Uluslararası Şeffaflık Derneği Türkiye genelinde ‘milletvekilleri mal beyanlarını kamuoyuna açıklasın projesi’ kapsamında Van’da Baro Başkanlığıyla ortak basın açıklaması düzenledi. Adliye sarayı Van Baro başkanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan Baro Başkanı Murat Timur, hafta sonu yapılacak seçimlerde baro olarak çok ciddi bir çalışma yapacaklarını ifade etti. Öte yandan açıklamada HDP dışında diğer partilerin milletvekillerinin mal varlığına dair bir açıklama yapmadığının altı çizildi.

 

Adliye sarayında bulunan Van Baro başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına Van Baro Başkanı Murat Timur, Yönetim Kurulu üyeleri, Uluslararası Şeffaflık Derneği üyelerinden genel koordinatör Özlem Zıngıl, Siyasette Şeffaflık Projesi Danışmanı Damla Cihangir Tetik Katıldı. Ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan Baro Başkanı Murat Timur, vatandaşların seçim konusundaki bilgilerini tazeleme, bu konuda bir bilgilendirme yapmak üzere bir seçim kılavuzu bastırdıklarını söyledi. Daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de çalışma yürüttüklerini ifade eden Timur, yaklaşık 150 avukat ile sandık güvenliğinde birebir il ve ilçelerde görev alacaklarını belirtti.

 

SADECE 34 MİLLETVEKİLİ ADAYI BEYANDA BULUNDU

Proje Danışmanı Damla Cihangir Tetik, tüm siyasi parti ve adaylarına çağrıda bulunduklarını ifade ederek, “Birebir yüz milletvekili adayı ile görüşmelerimiz oldu. Toplamda şu ana kadar 34 milletvekili adayı mal beyanını ve seçim bütçelerini açıkladılar. Bu çalışmada mal beyanında bulanan kişiler, 21 HDP adayı, 7 CHP adayı, 3 Bağımsız Aday, 1 AK Parti, 1 LDP, 1 de YURT Partili mal beyanında bulunmuştur. Bizler seçim gününe kadar bu çağrımızı sürdüreceğiz. Milletvekili adaylarının seçildikleri takdirde çağrımız devam edecektir. Milletvekili adaylarının seçildikleri takdirde kapalı bir şekilde meclise verirken kamuoyuna da bildirmelerini, daha açık hesap verebilir. Denetimlerden korkmayan, çekinmeyen vekiller ve siyasiyiler mal beyanlarını ve seçim bütçelerini açıklamaları için çağrımızı sürdüreceğiz. Seçim bütçeleri ile ilgili Türkiye’de bir mevzuatın olmaması zaten siyasetin finansmanını daha seçim öncesi döneminden hesap verilemez bir hale ve çeşitli usulsüzlük ve yolsuzluklara yol açtığı için bu çalışmalarımı sürdüreceğiz.” Diye konuştu.  

 

‘ÇALIŞMA TÜRKİYE’DE BİR İLKTİR’

Türkiye’de ilk olarak böyle bir çalışmaya imza atıldığını söyleyen Siyasette Şeffaflık Projesi Danışmanı Damla Cihangir Tetik, “Van özeline değinecek olursak, bizler Van’da bütün siyasi partilere mal beyanı ve seçim bütçeleri formumuzu ilettik. Çalışmamız hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı ve Van 1. Sıra Milletvekili Figen Yüksekdağ ile birlikte tüm adaylar mal beyanı vermişlerdir. Van’daki ve Türkiye’deki tüm adayların mal beyanları ve seçim bütçelerinin formlarını Ulusal Şeffaflık Derneği’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz. Seçim kampanyası sürecine girmeden meclisteki 4 partinin olabilecek en üst düzey yetkilileri ile görüşüp böyle bir çalışma için parti kararı almalarını talep ettik. Belki bu seçimlerde bu çalışma tam olarak uygulanmadı ama Türkiye’de bu çalışma bir ilktir. Veri mevzuatı olmadan adayların mal beyanlarını yapmaları ve seçim kampanyası bütçelerini çekinmeden beyan etmeleri, her ne kadar binlerce adaydan sadece 34 tanesi bu formları doldurmuş olsa bile bir ilk olduğu için tarihe bu şekilde geçecektir.” Dedi.  

