Geçtiğimiz hafta Tuşba’dan bağımsız adaylığını açıklayan Servet Yenitürk hazırlıklarını tamamladıktan sonra ses getirecek bir törenle Van’a çıkarma yaptı. Yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan Yenitürk, gelir gelmez çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ak Parti’den Tuşba adayı olarak teklif aldığı süreçten adının listelerden çıkarıldığı zamana, kendisi hakkında yapılanlardan bağımsız adaylık kararına kadar her şeyi kendisini karşılayanların huzurunda anlatan Yenitürk AK Parti’ye seslenerek, “Ya hakkımızı verirsiniz ya da biz hakkımızı meydanlarda alırız” dedi.

Günlerdir Van’da tanıtım çalışmalarını sürdüren Servet Yenitürk Van’daki ilk gününde adeta gövde gösterisi yaptı. Van’da yüzlerce araç ve binlerce araç ile karşılanan Tuşba Bağımsız Adayı Servet Yenitürk’e gösterilen ilgi oldukça büyük oldu. Hazırlattığı seçim otobüsü, seçim şarkıları eşliğinde karşılanan Yenitürk, seçim otobüsünde şehir merkezine oluşturulan uzun bir araç konvoyu ile geldi. Şehir merkezine saatler içinde ulaşabilen Yenitürk Van’a ayak basar basmaz düzenlediği bir toplantı ile seçmenine seslendi. Süreç ile ilgili çarpıcı sözlere yer veren ve AK Parti adaylığı noktasında kendisine yanlış yapıldığını sert sözlerle ifade eden Yenitürk, AK Parti Tuşba teşkilatına göndermelerde bulundu.

YENİTÜRK: ADAYLIK TEKLİFİ AK PARTİ’DEN GELDİ

Büyük bir toplantı salonunda kendisini karşılayan kitleye seslenen Yenitürk ilk olarak AK Parti’de Tuşba adayı olarak anıldığı süreçten söz etti. Sürecin başında AK Parti’nin yetkili isimlerinin kendisini davet ettiğini ve bu nedenle Tuşba için talip olduğunu anlatan Yenitürk, bu gelişmeleri şu şekilde anlattı; “Bilindiği geçtiğimiz günlerde Büyükşehir olan Van ilimizde Tuşba’dan bağımsız belediye başkan adaylığımızı açıkladık. Resmi müracaatımızı yapmasak da bu kararı aldık. Bugün itibariyle de Van’a ayak bastık ve çalışmalarımıza başladık. Bildiğiniz üzere belediye başkan adaylığı müracaat süresi içerisinde benim herhangi bir partiden bir başvurum yoktu. Şu ana kadar da bu anlamda hiçbir başvurum olmadı. Yerel seçim sürecine dâhil olmamız da bizim başvurusunu yapmış aday adaylarımıza destek olmak içindi. Ankara’ya gittik ve burada Sayın Çelik, Van milletvekillerimiz ve Osman Nuri Gülaçar ile belli görüşmeler yaptık. Fakat daha sonra gerek milletvekilleri gerek büyükşehir adayı Gülaçar gerekse de Genel Merkez’den aday olmam konusundaki talepler üzerine Ankara’ya çağrıldım ve Tuşba ilçesinde benimle kazanılacağı yönünde bir kanaat varıldığı söylendi. Ben adaylık başvurusu yapmadığımı ve bu teklifi kabul edemeyeceğimi söyledim. Fakat sonrasında teklifler ve ısrarlar sürünce yakınlarımız, dostlarımız, büyüklerimiz ile konuşmalarımız neticesinde bu teklifi kabul ettik. Görev istenmez verilir mantığı ile hareket edip görevin verilmesi halinde başarılı bir şekilde yapabileceğimizi söyledik. Neticede yine müracaat yapmadım ve hayırlısı olur diye bekledik.”

“ADAYLIĞIM ONAYLANMIŞTI…”

Partinin üst düzey isimlerinin adaylığı konusunda kesin konuşmasının ardından hazırlıklara başladığını ve bir çok projenin startını bile verdiğini söyleyen Yenitürk, adaylığın açıklanmasının son gününde birilerinin adaylıklara müdahale ettiğini söyledi. Yenitürk konu ile ilgili olarak; “Son dönemlerde belki takip etmişsinizdir, ismimizi yıpratma amaçlı ve bizleri dostlarımıza yalancı gösterme amaçlı önce Tuşba’nın kesin olarak bize verildiği yönünde haberler çıkarıldı ve bunun ile üzerimize gelindi. Fakat buna rağmen biz adaylığı alma konusunda ne kimseye baskı yaptık ne de talepte bulunduk. Fakat daha sonra bunun üzerine Ak Parti Genel Merkezi’ne gittik ve başbakan, genel başkan yardımcısı Mustafa Şentop onaylı ismimiz açıklandı. Bana bu söz verildiği sürede boş durmadım. İstanbul, Ankara, Bursa ve Konya gibi büyük kentlere gittim. Tuşba’mızı bu anlamda büyükşehir bu illerdeki belediyelere layık bir ilçe yapmak için büyük projeler hazırladım. Hatta bağımsız dahi kazanmam halinde Tuşba İlçe Belediye hibesini ayarladım. Fakat ne olduysa son günlerde oldu ve bizi yanılttılar.” Dedi.

“HODRİ MEYDAN, GELİN YÜZLEŞELİM”

İsminin Tuşba adayı olarak anılmasının ardından gerek AK Parti Tuşba teşkilatının gerekse de diğer kesimlerin kendisi ile ilgili kara propaganda başlattığını belirten Yenitürk, kendisi hakkındaki tüm iddiları tartışmaya hazır olduğunu belirterek, bu isimleri yüzleşmeye çağırdı. Kendileri ile ilgili sözlerin yenilir yutulur sözler olmadığını hatırlatan Yenitürk; “Biz bunlar yapılana kadar da gücümüzün farkında değildik. Ama artık gücümüzü de yerimizi de çok iyi biliyoruz. Bu süreçte biz hem bunu anladık hem de bizim arkamızda dönen dolapların farkına vardık. İşte bizim bu gücümüzün farkında olanlar bizim hakkımızda önce çirkin bir kampanya başlattı. İftiralarla karşı karşıya kaldık. Bu yetmedi istedikleri adayı getirmek için ilçe teşkilatını istifaya davet ettiler. Müracaat eden aday adaylarını ayaklanmaya davet ettiler. Bir süre sonra Tuşba için bu adaylar dışında İkram Dinçer ismi ortaya atıldı. Sonra yeniden mevcut aday Özgökçe ismi sunuldu. Bizim şahıslara asla ve asla neden verildi diye bir kırgınlık ve küskünlüğümüz yok. Aday adayı olan tüm arkadaşlarımızın tamamı birbirinden üstün ve değerli insanlar. Bizim aşiretlere de bu adayların ailelerine kızma hakkımız yok. kızma hakkımız yok. Bizim ne kadar hakkımızsa onların da o kadar hakkıdır. Ama bize yapılanlar yenilir, yutulur şeyler değil. Ak Parti Genel Merkezi’ne hakkımızda bini aşkın abuk sabuk karalama fakslar çekildi. Ama artık işler onların istediği gibi yürümeyecek. Ben hakkımızda bu dedikodu ve iftiraları çıkaranlara şimdi sesleniyorum. Alnımız ak, başımız dik. Hodri meydan gelin yüzleşelim!” şeklinde konuştu.

“HAKKIMIZI ALMAYA GELDİK!”

Gerek aşiret, gerekse de Tuşba’daki halk olarak artık hakettikleri temsiliyeti almalarının vaktinin geldiğini hatırlatan Yenitürk, aday gösterilmedikleri için ne Başbakan Erdoğan’a ne de Ak Parti’ye bir kızgınlıklarının olmadığını hatırlatarak adaylıklarının tek sebebinin kendilerini yok sayanlara bir cevap vermek olduğunu söyleyerek; ‘Biz partimize de kızmadık, başbakanımıza da kızmadık. Tepkim ne Sayın Başbakanımıza ne de Ak Parti’yedir. Bizim bu tavrımız ilçe teşkilatından kaynaklı yanlışlara bir sitem etmek ve bir tokat vurmak içindir. Bunun için yola çıktık. Benim için ‘Çevresi yok’, ‘Kazanamaz’, ‘Ak Parti onu zengin etti’ iddialarını ortaya attılar. Biz milletvekili aday adayı olduğumuz için de aynı oyun oynandı. Bugüne kadar biz dik durduk halen de dikiz. Ama biz artık hakkımızı alacağız. Ya hakkımızı verecekler ya da meydanlarda alacağız. Bakın bu Tuşba yöresindeki bütün insanları; Kürdü’nü, Türkü’nü, Çerkezi’ni, Burukî’sini kimse benim kadar tanıyamaz. Biz o bölgenin adaleti ve barışıyız. Biz çalıştırdığımız insanlarda da yine aynı özeni gösterip herkesi işin içine katmaya özen gösteren insanlarız. Hiç bir zaman onların yaptığı ayrımı ben yapmadım. Üstelik bu süreçte kimseye de çamur atıp karalamadık. Ama onlar bizi karalama kampanyasına tuttu. Bizim meydanlara çıkma sebebimiz buydu. Bizim vana girdiğimizde gördüğümüz bu coşku bile onlara atılan bir tokattır.” Dedi.

ONLARIN DEĞİL BENİM ONLARA DESTEĞİM OLDU

Son olarak son zamanlarda hakkında sürekli olarak söylenen Ak Parti’nin desteği ile bugünlere geldiği ve partinin desteği ile bu günlere geldiği yönündeki söylentilere de sert tepki gösteren Yenitürk, bu isimlere de sert cevap vererek, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ben gerek geçtiğimiz milletvekili seçimlerinde aday adayı olduğumda gerekse de bu süreçte her defasında her şeyimle bu partinin yanında olduğumu söyledim ve bu desteği de sundum. O gün milletvekilinden il teşkilatına herkes ile ne konuşmuşsa şimdi de bunun arkasındayım. Hepsine soruyorum: Bugüne kadar bu isimlerden hangi birisinden iş talebim olmuş? Buyursun konuşsunlar, aksine benim onlara desteğim olmuştur, benim katkım olmuştur. Maddi destekler bir yana Ak Parti’nin hayrında ve şerrinde her mitinginde binlerce insan ile katılmış ve destek vermişimdir. Onlar bu konuda sürekli bize muhtaç olup asıl onlar bizden yardım istemişler. Ama ben bunların arkasına da sığınmıyorum. Verdiğim desteklerin değil benim arkamda olan bu insanların hakkının verilmesini istiyorum. Yok eğer halen bizi yok sayıyorlarsa yolumuzun sonuna kadar devam edeceğiz. Buraya gelmeden öncede bir çok aşiretin ve ailenin destek talebini aldım. Dolayısıyla bu iş bireysel değil kitlesel bir problem haline geldi. Benim bir hak talebim yoktur. Bana deseler ki ‘Gel Tuşba’dan aday ol, bu saatten sonra asla olmam.’ Çünkü biz her zaman olduğu gibi yine dik duruyoruz. Bu seçimi kazanabilecek en güçlü isim biziz. Ya haklarımızı verirsiniz ya biz devam ederiz. Biz değil bundan sonra onlar bizim ayaklarımıza gelecek.”

Yenitürk ilk toplantısını bu sözler ile tamamlayarak, toplanan grup ile akşam yemekte buluşacaklarını söyleyerek toplantı salonundan ayrıldı. Gün boyu kent merkezinde büyük teveccüh gösterilen Yenitürk, katılımcılara da teşekkür etti.

İstişare heyeti kuruldu, encümenler belirlendi. Yenitürk iddialı konuştu:

“Kolay lokma değiliz”

Gündüz büyük bir araç konvoyu ile karşılanan ve gelir gelmez düzenlediği toplantı ile AK Parti’ye ve ilçe teşkilatına sert mesajlar gönderen Tuşba Bağımsız Adayı Servet Yenitürk’ün programı akşam da oluşturulan istişare kurulu toplantısı ve meclis üyelerinin belirlenmesi ile devam etti. Bir otelde düzenlenen yemekte muhtarlar, mahalle temsilcileri ve vatandaşlar ile oluşturulan istişare heyeti ile bir araya gelen Servet Yenitürk, burada Tuşba sınırları içerisinde bulunan her mahalle ve köye ortalama 5 meclis üyeliği vereceklerini ve bu konuda yine tam temsiliyet sağlayacaklarını söyledi.

“Bizim Van’a gelir gelmez gerek ilk buluşmada gerekse de şu an burada toplanmamızın sebebi kolay bir lokma olmadığımızı göstermekti. Ben kesinlikle bireysel hesaplar ile bu yola girmedim. Bundan sonra da bireysel bir çaba göstermeyeceğim. Amacım benim arkamda olan ve yıllardır hakları verilmeyen bu insanlar ile varlığımız göstermek ve adaletli bir yönetim oluşturmak. İşte bunun için de bir istişare heyeti oluşturduk. Bu heyeti de yine kendi aramızdan, bu işte gönüllü olmak isteyen arkadaşlar ile kurduk. Bu heyet ne derse geleceğe yönelik kararlarımız bu yönde olacak. Hatta bu heyetin önderliğinde yönetim oluşturma konusunda da her mahalleye, her köye eşit temsiliyet vererek bu çalışmanın da startını vermiş olacağız.”


“BUGÜNE KADAR SADECE AK PARTİ’NİN ARKASINDAYDIK AMA…”

Biz yıllar önce bağımsız aday olarak yola çıktık belli bir oy aldık. Bunun akabinde bize DYP’den, Ak Parti’den milletvekilliği getirdi bu destekler. maalesef bu vekillik döneminde hiç bir partide insanımız kalmadık. MHP ve CHP’de kimse kalmadı. Hep ak partinin yanında olduk. Ama baktık ki arkamızdan oyunlar dönüyor. Anladık ki bizim yeniden birlikte olmamız ve bunu yeniden hatırlatmamız gerekiyor. Bu noktada arkadaşlarımızdan en haklı kararı bekliyoruz. Yeter ki bizlerden birilerine değer verilsin, biz onlarla sonuna kadar beraber olacağımızı her yere söyledik. Alınan kararlara sadık kalmak kaydıyla nasıl arzu ederlerse ben sizler için bu yolda sonuna kadar gitmeye hazırım. Bu yolda farklı düşüncelerimiz olursa ona da saygı duyacağız. Ben seçimi almak üzere hazırım. Ve güçlüyüz ve bu gücümüzü ıspatlamaya hazırız. İsterdim ki aday adayı olan arkadaşlarımız da yanlış bir düşünce içinde olmasaydı da bu karara birlikte girseydik. Beraber çalışıp bu seçimlerde birlikte büyük bir zafer alsaydık. Ama onlar bunu istemedilerse biz de bu yolu sonuna kadar götürüp sonunda da başarıya ulaşacağız. Yolumuz açık olsun.”

Bu sözlerinin ardından istişare heyeti ile görüşen Yenitürk, her mahalle ve köyden temsilcilere yer vereceklerini kaydederek hiçbir müdühelede bulunmadan istişare heyetinin kendisine isim iletmesini talep etti. Eşit bir temsiliyet için sürece herkesi dahil etmek istediklerini söyleyen Yenitürk meclis üyelerinin de belirlenmesinin ardından istişare heyeti ile gelecek günlerdeki programı planlamak üzere bir toplantı yaparak programı tamamladı. 


Ömer Aytaç AYKAÇ - Ömer TOKTAŞ
ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim