Van'da seçim çalışması yürüten siyasi partiler ve milletvekili adayları seçime sayılı günler kala seçim kampanyalarını sürdürüyor.

 

Doğu Anadolu bölgesinde 7 Haziran öncesi seçim kampanyalarına devam eden siyasi partiler köy köy, mahalle mahalle gezerek seçmene ulaşıyor. Van'da seçim çalışmalarını sürdüren AK Partili milletvekili adayları seçim kampanyalarına devam ediyor. Ak Parti Milletvekili Burhan Kayatürk, yaptığı açıklamada, bu dönemde baskı ve tehditlerde büyük artış olduğunu söyledi. CHP milletvekili adayı Ali Gürbüz gidemedikleri ücra yerlerin olduğunu belirtti. Hüda-Par bağımsız milletvekili adayı Mehmet Mehdi Oğuz ise bölgede kendilerine yönelik bir baskının olmadığını söyledi. Saadet Partisi milletvekili adayı Özay İlah ise bu seçimlerinde kendilerine yönelik bir saldırının olmadığını açıkladı.

 

KAYATÜRK’TEN ‘İKNA KOMİSYONU’ İDDİASI

Bölgede HDP'nin kapı kapı dolaşarak halka baskı uyguladığını, kendilerine oy vermeyeceklerini düşündükleri insanları "ikna komisyonu" adı altında gönderdikleri gruplar tarafından tehdit ve baskıyla etki altına almaya çalıştığını ileri süren Kayatürk, şunları kaydetti: "Bu ikna komisyonları oy kullanmayacaklarını söyleyen seçmenlerin kapısına kadar gidiyor. 'Senin ismin, soy ismin bende var. Bu evin adresini de çocuklarının sayısını da seçmen sayısını da biliyorum. Son kararınız mı? Gerçekten oy vermeyecek misiniz? Ben buraya öyle yazacağım, ona göre' diyor. Bu çok açık bir tehdittir, bu bir fişlemedir. Yani ikna komisyonu olarak kapıya gidiyor, fişleme komisyonu olarak oradan ayrılıyor. Böyle tim çalışmaları var. Tabii özellikle baskı, tehdit yapılan kesim AK Partidir. Onlar CHP, MHP ya da başka bir partinin burada bir şey yapamayacaklarını çok iyi biliyorlar. Bunu biz HDP teşkilatlarıyla konuştuğumuzda 'bizim inisiyatifimizin dışında bazı şeyler oluyor' diyorlar. Bir kere onların inisiyatifinin dışında hiçbir şey olmaz. Selahattin Demirtaş saz çalacak, şarkı söyleyecek, kardeşlik mesajları verecek, buradaki insanların üzerine de her türlü baskıyı koyacak, tehdit edecek, dağdan mesaj getirecek. Ondan sonra da 'Biz halkın iradesine saygılıyız' diyeceksiniz. Buna kimse inanmaz."

 

GÜRBÜZ: GİDEMEDİĞİMİZ ÜCRA YERLER VAR

CHP milletvekili adayı Ali Gürbüz de seçim kampanyası döneminde gidemedikleri ücra yerler olduğunu vurgulayarak, "Halkımız arasında gruplaşmalar, kamplaşmalar gibi şeyler oluşturulmaya çalışılıyor. Tabi biz bunları doğru bulmuyoruz. O konuda biz halkı gergin bir ortamda seçime götürmenin doğru olmadığını her zaman savunduk. Biz bugüne kadar herhangi bir zorlukla karşılaşmadık diyebiliriz" diye konuştu.

 

OĞUZ: BİZE YÖNELİK BİR BASKI YOK

Hüda Par'ın desteklediği bağımsız milletvekili adayı Mehmet Mehdi Oğuz ise bölgede kendilerine yönelik bir baskı olmadığını ancak zaman zaman seçim araçlarının taşlandığını, afişlerin yırtıldığını aktararak, şöyle konuştu: "Buradaki baskı daha ziyade halka yönelik. Özellikle kırsal kesimde, köylerde ciddi baskılar olduğunu müşahede ediyoruz. Köy muhtarları üzerinde ciddi tehditler olduğunu görüyoruz. 'HDP dışında herhangi bir partiye oy çıkarsa bunun hesabını sorarız' şeklinde tehditlerin olduğunu görüyoruz. Şehir merkezinde de 'HDP barajı geçmezse yakılacak, yıkılacak, şehir yangın yerine dönecek. Yakacağız, yıkacağız' şeklinde propaganda yapılıyor. Bu da ister istemez halk üzerinde bir tedirginlik oluşturuyor."

 

İLHAN: BİR SALDIRIYLA KARŞILAŞMADIK

Saadet Partisi Van milletvekili adayı Özay İlhan da önceki seçimlerde adaylarına, partilerine ve seçim çalışması yürütenlere karşı çeşitli saldırılar olduğunu ancak bu seçimde şimdiye kadar bu şekilde bir saldırıyla karşılaşmadıklarını ifade etti. Seçim araçlarının zaman zaman taşlandığını, bu durumun daha önce de yaşandığını anlatan İlhan, şunları söyledi: "Eğer bir siyasi parti sokakta anarşi çıkarıyor, bir köyde, bir yerleşim yerinde 'benden başkası bu köye gelemez, benden başkası yoktur' mantığına giderse, o zaman o partinin siyaset yapmasının bir manası, mantığı yoktur. Siyaset her şeyden önce insan için, insanlık için yapılır. Farklı söylemlerin, muhalefetin olmadığı yapılar, zulmü beraberinde getirir. Diğer siyasi partilerin de arkalarına çeşitli örgütleri, illegal yapıları alarak siyaset yapmaması gerektiğini bir kez daha beyan ediyoruz. Hep bedel ödemekten bahsedenler, acaba nasıl bir bedel ödediler, niçin bedel ödediler? Bunu gözden geçirmeliler. Bedel ödenecekse insanlık için, bütün insanların hür yaşadığı bir toplum için, o sandıklarda farklı düşünen insanların oylarını özgür şekilde kullanabilmesi için ödenmelidir." 

Editör: TE Bilisim