BBC Türkçe Servisi, 1 Kasım erken seçimlerine sayılı günler kala HDP'nin emanet oylarını masaya yatırdı. 

PKK'nın çatışmasızlığı sona erdirmesi, artan terör saldırıları ve en son Ankara patlamasıyla yükselen tansiyon HDP oylarını nasıl etkileyecek sorusunun yanıtını arayan BBC, Doğu ve Güneydoğu izlenimlerini yayınladı.

İşte farklı kaynakların gözünden, 1 Kasım seçim sonuçları HDP emanet oyları kaybedecek mi? sorusunun yanıtları...

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "7 Haziran'da ilk kez parti olarak seçime giren HDP, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da çatışmasızlık ortamının sona ermesiyle birlikte yüzde 13'lük oy oranını koruyabilecek mi?" sorusun şu yanıtı verdi:

hdp parti sözcüsü ayhan bilgen

"HDP'ye verilen oyların büyük oranda kalıcı olduğunu net biçimde görüyoruz. Hatta AKP ve CHP tabanından ve barıştan yana olan MHP tabanından oy alıyoruz."

HDP OY ORANI BATIDAN GELEN OYLARDA KIRILMA VAR

Kamuoyu araştırmacıları ise HDP Sözcüsünden biraz farklı düşünüyor.

Andy-Ar Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar, kamuoyu araştırmalarına göre, AK Parti ile CHP'nin yükselişte olduğu, MHP ve HDP'nin oylarında ise düşüş yaşadığı söylüyor.

MHP kadar olmasa da HDP seçmenlerinde de bir kırılma olduğunu aktaran Acar, "Biraz aşağı yönlü bir durum söz konusu ama yüzde 12'nin altı değil. Biraz Güneydoğu'da ama yoğun olarak Batı'da demek daha sağlıklı olur" ifadesini kullanıyor.

1 kasım seçim sonuçları hdp emanet oyları kaybeder mi faruk acar açıklama

Ankara'daki intihar saldırısıyla birlikte HDP seçmeninin daha da kenetlendiği tespitini paylaşan Acar, HDP içinde PKK'ya mesafe konulmasını, Türkiyelileşme stratejisini destekleyen bir seçmen grubu olduğunu aktarıyor ve şunları kaydediyor:

"Bu seçmen özellikle Batı'da. Emanet diye tabir edilen oylar bunlar. Örneğin, CHP'den giden oyların bir kısmı dönmeye başladı. Buralarda kısmen kırılma yaşandı ama kendi seçmeninde böyle bir kırılmanın yaşandığını tespit edemedik."

1 kasım seçim sonuçları hdp emanet oylar kaybeder mi özer sencar açıklamaları

ANKARA PATLAMASI SEÇMEN TERCİHİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

Ankara saldırısının ardından çok sayıda ilde protesto gösterileri düzenlenmişti.
Metropoll Araştırma Şirketi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar'ın da tespitleri bu yönde.

Sencar, HDP'nin CHP'ye dönen oylarını yeni gelen Kürt oylarla takviye ettiğini belirtiyor.

Ankara saldırısı sonuçlarını henüz ölçmediklerini ama bu hafta ölçeceklerini ifade eden Sencar, yine de saldırının seçimlerin sonucunu çok etkilemeyeceğini düşünüyor:

"Seçmenler partilerinde çok kilitli vaziyette. Dolayısıyla bir tek Ankara'daki katliam nedeniyle partilerin oylarında seçim sonuçlarını etkileyecek boyutta bir değişiklik olmasını beklemek gerçekçi değil. Ankara bombasına kadar Türkiye'de değişik şekillerde 500 kişiyi kaybettik. Bunun çok fazla bir etkisi olmadı oy oranlarına."

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ EN KRİTİK İKİ İL

AK Parti-HDP mücadelesinin 1 Kasım'de kendini en çok hissettirdiği iller ise kuşkusuz Van ve Şanlıurfa olacak.

Van, 2014'teki yerel seçimlerden bu yana HDP'nin istikrarlı biçimde oylarını artırdığı illerin başında geliyor. HDP 7 Haziran seçimlerinde yüzde 74'lük oy oranıyla Van'da 8 vekilden 7'sini aldı. 2011 seçimlerinde yüzde 40 oy oranıyla 4 vekil çıkaran AK Parti ise 7 Haziran'da sadece listesinin birinci sırasındaki Burhan Kayatürk'ü vekil seçtirebildi.

van seçim sonuçları 7 haziran 2015 genel seçimleri

Yüzde 0,95 gibi küçük bir oy oranıyla da ikinci vekilliği kaçırdı. AK Parti, bunun üzerine 1 Kasım'da Van'daki milletvekili listesinde değişikliğe gitti.

Çözüm sürecinin uzun süre koordinasyonunun yürüten eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ı birinci sıradan aday gösterdi.

Depremde bir yıl süreyle Van'da çalışmalar yürüten Atalay ildeki seçmene yabancı değil. Ancak kimilerine göre handikabı ise Vanlı olmaması. Atalay, Kırıkkaleli ve geçen seçimlerde o ilin milletvekiliydi.

6 VEKİL İÇİN 12 BİN OY

Van'dan sonra HDP ve AK Parti arasında çekişmenin yaşanacağı ikinci il olan Şanlıurfa'da milletvekili dağılımı, Van'ın tersi bir ibre izledi. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti 7, HDP ise 5 vekil çıkardı. HDP, 12 bin oy daha alabilseydi, altıncı vekilini de Meclis'e gönderecekti.

AK Parti bu nedenle Şanlıurfa'daki listesini de sıkı tuttu. 7 Haziran seçimlerinde partinin üç dönem kuralına takılan eski Çalışma Bakanı ve Şanlıurfa milletvekili Faruk Çelik, yeniden Şanlıurfa birinci sıra adayı oldu.

şanlıurfa seçim sonuçları 7 haziran 2015 genel seçimleri

AK Parti listelerini yorumlayanlar Çelik'in başka bir ile bilinçli olarak konulmadığı, burada HDP'ye giden oyları geri çevirme potansiyelinin de "yüksek olduğunda"hemfikir.

HDP ise bu illerde oy kaybı yaşamayacaklarını düşünüyor. HDP'li Ayhan Bilgen, "Seçmende bu bölgelerde duygusunu, düşüncesini açıkça ilan eden bir tarz yok ama çok kararlı bir seçmen iradesinin de olduğunu görüyoruz" diyor.

Editör: TE Bilisim