Van’da 2009 yılında kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi yılda 120 bin hastayla bölgeye ümit oldu. Son teknoloji cihazlarla sağlıkta iddialı bir konuma gelmeyi hedeflediklerini söyleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Hastanemiz bölgeye ümit oldu. Yılda 120 binden fazla hastaya şifa veriyoruz” dedi. Van YYÜ bünyesinde kurulan, 2011 yılında meydana gelen 2 büyük depremin hemen ardından önce konteyner, daha sonra da kapalı spor salonunda hizmet veren Diş Hekimliği Fakültesi, bölgeye ümit oldu. Bünyesinde kurulan Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde Bayram oteli enkazında hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki'nin adının da bulunduğu 96 ünite 3 boyutlu tomografi ve KETKEM teknolojisiyle yılda 120 binden fazla hastaya hizmet veriyor.

DEKAN ESKİTAŞÇIOĞLU: YILDA 120 BİN HASTA TEDAVİ EDİLİYOR

Bölgedeki en iyi diş hastanesi olduklarını söyleyen Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu “Hastanemiz 2009 yılında kuruldu. Kurulum aşamasının hemen ardından hızlı bir şekilde büyüdük. 2011 yılında yaşanan depremin ardından hizmetlerimizi kesmeden yaklaşık bir yıl boyunca konteyner ve kapalı spor salonunda hizmet verdik. Bu yıl içerisinde de yeni binamıza taşındık şu anda son teknoloji cihazlarıyla yılda yaklaşık 120 bin hastaya hizmet veriyoruz” dedi.

DEKAN ESKİTAŞÇIOĞLU

Fakültelerin temel görevlerini sıralayan Dekan Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

“Biliyorsunuz Fakültelerin 3 temel görevi var. Birincisi eğitim, ikincisi araştırma üçüncüsü ise tedavi hizmetleridir. Bu bölgede doğru karar ile açılan fakültemiz Diyarbakır ve Erzurum illeri dışında fakültelerin olmamasından dolayı diş hekimliği alanındaki ileri seviye müdahaleler bu bölgede yapılamıyordu. Bizim eğitim araştırma hizmetlerimizin yanı sıra tedavi hizmetleri bir anda ön plana çıktı. Çünkü ameliyatlar bu bölgede yapılamadığı için Bitlis, Hakkari ve Ağrı bölgesindeki insanlarımız sevk alarak Ya Erzurum, ya Diyarbakır yada Ankara gibi büyükşehirlere gitmekteydi. Buda devlet için büyük kayıplar oluşturmaktaydı. Hatta komşu ülkelere gidip implant yaptırma şeklinde de bir milli gelir kaybına neden olmaktaydı. Fakültemiz çok kısa sürede büyüdü. 27 ünit ile başlayan fakültemiz şuanda 96 ünit, üç boyutlu tomografi KETKEM teknolojisi gibi büyük üniversitelerde daha tam bulunmayan yüksek teknolojilerle bu bölge halkına hizmet vermektedir. Ortalama gelirimiz her yıl katlanıyor. Fakültemizde yılda 12 Binin üzerinde hasta tedavisi yapılıyor.”

REKTÖR PROF. DR. BATTAL: SAĞLIK TURİZMİNİ GELİŞTİRECEĞİZ

Daha önce hastaların tedavi için İl dışına hatta Yurtdışına bile gittiğini söyleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal “Şu anda diş hekimliği fakültemizde tedavi edilemeyen hastalık yok. Daha önce bölgedeki insanlar tedavi için il dışına ve yurtdışına özelikle İran'a gidiyordu. Şu anda ise bu durum tam tersine dönmüş durumda. Bölgedeki hastalar artık hastanemize gönül rahatlığıyla gelerek tedavilerini masrafsız bir şekilde yapabiliyor. Yaptığımız hizmetten dolayı insanlarımız mutlu bu da bizi heyecanlandırıyor. Hastanemizdeki yeni hedefimiz ise sağlık turizmini geliştirmek. Çünkü buradaki birçok alet ve ekipman Türkiye'deki birçok hastanede yok. Biz de bunun doğrultusunda hızla ilerliyoruz ve gelişiyoruz” diye konuştu.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim