Muradiye Devlet Hastanesi Kadın Doğum Kliniği’nde Laparoskopik Overyan Kistektomi (kapalı yumurtalık kistinin çıkarılması) ameliyatı yapıldı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Levent Dereli, ‘Laparoskopik Overyan Kistektomi’ ameliyatının özellikli hasta açısından oldukça konforlu bir ameliyat olduğunu belirtti. Dereli, bu ameliyatın Van’da pek yapılmayan, diğer bölgelerde ise sadece bazı merkezlerde yapılan bir ameliyat olduğunu söyledi. Bunun sebebinin de kadın hastalıkları ve doğum pratiğinde Laparoskopik eğitiminin yaygın olmamasından kaynaklandığını ifadeden Dereli, “Yumurtalık kistleri her zaman ameliyat gerektirmez. Yumurtalık kistleri için yapılan ameliyatlar hem Laparoskopik (kapalı) hem de açık ameliyat olarak gerçekleştirilmektedir. Laparoskopik veya açık ameliyat seçimi kistin özelliklerine, boyutuna ve cerrahın deneyimine göre planlanmaktadır. Örneğin kanser türünden bir yumurtalık kisti ameliyatında açık ameliyata geçilip rahmin de yumurtalıklarla beraber alınması gerekebilir. Özellikle iyi huylu kistlerde ağrı, iç kanama, 7 santimden büyük olma, hızlı büyüme gösterme, ilaç tedavisine yanıt vermeme gibi durumların haricinde bu tür kistlerde ultrason takibi ve/veya ilaç ile küçültme tedavisine gidilir. Laparoskopide, göbek deliğinin altına ve kasık bölgesine yakın 1 santim uzunluğunda delikler açılarak kist çıkarılır. Kesinin küçük olması nedeniyle hastanın ameliyat sonrası ağrısı az olur ve iyileşmesi daha kolay olur” dedi.

 

AMELİYAT SONRASI AĞRIDA AZALMA
Ameliyat sonrası ağrının çok daha az olması ve hastanede kalış süresinin kısa olmasının laparoskopinin en önemli avantajlarından biri olduğunu ifade eden Dereli, “Hastanemizde 29 yaşında Ç.K. isimli hastamızı sol yumurtalığındaki 5 santimlik kisti nedeniyle ultrason takibi ve ilaç tedavisi altına aldık. Bulgular, ultrason ve yapılan kan tahlilleri bu kistin iyi huylu olduğunu gösterdi. Takip edilen süreçte ilaç tedavisine yanıt alamadık ve hastamızın sol kasık bölgesinde şiddetli ağrısı olmaya başladı. Kistin boyutu 8 santime ulaştı ve ameliyat kararı alındı. Kapalı ameliyatla göbek deliğinden ve sağ kasık bölgesinden 1 cm’lik toplamda üç delikle başarılı bir şekilde kistektomi ameliyatını gerçekleştirdik. Hastamız bu sayede sağlığına kavuşmuş oldu” şeklinde konuştu.

Laparoskopik ameliyatı bir ekip işi olduğunu vurgulayan Dereli, “Muradiye’deki halkımıza böyle bir imkânın sunulabilmesinde ve bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesinde rolü olan en başta başhekimimiz Uzm. Dr. Senem Güzel olmak üzere, Uzm. Dr. Hatice Alver ve emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

 

 

Editör: TE Bilisim