmadığı için pis kokudan geçilmiyor. Hiçbir yetkili bu sorunu çözmüyor. Ben biran önce taburcu olmak istiyorum.“ dedi.

 

YAZARIMIZIN O İDDASI YÜREKLERİ BURKTU!

 

Öte yandan uzun süredir hastanede yaşanan sıkıntılara ek olarak bir de önceki gün yaşanan bir kavgada hayatını kaybeden bir vatandaşın hastanede cenaze yıkayacak su bile olmaması gelinen boyutun vehametini daha da artırdı. Yazarlarımızdan Can Ozan Tuncer’in kaleme aldığı “Acil şifalar Van” adlı köşesinde de bahsedildiği üzere hastanede alınmayan tedbirler yüzünden cenaze yaklaşık 1 saat yıkanmayı bekledi.

 

CENAZE YIKAYACAK SU YOK

 

Tuncer kaleme aldığı köşede şu ifadelere yer vermiş ve hastanede yaşanan sıkıntılar ilgili olarak şu satırları kaleme almıştı, “Bu olaya yazacaklarım buraya kadardı. Daha sonrasında aynı günün ikindi ezanından önce saat 18:00’da kaldırılacağı duyurulan Murat Değer’in cenaze namazı için Boya’lar camiine gittik. En azından yarım saat önce camide olması gereken cenaze 45 dakikalık bir gecikmeyle iftara da az bir zamanın kaldığı 18:45 gibi camiye ulaştı. Gecikmenin nedeni ise insanı çileden çıkarıyordu. Van en prestijli kamu yatırımlarından birisi olan Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde, ölü yıkayacak su temin edilememişti. Ölü yıkayacak suyun bulunamadığı bir hastanede şifa arayanlara ne denir ne anlatılır bilemiyorum. Bu hafta hastanede ki sorunlarla ilgili yazılar yazıldı ve tepkiler gösterildi. Hepimiz her an o hastanenin acil girişinden ambulansla girmeye eşit uzaklıktayız. Soruyorum Allah aşkına sağlımız kimlere emanet?

 

SAĞLIK BAHANE DİNLEMEZ

 

“Ortada Van adına başarısız ve sağlıkta suyun önem ve ihtiyacını ön görememiş bir sağlık yönetimi söz konusu. Benim, senin, onun başına bir hastalık, acil bir müdahale gerektiren durum geldiğinde hangi ihmalin, hangi sorumsuzluğun kurbanı olacağımızı bilmiyoruz. Yollarımız kötü olabilir, belediye hizmetlerini beğenmiyor olabiliriz, karayolları işini tam olarak yapmıyor olabilir, özel idare çalışmalarını beğenmiyor olabiliriz, hastaneye su ulaştırması gereken belediye ve benzeri kurumlar görevlerini tam anlamıyla yapmamış olabilir, bunların hepsi zamana yayılarak eleştirebileceğimiz çözümlerinin önceliğinde insan hayatının ivediliği olmayan konular. Ya sağlık! Her hangi bir hastanın yaşamı hijyen şartlarının yetersizliğinde enfeksiyon kapmasıyla sonlanabilir. Salih Geçken köşe yazısında şahit olduklarından yola çıkarak neyin ne olduğunu yazmış, o nedenle detayına Salih beyin yazısından ulaşılabilir. Unutulmamalı ki sağlık yöneticiliğine soyunmuş kişi ve kişilerin su kesintilerinin sık ve normal olduğu bu şehirde tedbir amaçlı olarak su ihtiyacını öngörememiş olmalarını bu yöreye yabancı olmaları dâhil hiçbir bahaneyle açıklayamayız. Kamu’ da çalışan tanıdığım birçok doktor mutsuz ve umutsuz bir görüntü çiziyor. Döner sermaye ödemelerinin düştüğünden, tıbbi malzeme temininde sıkıntı yaşandığına dair birçok sohbete kulak misafiri oldum. Su yokluğundan ameliyatlar öncesinde hijyenin serum fizyolojiklerle sağlandığı konuşuluyor vs. Sayın yetkililer, sayın ilgililer Van’ın sağlık sorununa bir el atın. Sorun başta Kamu hastaneleri olmak üzere Van sağlık sisteminin işleyişindedir. Başarılı yöneticilerle, başarısız olanların ayırt edilmesi gerekmektedir.

 

“HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

 

“Van’ın sağlığı ve şifa aramak için gözünü diktiği, umudu olan kamu hastaneleri pislikten geçilmiyor, susuzluktan kırılıyorsa bu sorunların geçici olarak çözülmesi bizi yanıltmasın, bu bir öngörü ve vizyon meselesidir. Kimsenin Van’ın ve Vanlıların sağlığıyla oynama hakkı ve hukuku yoktur. Konumuz Van ve Vanlının sağlığı olunca ve sağlığımıza dair endişeler susuzluk gibi hayati bir noktaya dayanınca çığlık atma noktasına geldik. Sağlık konusunda bu kadar büyük yatırımlara imza atan bir iktidarın yerel mensupları bu büyük yatırımları gölgeleyen yönetim boyutuna da ivedilikle el atmalıdırlar. Konu halk sağlığı olunca yereldeki muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisizliğini anlamakta bir o kadar zor bir konu. Tepki göstermek için enfeksiyondan birçok insanımızın hayatını kaybetmesi mi gerekiyor? İktidar icracılığıyla, muhalefette doğru zamanda ki tepkiselliğiyle üzerine düşeni yapmalı. Söz konusu sağlık olunca herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmalı. İnsan sağlığı yönetici davranışlarından çok daha önemlidir. Van’daki sağlık hizmetleri yöneticilik onur ve gururunun, hırs yüklü dünyasına teslim edilmemelidir. Başarısızlık sahiplerini siyasi irade görevden almıyorsa, konu sağlık olunca sağlık yöneticileri başarısızlık karşısında yaptıklarını ve yapacaklarını gözden geçirerek üzerlerine düşen görevi onur, gurur meselesine dönüştürmeden yerine getirmelidirler.”

 

PAZAR BİTİYOR AMA!

 

Öte yandan Süphan Mahalle’sine yapılan geziye BDP İl Eşbaşkanı Figen Yaşar, belediye başkan yardımcıları, belediye birim müdürleri ile teknik ekipler katıldı. İlk olarak Bölge Hastanesi’nde yaşanan su patlağı ile ilgili yapılan çalışmaları inceleyen Büyük Şehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve beraberindekiler burada bir süre hastane yetkilileri ile de görüştü. Daha sonra Süphan Mahallesi Gölatı Sokakta yaşanan su sıkıntısı ile ilgili mahalle sakinleri ile görüştü. Bölge Hastanesi’nde yaşanan su patlağı ile ilgili mahallenin su alamadığını aktaran yetkililer su sorunun Pazar gününe kadar çözüleceğini belirtti. Sıkıntıların Pazar günü çözüleceğinin açıklanmasına rağmen hastanenin bu tip sorunlar öncesinde yeterli su takviyesi veya gerekli önlemleri almak için hazırlıksız olması da uzun süren su kesintisinin sadece bir kesime mal edilmesinin önüne geçti.

 

ŞEHRİVAN DİYOR Kİ!

 

Şehrivan Gazetesi olarak biz de büyük umutlarla kente kazandırılan bu hastanenin sorunlarının çözülmesi için acilen çalışmaların başlatılması gerektiğini hatırlatarak; Daha önce defalarca koridordaki çöpleri ve çalışmayan asansörleri ile gündeme gelen hastanenin daha fazla batmasına izin vermeyin. Vatandaşın cep telefonları ile çektiği çöp dolu koridorlar ve çalışmayan asansörlerin durumu vatandaşı bıktırmış durumda. Hastanede çalışan doktorların bile sessiz feryadı kimseler tarafından işitilmiyor. Bugüne kadar defalarca medya tarafından sorun ve sıkıntılar dile getirilse de hastane yönetiminin vurdumduymaz tavrı olayın daha vahim bir hal almasına sebep oluyor. Çareyi Van’daki tüm yerel gazetelerin aboneliğini iptal etmede ve sorunları aktaran gazetelere gözünü, kulağını kapatmakta bulan hastane yönetimi iktidar partisinin il yönetimi tarafından bile eleştirilmesine rağmen “Bana mısın?” demiyor. Sağlık üssü olarak tanıtılan, sağlık turizminde atılan büyük adım olarak tanıtılan bu hastanedeki sıkıntıların çözülmesi için artık siz de elinizi taşın altına koyun” diyoruz!


Orhan AŞAN/Şehrivan

Editör: TE Bilisim