İlk iki yazıda yaklaşık bir ay önce adaylığı söz konusu olan olası büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarından söz etmiş adaylıkları ile ilgili konuşulanları dile getirmiştik.

 

Bir aylık süre zarfında önemli gelişmeler oldu.

 

-Mahmut Tüncel adaylığını açıkladı ve AK Parti’deki tek aday adayı olma özelliğini koruyor.

-Başbakan Erdoğan, geçmişte Van ve Şanlıurfa gibi illerde teşkilatın önerdiği isimlerle seçime girip yanlış yapıldığını resmen kabul etti. Bu konuşmasının içinde Van gibi büyükşehirleri de işaret ederek ‘bakan’ aday gönderebileceğini söyledi.

-Birkaç büyükşehirde bakanların adaylıkları konuşulmaya başladı bile, gözler şimdi Van’da.

-Bakan gönderilebileceği ihtimali Vanlı adayların adaylıklarını bir süre daha sır gibi saklamasına neden oldu, yani adayların bir çoğu hala beklemede.

-Bu bir aylık süre zarfında Abdullah Aras ve Kayhan Türkmenoğlu’nun ismi biraz daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı.

 

Bunlar dışında değişen bir şeyler yok.

 

Dediğim gibi Başbakan’ın büyükşehirlere ‘bakan’ işaret etmesi Van’daki aday adayı sessizliğini bir süre daha uzatacakmış görünüyor.

 

Dananın kuyruğu ise Ekim ayı içinde kopacak. Hatta ve hatta tahminime göre Başbakan Erdoğan 26-27 Ekim’deki Van mitinginde Van adayını da resmen açıklayacak.

 

AK Parti cephesindeki gelişmeler böyle iken, BDP’deki fırtına öncesi sessizlik devam ediyor. Hatta ve hatta BDP, AK Parti’nin aksine seçimleri neredeyse hiç konuşmuyor.

 

Ammmmaaaa… Konuşmuyor olması çalışmadığı anlamına gelmiyor. BDP’nin özellikle kırsalda ciddi somuç çalışmalar yaptığını biliyorum. Hatta şöyle söyleyeyim BDP kırsaldaki ön çalışmasını tamamlama aşamasına geldi bile.

 

Tabi durumun böyle olması her iki tarafta da adayların konuşulmadığı anlamına gelmiyor. Hani seçim kazanı kaynıyor, dedikodular pişiyor demiştik ya. O pişen taze ‘dedikodu’ları sizinle paylaşmaya devam edelim dilerseniz:

 

Abdulahat Arvas (AKP):

 

AK Parti’nin önceki dönem milletvekili adayları arasında yer alan Abdulahat Arvas o dönemden sonra uzunca bir sessiz kaldı. Aynı zamanda iş dünyasında da aktif çalışmalar yürüten Aras, daha sonra Abdullah Aras yönetiminde yer alarak, siyasi çalışmalarını da devam ettirdi. Her ne kadar Abdullah Aras adaylığı şu sıralar gündemde olsa da Abdullahat Arvas’ın da kamuoyu çalışmalarında oldukça rağbet gören bir isim olduğu konuşuluyor şu günlerde. Hatta AK Parti’nin kendi yaptığı ‘gizli’ çalışmaların en popüler ismi olarak anılıyor. Buna bir de STK’lardan da büyük bir kesimin O’nu işaret ettiği söylentileri de eklenince Arvas’ın limana yaklaşan ‘sessiz gemi’ olduğu söylenebilir. Aras isminin öne çıkıp Arvas tercihi yapılması kimseyi şaşırtmasın. Gerçi şaşırtır ama hazır olun diyelim biz!

 

Figen Yaşar (BDP):

 

BDP’nin Van İl Eş Başkanı olan Figen Yaşar bir dönemler kavgalı, gürültülü dönemlerde gündeme gelmiş AK Partililerden sert tepkiler almıştı. Uzun bir sessizliğin ardından yeniden siyaset arenasına dönen Yaşar kendine BDP’nin yeni yönetiminde eş başkan olarak yer buldu. Göreve geldiği günden bu yana hep ön planda olan ve söylemleri ile dikkatleri üzerine çeken Yaşar’ın bu anlamda önümüzdeki yerel seçimlerde de bu duruşu karşılığında kendine bir yer bulacağı konuşuluyor. BDP’nin en güçlü olduğu bölgelerden biri olan İpekyolu’nda belediye başkan adayı olacağı konuşulan Yaşar’ın adaylığı da kulislerde konuşuluyor. Hatta BDP’nin başta Van ve Diyarbakır gibi illerde bu yerel seçimde kadın adaylardan yana tercihini kullanacağı şeklindeki haberler de Yaşar’ın aday gösterilebileceği ihtimalini oldukça kuvvetlendiriyor. Duyrulur.

 

Mekki Arvas (AKP):

 

AK Parti’nin bu dönem üç vekilini de aynı bölgeden seçtiği yer olan ‘Bahçesaray’ civarındaki eleştirilerin önümüzdeki seçimde AK Parti’ye bir ders olacağı kesin. Muhtemelen sadece 4 vekilin çıkması ve seçimin ardındaki tepkiler Ak Parti’nun bu dönem daha geniş kitlelere seslenebilen belediye başkan adayları ve milletvekillerini seçeceğini gösteriyor. Bahçesaray belediye başkanlığında da bu dönem bir değişimin yaşanacağı kesin. Hayati Orhan’ın sağlık durumundan dolayı göreve devam etmeyeceği ve Bahçesaray’da da bir değişimin yaşanması gerektiği okları bir başka isme yöneltiyor. O da Mekki Arvas. Ak Parti Bahçesaray İlçe Teşkalının kurucusu ve bir dönemler Ak Partinin Van İl Genel Meclisi Başkanlığı görevini yürüten Mekki Arvas, Bahçesaray’ın en çok konuşulan ismi. Kamuoyu yoklamalarında ve kulislerde adı Bahçesaray Belediye Başkan adayının Bahçesaray’a bir değişim getireceği ihtimali yüksek. Yerinde bir tercih olabilir!

 

Yılmaz Kılıç (AKP):

 

Çiçekli’nin iki dönemdir belediye başkanlığı görevini yürüten bu belde kapandıktan sonra yeni hedefi Edremit. Üstelik onun Edremit Belediye Başkan Aday Adaylığı kulislerde konuşulmuyor sadece. Kendisi de gazetemiz aracılığı ile de aday olacağını açık açık dile getirdi. Yani Kılıç, Edremit’i istiyor. Zira AK Parti il teşkilatının onun adaylığına nasıl baktığı muamma. Buna bir de mevcut yönetimden bizzat birkaç kişinin büyükşehir ve çeşitli belediyelere aday olacağı ve Hekim Karabıyık’ın büyükşehirden ziyade Edremit’i istediği yönündeki iddalar da eklenince Kılıç’ı zorlu bir süreç bekliyor. Belediyecilikteki tecrübesi ile diğer adaylara göre bir adım önde olan Kılıç’ın rakipleri sadece de Karabıyık ile de kalmayacaktır diye düşünüyorum.

 

Adayları konuşmak ve yorumlamak üzere bir dahaki yazıda görüşmek dileğiyle.

 

Siyasetsiz kalmayıp, siyasilere de fazla kanmamamanız dileğiyle.


İyi haftalar!