Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) önceki gün sunulan aday listeleriyle, 7 Haziran seçimlerinde ilk kez parlamentoya giren 4 partiden 36 ismin, 1 Kasım itibarıyla vekillik macerasının sona ermesi kesinleşti. 7 Haziran'da ilk kez milletvekili seçilen AK Parti'den 30, CHP'den 1, MHP'den 2 ve HDP'den 3 isim partilerinin aday listelerinde yer bulamadı. Aday listelerinde seçilmeleri zor sıralara çekilenlerle birlikte bu sayı artabilecek.

 

2 YIL ÇALIŞMA ŞARTI ORTADAN KALKARSA EMEKLİ OLACAKLAR

Vekillik maceraları yaklaşık 5 ayda noktalanacak bu vekiller, 'en kısa görev yapan milletvekilleri' olarak parlamento tarihine geçerken, mevzuattaki 2 yıl şartını doldurmadıkları için TBMM'ye 'milletvekili emeklisi olma' hakkını da kazanamadan veda etmiş olacaklar. Bu vekillerin gözü kulağı yeni dönem parlamentosunda olacak. 1 Kasım sonrası yeni parlamento 2 yıl çalışma şartını ortadan kaldırırsa, bu vekillerden emeklilik süresi dolmuş olanlar 'vekil emeklisi' statüsü kazanabilecek. Aksi takdirde bu statüden yeniden vekil seçilmeden yararlanamayacak.

 

MAĞDUR OLMASINLAR DİYE DÜZENLEME YAPILACAK

Milletvekillerinin süre ve yaş şartını doldurdukları anda 'milletvekili emekliliğine' hak kazanabilmeleri için, parlamentoda en az 2 yıl görev yapmaları gerekiyor. Seçimlerin yenilenmesi olasılığının gündeme geldiği günlerde 7 Haziran'da ilk kez Meclis'e giren çok sayıda vekilin bir sonraki seçimde adaylık şansı bulamama ihtimaline karşı 4 parti arasında söz konusu vekillerin mağduriyet yaşamaması için bir düzenleme yapılması noktasında temaslar yürütülmüştü.

 

SEÇİM SONRASINA BIRAKILDI

Ancak seçim arifesinde bu yönde bir düzenleme yapılmasının seçmende tepki yaratacağı dikkate alınarak, 2 yıl şartının esnetilmesi yönündeki mevzuat değişikliğinin seçim sonrasına bırakılması görüşü benimsenmişti. Şimdi liderlerinden çizik yiyerek, 5 ayda Meclis'e veda etmek durumunda kalan vekiller, bu yönde kendilerine verilen düzenleme sözünün tutulup tutulmayacağını merakla bekliyor.


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim