Geçtiğimiz hafta kaleme aldığım ‘Seçim kazanı kaynıyor, dedikodular pişiyor’ başlıklı yazıda Van Büyükşehir Belediyesi ve Van’ın diğer ilçeleri için aday isimleri yazmış, onlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştuk.

 

Yazdığımız isimlerin bazıları resmen adaylığı isteyerek çalışmalarını yapıyor, kimilerinin ise ismi kulislerde, halk arasında konuşuluyor.

 

Ben de bu kapsamda tüm bu isimleri vermeye ve onlarla ilgili değerlendirmelerde bulunmaya devam edeceğim. Sayısı her geçen gün artan ve bayramın bitmesi ile birlikte iyice başlayacak olan seçim yarışının ikinci bölümünde adaylıkları muhtemel adaylar aynen şöyle:

 

Abdurrahman DOĞAR: Van Belediye Başkan Yardımcısı ve Eski BDP Van İl Başkanı Doğar’ın adı BDP seçmeni arasında büyükşehir için konuşulan nadir isimlerden. Uzun yıllar siyaset yapan Doğar için tam zamanı diyebiliriz. Geçen yazımda da belirttiğim gibi kapalı kutu olan ve bilgilerine ulaşmanın zor olduğu BDP ve aday adaylarını yazabilmek oldukça zor. Kısıtlı isimler ve bilgileri elimizden geldikçe sizlerle paylaşmaktayız.

 

İkram DİNÇER: 23. Dönem Van Ak Parti Milletvekili Dinçer, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en çok konuşulan isimlerden biri. Vekillik döneminin bitmesinden sonrada siyasetten hiç kopmayan Dinçer’in başkanlık için kesin aday adayı olması bekleniyor. Her ne kadar gazetemize verdiği röportaj da şimdilik adaylık düşünmediğini söylese de kulislerde sıkça adı geçmekte.

 

Kerem ALTUN: Yine 23. Dönem Van Ak Parti Milletvekillerinden Kerem Altun, son zamanlarda sosyal medyada çok yerinde mesajlar verip, gündemi sıcağı sıcağına takip edip olumlu mesajlar veren Altun’un adı adaylık için çokça geçiyor. Her ne kadar kendisi bu konuda bir şey söylemiyor ise de siyasetteki hareketliliği bu yönde. Kulisler onun da adını büyükşehir ile sıkça yan yana anıyor. Olur mu olur…

 

Kayhan TÜRKMENOĞLU: 23’üncü dönem milletvekilleri içinde adı en çok akıllarda kalan isim. Milletvekilliğinde hoş bir seda bırakan isimlerden. Vekilliğinden sonra sürekli olarak hayırla anılan, ardından hep iyi konuşulan bir vekillik bırakan bir siyasetçi.  Şimdi bile konuşulduğunda ‘en iyisi oydu’ denilen vekil yani. İşin aslı, Türkmenoğlu ismi Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için belki de adı ilk geçen ve oldukça da güçlü görünen bir isimdi. Adaylık için adı 1 yıl öncesinden geçen ve her kesim tarafından büyükşehir başkanlığına layık görülen isimlerden olmasına karşın, son zamanlarda sesi soluğu çıkmaz oldu. Ak Parti Genel Merkezinin kendini düşünmediğini bildirmesi mi ya da Türkmenoğlu’nun vazgeçmesi sebebiylemi bilinmez. Önümüzdeki günlerde neler olacağını hep beraber göreceğiz. Bayramlaşma töreninde de yerini alan Türkmenoğlu’nun adaylığını yüksek sesle dillendirmesi de galiba diğer tüm adaylarda olduğu gibi Hüseyin Çelik’in adaylığına endeksli…

 

Burhan İNAN: Ak Parti İl Başkanlığı yarışında Abdullah Aras’a muhalif ekibin önde gelen isimlerinden birisiydi. Genç ve çalışkan bir isim. Ama siyaset arenasında istediğini bir türlü alamadı. Aras muhaliflerinin il başkanlığı seçiminden sonra, muhalifliği bırakıp Aras’a zeytin dalı uzatmış her şekilde Ak Parti’nin yanında yer alacağını söylemişti. Buna rağmen muhalif gruptaki diğer bir çok isim Ak Parti saflarında sıkça görülse de İnan bir türlü teşkilatta aktif rol almadı. Bunu kendisi mi istedi teşkilat mı bilinmez ama Ak Parti’ye katkı sunacak bir isim olduğu aşikar.  Ak Parti’ye, Ankara’da teşkilattaki tecrübeleriyle ve gençliği, dinamik ve heyecanıyla çok şey katabilecek bir isimken çoğu zaman neden dışarıda kaldığı hep bir muamma oldu. Yerel seçimlerde ise yönünü İpekyolu Belediye Başkanlığı adaylığına çevirerek, bu seçimler için çok aktif ve hızlı bir şekilde çalıştığı konuşuluyor. İpekyolu belki de yeni bir siyasi kariyerin başlangıcı olur. Kim bilir?

 

Şafak GEYİK: Ak Parti Belediye Encümenlerinden birisiyken bir anda sosyal medyadan duyuru yapıp, encümenliğini bıraktığını ve devlet memurluğuna başladığını belirtti. Bu hareketi her ne kadar başlarda siyasetten babası gibi uzak duracağı zannedilse de, son günlerde ismi tekrar gündeme gelerek, merkez ilçelerden birinde kesin olarak adaylık için yarıştığı gelen bilgiler arasında.

 

Hacı BİNER: 22. Dönem Ak Parti Van milletvekilleri arasında bulunun Biner’in neredeyse yıllardır sesi soluğu hiç çıkmıyordu. Seçimin kendini yavaştan göstermeye başladığı şu sıralar bir iki yüzü görünüyor oldu sesi duyuldu. Bu ortaya çıkışı da adaylık olarak yorumlarsam kimsenin itiraz edeceğini düşünmüyorum. Yalnız bu konuda ne kadar şansı olur bilinmez.

 

Mahmut TÜNCİL: Adaylığını resmen açıklayan belki de tek isim. Bu anlamda belki de şimdiye kadar çekimser davranan bir çok adaydan daha iyi bir duruş sergiledi. Van’ı şehir dışında başarıyla temsil etmiş isimlerden biri. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdür’lüğü yapmış bir isim. Tüm okullarda öğrencilere tablet dağıtılma projesi olan ‘FATİH’ projesinin mimarı. Seçim döneminin yaklaşmasıyla beraber Tüncil’inde büyükşehir başkanlığı aday adaylığı için adı sıkça geçenlerden. Şu sıralar Van’da olan Tüncil’in şansının yüksek olduğu söylenilebilir.

 

Prof. Dr. Şefik TÜFENKÇİ: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölüm Başkanı olarak görev yapan Tüfenkçi’ninde adı Tuşba Belediyesi için adı geçiyor. Peyami Battal’ın seçildiği rektörlük yarışında da aday olan Tüfenkçi eğitim camiasında Van’ı en iyi temsil eden isimlerden birisi. Akedemisyenliğinin yanında yöneticilikte de kabiliyetli bir isim olan Tüfenkçi’nin Tuşba bölgesinde iyi bir oy alabileceği ihtimali düşünüldüğünde Ak Parti’nin önünde iyi bir seçenek olarak duruyor.

 

Yrd. Doç. Dr. Fevzi ÖZGÖKÇE: Vanlının son zamanlarda hem yerelde hem de genelde aday olacaklardan beklediği ‘temiz siyasetçi’ hakeden isimlerden. Geçtiğimiz dönem milletvekilli aday adayı olmuş fakat Ak Parti saflarında kendisine yer bulamamıştı. O da tüfenkçi gibi YYÜ akademisyenlerinden olan Özgökçe de Ak Parti’nin teklif götürmesi halinde vatandaş nezdinde olumlu tepkiler alabileceği bir isim. Ak Parti’nin aklından geçer mi bilinmez ama Ak Parti yeni yüz arayışlarında bu ismi çok iyi düşünmeli.

 

Nihat İNANÇ: Muş Alparslan üniversitesi Rektörü olan İnanç’ın adı kulislerde sıkça dolaşıyor. Henüz yeni olmasına rağmen Muş Alparslan Üniversiteni bir hayli geliştirip genişleten ve bölgede olmayan bölümleri getirmek için çabalayan İnanç büyük alkış alıyor. Rektörlükteki başarısını siyasette de kullanarak Büyükşehir belediye başkanlığında da yansıtmak istediği söyleniyor. Akademisyenliğinin yanında idarecilikteki başarası da bilinen Alparslan’ın Ankara ile çok iyi ilişkileri olduğu da aşikar. Muş’ta devrim niteliğinde çalışmalar yapan Alparslan’ın ekip çalışmasını en çok önem verdiği konular arasında tutması belki de onun Büyükşehir için en doğru adaylardan birisi olmasını sağlıyor. İnanç’ın adaylığı büyükşehir seçimlerinde çok şey değiştirir.

 

Bugünlük Van halkına düşünmesi için bu isimleri vermek yeterli olacaktır sanırım. Her geçen gün yeni adayların, yeni isimlerin konuşulmaya başladığı seçim yarışında bir dahaki yazıda yeni isimlerle devam edeceğiz.

 

Aman kazanın dibi yanmasın!