Önce parti içi ardından STK temayülü gerçekleştiren ardından da kamuoyu yoklamaları ile son 30’a yakın ismi halka soran AK Parti’de adaylar 7 Nisan tarihinde kamuoyuna duyurulacak. Şimdiye kadar aday adaylarını çeşitli aşamalardan geçiren AK Parti çalışmalarını son sürat sürdürürken aday adayları gecikmeli olarak tanıtıldı. İlk günlerde yapılması gereken aday tanıtım toplantısı isimlerin duyrulmasına bir hafta kala yapılırken yapılan toplantıya bir çoğu Ankara’da bulunan aday adaylarının bir kısmı da katılmadı. Toplantıda konuşan Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Nisan ayının 7’sinde aday adaylığı sürecinin sona ereceğini ve adayların belli olacağını belitti. Bu süreçten sonra milletvekili adaylarının belli olacağını ifade eden Soğanda, “Allah’ın izniyle hep birlikte omuz omuza kardeşlik ruhu içerisinde 7 Haziranda 8 tane adayımızı TBMM’ye göndereceğiz.” Dedi.

 

Ak Parti Van İl Başkanlığı tarafından aday adaylarını tanıtım yemeği düzenlendi. Bir restoranda düzenlenen yemeğe mevcut vekiller Fatih Çiftçi, Burhan Kayatürk, aday adaylarının büyük bir bölümü, İl teşkilatı ve İl Başkanı Zahir Soğanda katıldı. Tanıtım toplantısına adayların bir kısmı katılırken toplantının sonunda aday adayları sahneye çağrılarak katılımcılar karşısında ismen tanıtıldı.

 

SOĞANDA: TEMAYÜL BASKIN OLDU

Aday adaylarını belirleme sürecinde 3 program yapma hedeflerinin olduğunu söyleyen Soğanda, “Bu programlarımız bütün aday adaylarımızla birlikte olacaktı. Bunlardan ilki aday adayları başvurusundan hemen sonra olacaktı ve temayüle hazırlık olacaktı. Bir diğeri ise bugünlerde olacaktı. En sonuncusu ise adaylık süreci bittikten sonra olacaktı. Fakat genel merkezimizin ani takvim değişikliği ve özellikle de teşkilatlarımızla olan ve delegasyonun çok yoğun bir şekilde işe dahil edilmesinde yer sıkıntısından dolayı temayül bir baskın olarak üzerimize geldi ve dolayısıyla bazı şeyleri yapamadık. Nisan ayının 7’sinde artık aday adaylığı süreci sona erecektir ve adaylarımız belli olacaktır. Van’ımızın 8 tane milletvekili adayı olacaktır. Allah’ın izniyle hep birlikte omuz omuza ve kardeşlik ruhu içerisinde 7 Haziranda 8 tane adayımızı birlikte TBMM’ye göndereceğiz. Şuanda bizlere başvuran ağabeylerimiz, kardeşlerimiz ablalarımız ve bacılarımızın sayısı 118. Van’ı tercih eden Van’ı işaret eden aday adaylarımızın sayısı 118’dir. Bir kısmı başka ilden yana tercih vermesine rağmen yaklaşık 10 kişi de Van’ı ikinci tercih olarak vermiştir. Dolayısıyla partimize 130’a yakın bir aday adayı başvurmuştur.” İfadelerine yer verdi.

 

‘DOĞUDA SİYASET YAPMAK KOLAY DEĞİL’

Başvuru yapan aday adaylarının milletvekilliği yapabilecek kapasitede olduğunu söyleyen Soğanda, “Partimize başvuru yapan aday adaylarımızın tamamı birbirinden değerli, kıymetli, adaylığa namzet ve adaylık yapabilecek ve milletvekilliği yapabilecek düzeydedir. Bunların içerisinde memleketin her kesiminden arkadaşımız vardır. Esnafı, tüccarı, çiftçisi, muhtarı, eski vekili, avukatı, mühendisi ve unuttuğum herkesimden arkadaşımız bu 120 kişilik grubun içerisinde vardır. Doğunun bu zor şartlarında siyaset yapmak kolay değil. Siyaset yapma bu memlekette ateşten gömlek giymiş demektir. Siz kalkacaksınız bu memlekette aday adayı olacaksınız kendinizi ortaya atacaksınız ve aynı zamanda sizin karşınızda şiddetle yoğrulmuş bir siyasi rakiple karşı karşıya mücadele edeceksiniz. Tek geçim kaynağı şiddet olan bir siyasi partiyle mücadele edeceksiniz. Bu her baba yiğidin harcı değildir. İşte yüreği mangal kadar yürekli olan bu 120 arkadaşımız şuanda huzurunuzda tebrik ediyorum.” Dedi.

 

‘KİMSE SIRTIMIZI YERE YETİREMEYECEKTİR’

Aday adaylığı başvurusunda bulunanların kendilerini tercih ettiği için mutlu olduklarını ifade eden Soğanda, “Allah’ın izni ile bu memleket sizin sırtınızda yücelecektir, sizin sırtınızda barışı bulacaktır ve sizinle birlikte huzuru bulacaktır. Biz bu şekilde mücadele ettiğimiz sürece kimse sırtımızı yere yetiremeyecektir. Bu memlekette ak parti vardır ve bu 120 arkadaşımız bizi tercih ettiği için gerçekten çok mutluyuz. Bu arkadaşlarımız birbirinden değerli arkadaşlarımız birbirinden değerlidirler. Ancak önümüzdeki süreçte maalesef aday adaylık süreci sona erecektir. Bundan sonra adaylık süreci başlayacaktır. Gönül isterdi ki bu arkadaşlarımızın hepsini milletvekili yapalım. Ancak sadece 8 tane arkadaşımız seçilecektir. Genel merkezimiz bu süreci yürütürken özelikle kamuoyu yoklamalarına, halkın beyanlarına, kişinin kendi kariyerine ayrıca teşkilat yoklamasına ve özelliklede bu sene öngörmüş olduğu bütün STK’ların bu sürece katkı sunabilmesi için kendi adaylarını belirleyebilmesi için temayül yoklamaları yapıldı. Bu da Ak Partinin halka ne kadar önem verdiğinin en önemli göstergesidir. Yapılan yoklamalar neticesinde Allah’ın izni ile 8 kişiye karar kılınacaktır. Benim izlenimime göre bundan sonra kamuoyu yoklamaları çok daha hız kazanacaktır. Bizim bu programı düzenlememizin en büyük nedeni tanışmadır. Bizi yalnız bırakmayan arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

BAŞKAN SOĞANDA: BİZİM BİZDEN BAŞKA KİMSEMİZ YOK

Küsmelerin Ak Partiye yakışmadığını da sözlerine ekleyen Soğanda, “Bildiğiniz üzere 7 nisandan sonra adaylar belli olacak. Maalesef memleketimizde küsme söz konusu olmakta. Bu saatten sonra Ak Parti camiasını yüceltmek isteyen aday adaylarımıza ve çevrelerinde olan arkadaşlara bütün Ak Parti teşkilatına artık bu tür hareketlerin yakışmadığını belirtmek istiyorum. Bizim buradaki amacımız memlekete hizmettir. Hepimizin amacı barış sürecini olumlu bir şekilde nihayete erdirmektir. Temel amacımız hizmet ise, burada barışı sağlamak ise kim olursa olsun o 8 arkadaşımızın etrafına sımsıkı kenetlenmemiz lazım. Aksi taktirde başarıya ulaşma şansımız yoktur. Ak Partiye yakışanda sürecin ruhuna göre hareket etmektir. 2011’de 8 arkadaşımız çok çalıştı çok çabaladı. Ancak bazen strateji hataları yapılabiliyor. Bazı arkadaşlarımız ayrıldığı vakit kendisiyle birlikte çevresini de götürüyor. Kendisiyle birlikte hayallerimizi de götürüyor. Bin oyla kaybeden var. Burada 7 milletvekili, 6 milletvekili çıkarmak ne demek biliyor musunuz? Genelde Van’a bir bakanın gelmesi demektir. Ayrıca bir bakanın olması, 7 milletvekilinin olması belediyelerinde kaybedilmemesi demektir. Hizmetin daha çok bu memlekete gelmesi demektir. Genelde ise Türkiye’nin bütün mazlumların Van’daki bir tek oya ihtiyacı var. İlçelerde olan milletvekili adaylarımızın sandıklara sahip çıkmakta geçer. Bizim temel amacımız sandıklara sahip çıkarak, halkımızın iradesini sandığa yansıtabilmektir. Teşkilatların temel amacı budur. Eğer buraya hizmet gelmesini istiyorsak, eğer buraya huzur olmasını istiyorsak huzurun mimarı olan Cumhurbaşkanımız devlet başkanı olmasını istiyorsanız ve birinci adamın başbakanımız olmasını istiyorsanız bu Erciş’in Pay köyünden geçer. Ben olursam davadır. Ben olmazsam dava değildir demek Ak Parti’nin etiğine uygun değildir. Herkesin gecesini gündüzüne katması gerekiyor. Bizim bu süreci 7 Haziran’a kadar sağ salim götürmemiz gerekiyor. Van’ımıza sahip çıkmazsak kentimiz elimizden gider. Bizim bizden başka kimsemiz yok.

 

"KARDEŞLİĞİ ŞAHLANDIRMAMIZ LAZIM"

Son olarak faili meçhul cinayetlere değinen Soğanda, “Bu bölgede 14 bin faili meçhul cinayeti gerçekleşti. Ama Allaha şükür Ak Parti sayesinde bunlar sona erdi. Sizler kapı kapı dolaşıp anlatacaksınız yaşananları. 80 yıl boyunca yapılan hizmetler Ak Parti zamanında 2 katına çıktı. Sağlıkta yine öyle her tarafta hizmet şahlanmış gidiyor. Oy verilsin verilmesin Ak Parti’nin hizmetleri her tarafa gidiyor. Bu hizmetlerin devamını istiyorsak Ak Parti’de omuz omuza verip kardeşliği şahlandırmamız gerekiyor. Katılımlarınızdan dolayı hepinize tekrar teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN HABER – VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim