Evlerimize sık sık kırmızı domates alıyoruz değil mi? Ancak asıl fayda yeşilindeymiş. Tomatillo olarak bilinen yeşil domates, kahverengi kabuğunun altındaki sert meyvesi ile adeta bir şifa deposu. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Birçok hastalığa faydalı olduğu belirtiliyor. İşte yeşil domates tomatillonun faydaları.

 

SİNDİRİMİ DÜZENLER

 

Sebzelerin çoğunda olduğu gibi, tomatillo yüksek düzeyde diyetetik lif sağlar. Bu sindirim sisteminin işlevlerini destekler ve vücudun yağları çok daha iyi emmesine yardımcı olur.

 

KANSERİ ÖNLER

 

Böylece, bağırsak sistemini iyileştirir ve kabızlığı, gazı ve abdominal distansiyonu ortadan kaldırır. Tomatillo, bilimadamlarının antibakteriyel ve anti-karsinojenik fonksiyonlarını anlamak için çalıştığı ixocarpalacton A gibi fitokimyasal antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerin etkileriyle savaşırlar.

 

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

 

Tomatillo bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini taşır. Vücuttaki yabancı maddeleri temizlemek ve patojenleri korumak için temel savunma sağlayan alyuvar üretimini hızlandırır.

 

KABUKLARI SAKIN ATMAYIN

 

Tomatillonun kabuğu, çağlar boyunca çaylar ve benzeri tıbbi ilaçlar için kullanılmıştır. Ve faydaları arasında; kepeği ortadan kaldırmak, kelleşmeyle savaşmak, kulak ağrılarını azaltmak bulunmaktadır.

 

GÖZ HASTALIKLARINA İYİ GELİR

 

A vitamininin bir türevi olan vitamin ve beta-keratinler de antioksidan işlevi görmektedir. Yani, kas dejenerasyonunu, katarakt oluşumunu ve çeşitli göz hastalıklarının belirtilerini önlemeye yardımcı olur.

 

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

 

Besin ve lif sağlamanın yanı sıra, düşük kalori ve az miktarda yağ içerir. Aynı zamanda kötü yağları yok etmek için çalışır ve doyurucu bir etki yaratır.

 

Ve içeriğindeki tomatidin kasların daha güçlü, daha sıkı ve yağsız hale gelmesine yardımcı olur.

 

ENERJİ VERİR

 

Tomatillo, niasin içeriği sayesinde gıda ve kompleks moleküllerini enerji rezervlerine ayırmaya yardımcı olur. Ayrıca, enzim işlemi sırasında tomatillo yiyerek, niasin normalden daha güçlü bir tepkime yaşar. Bu nedenle, tomatillo vücuda daha fazla enerji verir.

 

TOMATİLLONUN ÖZELLİKLERİ

 

Antioksidanlar açısından zenginlik
Yüksek miktarda C vitamini
Yüksek miktarda fosfor
Kalsiyum, tuz, mineral ve demir
Anti-kanserojen özellikler
Diyetik lif kaynağı, vitaminler (niasin) ve mineraller (potasyum ve magnezyum)

 

 

KAYNAK: TAKVİM

Editör: TE Bilisim