 

TİMUR: SADECE HDP BEYANDA BULUNDU

Siyasette Şeffaflık Projesi Danışmanı Damla Cihangir Tetik’in ardından söz alan Van Baro Başkanı Murat Timur ise proje ile ilgili bilgiler verdi. Timur, “Siyasette Şeffaflık projesi koalisyonları ve kurumlarımız ile birlikte Van’da 4 tane siyasi partinin hem mal beyanı hem de seçime ilişkin harcamayı düşündükleri bütçe konusunda birebir iletişime geçtik. Van’da 4 tane siyasi partiden sadece HDP’nin 8 tane milletvekili adayı bu bildirimlerde bulundular. Seçime çok az bir süre kaldı, bu konuda bütün siyasi partilerin, demokrasiye olan inançların, adil şeffaf bir seçim açısından bu beş günlük süre içerisinde açıklamalarını bekliyoruz.” Dedi.

 

SEÇİM KILAVUZU BASTIRILDI

Hafta sonu yapılacak olan seçimlerde seçim güvenliğiyle ilgili bilgiler veren Baro Başkanı Murat Timur, seçimde Baro Başkanlığı olarak çalışma yürüteceklerini ifade etti. Timur, “Demokrasinin olmazsa olmazlarından bir tanesi de seçimdir. Ancak bu seçimin adil ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesi, demokrasiye inananlar açısından mutlak zorunlu olan bir durumdur. Seçim sandık güvenliği ülkemiz dışında sadece geri kalmış ülkelerde bu kadar tartışılıyor. Genellikle otoriter sistemlerde seçim ve sandık ile gelen sandık ile kalmak ister. Bu yaklaşımlardan kaynaklı olarak seçim hileleri çok ciddi bir şekilde yapılabiliniyor. Bu anlamda biz Van Barosu olarak tarihi bir sorumluluk üstlendiğimizi düşünüyoruz. Bu tarihsel sorumluluk gereği, tarihe not düşme adına 2014’ten beri seçim güvenliği ile ilgili yaptığımız çalışmaya bu sene yaklaşık dört ay önce başladık. İlk olarak yurttaşlarımızın seçim konusundaki bilgilerini tazeleme, bu konuda bir bilgilendirme yapmak üzere bir seçim kılavuzu bastık. Bu seçim kılavuzunu tüm siyasi partilere de dağıttık. Talep eden bütün yurttaşlar baromuzdan temin edebilirler.” Dedi.

 

150 AVUKAT SANDIKLARDA GÖREV ALACAK

Baro olarak daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de çalışma yürüteceklerini ifade eden Timur, “Bu seçim, seçim güvenliğinin biraz daha fazla tartışıldığı için baro olarak sadece bizlerin çalışması yetmeyebilir. Biz özellikle bu konuda bağımsız sivil toplum örgütlerinin, Mezopotamya hukukçular derneği gibi birçok hukuk derneği ve sivil toplum örgütü ile birlikte halkın yararına, halk iradesinin gerçekten ciddi bir şekilde sandığa yansıması ve bu özgür iradenin sandığa yansıdığı gibi tutanaklara yansımasında tarihi bir sorumluluk alıp bu seçimlerde görev alacağız. Yaklaşık 150 avukat arkadaşımız sandık güvenliğinde birebir il ve ilçelerde görev alacak. Bu konuda yurttaşlardan ve siyasi partilerden gelecek her türlü şikayette bizler birebir hukukçu arkadaşlarımız ile birlikte yardımcı olacağız” dedi.


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim