Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ile Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) törenle açıldı.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki törene Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Tuşba İlçesi Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fazıl Kaya, kurum amirleri ve hastane personeli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Van Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzman Dr. Nuri Acar, 12 yatak ve 10 personelle hizmet verecek AMATEM'in, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde Elazığ'dan sonra açılan ikinci merkez olduğunu söyledi. Dr. Acar, "Öte yandan cinsel istismara uğrayan veya uğradığından kuşkulanılan çocukların başvuracağı bir merkez olan Çocuk İzleme Merkezi de hastanemiz bünyesinde açıldı. Hastanemizdeki merkez Türkiye'deki 16'ncı ÇİM oldu. Bu merkez cinsel istismar konusunda sıkıntı yaşayan çocukların bir daha mağdur edilmeden ve yıpratılmamadan direkt başvuracakları bir merkezdir. Bu çok önemlidir. Böylece çocuklar yaşadıkları travmayı bir daha yaşamayacaklar" dedi.

BÖLGESEL AMATEM KURULACAK

Van Valisi Aydın Nezih Doğan da AMATEM'in bölge için çok önemli bir merkez olduğunu söyledi. Madde bağımlılığının toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çeken Vali Doğan, "Van'da, gerçek olmayan bilgiler üzerinden uyuşturucu kullanımı speküle edildi. Olay daha büyük gösterildi. Şimdi buraya 12 yataklı bir AMATEM kuruldu. Ancak 2017 yılı yatırımları içinde bölgesel bir AMATEM kurulması planlanıyor. Kurulduktan sonra dünyanın önemli merkezlerinden birisi olacak. Madde bağımlılığı konusu toplumsal bir sorun. Biz bu sorunu Van'da 2013-2014 yılları arasında her kesimden 12 bin 500 insana eğitimler vererek anlattık. Bu konuda uyuşturucu ile etkin bir mücadele yapılmalıdır. Ayrıca bilinç seviyesi yükseltilmelidir. Ancak sadece eğitim ve güvenlikle bu işin önüne geçilemiyor. Böyle sağlık kuruluşlarına da ihtiyaç vardır" diye konuştu. - Van

Editör: TE Bilisim