‘HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞIDIR!’

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, 2014-2015 öğretim yılı okul aşı çalışmalarının başlatıldığını bildirdi. Okullarda başlatılan aşı çalışmalarıyla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, sağlık alanında kazanılan çok büyük zaferlerin bulunduğu, bunlardan en önemlisinin de çiçek hastalığının dünya üzerinde yok edilmesi olduğu belirtildi.

Halk Sağlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği ile uygulanan 2014–2015 öğretim yılı okul aşı çalışmalarına başlandı. Sevgili Anneler Babalar; Sağlık alanında kazanılmış büyük zaferler vardır. Bunlardan en önemlileri arasında; Çiçek hastalığının dünya üzerinden yok edilmesi, Çocuk Felci yapan mikrobun ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinden yok edilmesi ve Kızamık hastalığının Ülkemizden yok edilme aşamasına gelinmesi sayılabilir. Aynı başarının sorun olan diğer aşı ile korunabilir hastalıkların da kontrol altına alınması için sürdürülmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla Ülkemizde okul çağı öğrencilerini aşı ile korunabilen; Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Difteri, Boğmaca, Tetanos ve Çocuk Felci hastalıklarına karşı bağışık hale getirmek amacıyla ilimizde ilköğretim 1. ve 8. sınıf öğrencilerinin okul aşıları Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile uygulanacaktır. Yapılan açıklamada; 2014–2015 öğretim yılında okul aşıları aşağıdaki aşı takvimine göre yapılacaktır.”

İŞTE YAPILACAK AŞILAR

Açıklamada ayrıca aşılar hakkında da bilgiler verilirken ayrıca ilk öğretim öğrencilerine yapılacak aşılarda belirtildi.
“- Ana Sınıfı öğrencilerimize Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK-MMR)
- İlköğretim 1. Sınıf öğrencilerimize DaBT-İPA Aşısı (Dörtlü Kombine Aşı) Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK-MMR)
- İlköğretim 8. Sınıf öğrencilerimize Difteri-Tetanos (Td) Aşıları yapılacaktır.
* Aşıların yan etki oranı çok düşüktür. Görülebilecek yan etkilerin çoğu hafiftir ve kendiliğinden düzelir.
* Aşılanan çocuklarda düşük derecede ateş olabilir. 1–2 gün sonra geçer, bu dönemde çocuğa parasetamol içeren ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.
* Aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet, ağrı olabilir. Bu durumda enjeksiyon yerine alkol/kolonyalı pamuk uygulanabilir.
* Aşılanan çocuklarda 6–12 gün sonra hafif bir döküntü olabilir. 1–3 gün sonra kendiliğinden kaybolur.
*Özel bir hastalığı nedeni ile aşı yapılmaması gereken çocuğunuz hakkında sınıf öğretmenine bilgi veriniz.” Denildi.

SORULAR İÇİN İRTİBAT TELEFONLARI VERİLDİ

Açıklamada son olarak aşılar ile ilgili irtibat telefonları da verilirken şu ifadelere yer verildi: “Geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, tüm aşı kampanyalarına katılalım. Unutmayalım ki sadece aşı uygulayarak her yıl 40–50 bin bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz. Aşılar ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili soru ve sorunlarınız için Aile Hekiminize veya Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün 2158476/142 nolu telefonlarına başvurabilirsiniz.”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim