23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7,2 ve 5,6 şiddetlerindeki iki büyük depremde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi büyük hizmetlere imza attı. Yaşanan depremlerde ağır hasar gören Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ise yıkılarak kapatılmıştı.

Depremde ağır hasar gören hastaneler yıkılarak yerlerine daha güvenli ve depreme dayanıklı hastaneler yapılma kararı alındı. Bu konuda kolları sıvayan İl Sağlık Müdürlüğü yapılacak hastanelerin ilk özelliğinin depreme dayanıklı olması oldu. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanına inşa edilecek Kadın doğum ve çocuk hastanesi ve Kalp Damar Cerrahisi (KVC) Hastanesi iki bloktan oluşuyor. Yeni yapılacak olan hastanelerin inşaatında incelemelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar İnşaat Mühendisi Taşkın Ölmez’den bilgi aldı.

 

OLASI DEPREMDE ETKİLENME EN AZA İNDİRİLİYOR

 

Yeni hastanelerin inşaat çalışmalarıyla ilgili İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar’a bilgi veren Mühendis Taşkın Ölmez, Uygulanacak olan yöntemle, izolatörler yapıdaki uygun görülen kata, kolonların ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilerek, yapının zemin ile olan direkt etkileşiminin kesileceğini söyledi. Ölmez, “Yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen bu izolatörler deprem anında çok yumuşak ama büyük sallanmalar yaparak deprem enerjisini sönümlüyor ve böylece depremin yıkıcı etkisi üstteki yapının taşıyıcı sistem elemanlarını etkilemiyor. Bu durumda sismik izolatör tekniği uygulanmış bir yapı. Olası bir depremden çok daha az etkileniyor ve depremden hemen sonra da hizmet etmeye devam edebiliyor.” Dedi.

 

İNŞAATTA 524 KOLON KULLANILDI

 

İki blokta 524 kolonun bulunduğunu söyleyen Ölmez, “524 kolona 524 izolatör taşıyıcı bırakılacağız. İzolatörler yapının taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen cihazlardır. Bu cihazlar, yapının salınım periyodunu artırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşmasını ve yatay deprem kuvvetlerinden minimum şekilde etkilenmesini temin eder. Sismik izolatörler deprem anında yapıya aktarılan dinamik kuvvetleri ve buna bağlı deplasmanları yüzde 90 oranında azaltmaktadır.” dedi.

 

DEPREMİN YIKICI ETKİSİ ALT SEVİYEYE İNDİRİLECEK

 

Çalışmaları yerinde inceleyen Dr. Bilal Acar, Van’da sağlık alanında büyük bir yatırımın gerçekleştiğini dile getirerek, Van halkına verilen değeri göz önünde bulundurmak istediklerini belirtti. Dr. Acar, “Önemli bir konumda bulunan hastaneler yeni bir güçlendirme tekniği olan ‘sismik izolatör tekniği’ ile de deprem mühendisliği alanında önem taşıdığını Ülkemizin tamamına yakın bölümünün deprem kuşağında yer aldığını biliyoruz. Yanlış ve teknik dışı yapılaşmalar bu doğal afetle birleştiğinde, karşımıza can ve mal kaybına yol açan, telafi edilemez acı tablolar çıkmaktadır. Hastanelere en fazla depremden sonra ihtiyaç duyuldu. Yeni yapılacak hastane inşaatı tamamlandığı zaman sadece çevredeki iller değil, komşu ülkelere de hizmet vereceğiz. Kolonlara konulan izolatörler sayesinde depremin yıkıcı etkisi en alt seviyeye indirilecek.” Şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim