Partilerin 8'er milletvekili adayı belirlediği ve YSK'ya sunduğu 7 Nisan tarihinden bu yana Van adayları tartışılmaya devam ediyor. Hem AK Parti hem HDP seçmeninin sitemlerinin eksik olmadığı şu sıralar Ak Parti'de çalkantılı günler yaşanıyor. Bazı aşiretler şimdiden boykot tepkisi koyarken yaşanlar üzerine açıklama yapan Ak Parti il başkanı Soğanda, 'küskünlüğe gerek yok' mesajı verdi. Soğanda bununla kalmayıp küskün adayların AK Parti'den başka gidecek yerinin olmadığını da sözlerine ekledi. Buna rağmen günlerdir tepkisi dinmeyen ve sosyal medyada örgütlenen Kürhessünniler Cumartesi ise Ak Parti'ye karşı kitlesel bir tepki kararı aldığını açıkladı.

 

Salı günü YSK’ya verilen milletvekilliği listelerinin ardından partiler adaylarını açıklarken, kamuoyunda adaylar konuşulmaya devem ediyor. Ak Parti'de liste ciddi eleştiriler alırken AK Parti cenahı listenin arkasında durmaya ve bölgesel bir hesap ile oluşturulduğunu savunmaya devam ediyor. Halk beklenilen isimlerin yer almamasını tepki ile karşılarken Ak parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda da kameraların karşısına geçerek adaylıkları değerlendirdi. Belirlenen adayların temayül ve STK’ların görüşleri sonrası belirlendiğini söyleyen Başkan Soğanda, “Partimiz STK ve kamuoyu yoklamalarına önem vermiştir. Hem yüz yüze, hem de telefonla kamuoyu yoklamalarına önem vererek adaylarımız belirlendi.” Dedi.

 

SOĞANDA: AK PARTİYE BÜYÜK TEVECCÜH

İşte Başkan Soğanda’nın yaptığı açıklamadan detaylar:

“Bildiğiniz gibi 7 Haziran 2015’ta yapılacak olan milletvekilliği seçimleri için yepyeni bir aşamayı gelmiş bulunuyoruz. Bu aşama adaylık süreci aşamasıdır. 2 aylık bir sürede aday adaylığı süreci yaşadık. Aday adaylığı sürecinde Van’ımız da ve Türkiye de Ak Partiye büyük bir teveccüh söz konusuydu. Türkiye çapında 6 bin 200 aday adayı başvuru yaptı. Van’da ise 120’ye yakın aday adayı başvuru yaptı. Ak parti, hizmet, yenilik ve Türkiye’yi birinci lige çıkarmak için çabalayan parti olma hasebiyle partimize büyük bir teveccüh söz konusu. Van’ımızda da Ak Parti 12 yıllık hizmetleri çerçevesinde kurumsallaşan partimize büyük bir teveccüh söz konusu. Aday adaylarımızın tamamı birbirinden değerli ve adaylık yapabilecek, milletvekilliği yapabilecek Van’ımıza, Türkiye’ye ve dünyaya hizmet edebilecek nitelikte olan arkadaşlarımızdır. Bize teveccüh ettiklerinden dolayı ve arayarak bizi destekleyeceklerini belirttiklerinden dolayı aday adaylarımızın tümüne teşekkür ediyorum. Bu teveccüh bizleri onurlandırmıştır. Ak partiye olan yöneliş bizi bundan sonra umutlandırmıştır. Allah’ın izniyle partimiz bundan sonra daha fazla Türkiye’ye, dünyaya ve özellikle Van’ımıza hizmet edecektir. Başka hiçbir partide bu şekilde bir teveccüh bugüne kadar söz konusu olmamıştır.”

 

‘STK’LAR SÜRECE DAHİL EDİLDİ’

İlk kez farklı kriterler neticesinde adayların belirlendiğini ifade eden Soğanda, “Biz aday adaylığı süreci geçirirken, partimiz birçok kritere başvurarak, birçok ilkeyi ön görerek bu aday adaylığı sürecini tamamlamış ve adayları belirlemiştir. Partimiz özellikle teşkilatların temayül yoklamasına önem vermiştir. Bütün arkadaşlarımız Van’da teşkilatlarımızın, mahalle temsilcilerimizin, köy temsilcilerimizin, kadın kollarımızın ve gençlik kollarımızın vermiş olduğu oylamayla bir temayül söz konusu olmuştur. İkinci bir değerlendirme kriteri ise, ilk kez Türkiye’de uygulanan ve partimizin uygulamış olduğu bir durumdu. Partimiz Van’da görev yapan STK’ların bu sürece katılmasını istedi. Bu anlamda bir temayül yoklaması gerçekleştirdik. Bu kriterde partimiz tarafından önemsenmiştir. Partimiz bu kriteri özellikle ön plana almıştır. Bu da partimizin sivil topluma vermiş olduğu önemin bir göstergesidir. Halkı ve STK’ları bu işin içerisine katmak istedik. Partimiz ayrıca kamuoyu yoklamalarına önem vermiştir. Hem yüz yüze hem de telefonla kamuoyu yoklamalarına önem verdi partimiz. Halkın nabzını ölçerek bu anlamda halkın kişilerle ilgili değerlendirmelerini göz önüne aldı. Kriterlerini bu şekilde belirlemiş oldu. Bütün aday adaylarımız Ankara’ya çağrılarak 5 kişilik bir heyet tarafından mülakata tabi tutuldular. Bu kriterlerin tümü dikkate alınarak değerlendirme yapıldı. Aynı zamanda Van’ın bölgesel ve ilçeler yapısı dikkate alınarak karar verildi. Nihayetinde bu aday adayı arkadaşlarımız arasından 8 tane aday arkadaşımız belirlenecekti. Partimiz tüm bu değerlendirmelerin neticesinde 8 tane adayımızı belirlemiş oldu.” Dedi.

 

‘ADAYLAR BÖLGE BAZINDA BELİRLENDİ’

Belirlenen adayların bölgesel bazda belirlendiğini ifade eden Soğanda şöyle konuştu: “Belirlenen adaylarımız genellikle bölgeler bazında belirlendi. 8 milletvekili adayımız var fakat 6 tane bölge belirlendi. 3 adayımız Van merkez, Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerimiz için belirlendi. Erciş için 1 adayımız, Muradiye ve Çaldıran bölgesi için 1 adayımız, Özalp ve Saray ilçelerimize 1 adayımız, Başkale ve Gürpınar için 1 adayımız, Çatak, Gevaş ve Bahçesaray için de 1 aday arkadaşımız belinlenmiş oldu. Ben kendilerine başarılar diliyorum. Bu süreçte milletvekilliği ve bakanlık yapmış arkadaşlarımız değerli arkadaşlarımız vardır. Bu arkadaşlarımızın bundan sonra da bizimle birlikte olacaktır. Tüm aday adaylarımız bizimle birlikte olacaktır. Hep birlikte omuz omuza vereceğiz ve bu süreci güzel bir şekilde geçireceğiz. Bazı milletvekillerimiz bu süreçte listelerde yer almadı. Şimdiye kadar yapmış oldukları hizmetlerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bu arkadaşlarımız da bundan sonra bizimle birlikte olacaktır.”

 

‘GİDECEK BAŞKA YER YOKTUR’

Aday olamayan aday adaylarının küskün olup olmadığı sorusun üzerine açıklama yapan Soğanda, bu kişilerin gidecek başka bir yeri olmadığını söyledi. Soğanda, “Başvuru yapan tüm arkadaşlarımız kendilerini listede görmek istedi. Tüm aday adayı arkadaşlarım bu görevi yapmaya layıktı. Fakat sonuçta 8 kişinin belirlenmesi gerekiyordu. Bundan ötesi yoktur. Elbette ilk etapta küçük de olsa bazı kırgınlıklar veya durgunluklar olabilir. Birçok aday adayımızda bu olmamıştır. Bazılarında bu söz konusu olabilir. Bu birkaç gün içerisinde geçecektir. Biz bu arkadaşlarımız ile birlikte birlik beraberlik içerisinde yine toplantılar yapacağız bütün arkadaşlarımızı bu sürece dahil edeceğiz. Bu arkadaşlarımızın gidecek başka yeri yoktur. Bu arkadaşlarımızın tümü Van’ın hizmetkarı olmaya adaydırlar. Bundan sonra da aday olmak isteyeceklerdir. Bu arkadaşlarımızla birlikte bu süreci tamamlayacağız. Bu arkadaşlarımızla omuz omuza vereceğiz.” Dedi.

 

"YETKİM OLSA KENDİM ADAY OLURDUM!"

‘Listeler üzerinde sizin ve Tuşba ilçe Başkanı Nayif Şabu’nun etkisi olduğu iddiaları var’ sorusu üzerine Başkan Soğanda, “Bu soru yanlış bir sorudur. Bu soruyu sormamış kabul ediyorum” diyerek tepki gösterdi. Ardından açıklamasına devam eden Soğanda, “Böyle bir iddia yoktur. İlk defa duyuyorum. Bu yanlış bir sorudur. Bu soruyu sormamış kabul ediyorum. Böyle bir durum söz konusu değildir. Listeler tamamen genel merkezin yetkileri çerçevesinde ortak karar ile alınan bir karardır. Bu konuda hiçbir şekilde benim ve diğer arkadaşlarımın bir müdahalesi söz konusu değildir. Ben de milletvekili adayı olmak isterdim. Benim eğer yetkilerim olsaydı, ben bu listede olurdum. Kendimi listeye koyardım. Benim kaynım milletvekili aday adaylığı başvurusu yaptı. Eğer benim yetkilerim olmuş olsaydı ilk etapta ben onu listeye alırdım. Böyle bir durum söz konusu değildir. Bunu tamamen ret ediyorum. Çamur at izin kalsın misali durum söz konusudur. Muhalefetin Ak partiyi karalama kampanyasından başka bir şey değildir.” Dedi. 

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM HATIRLATMASI

Mevcut milletvekillerinin hizmet süresince büyük çalışmalara imza attığını da söyleyen geçtiğimiz günlerde meclisten geçen Van'la ilgili kentsel dönüşüm yasasını da değerlendirdi. Bu konuda önemli bir adımın atıldığını belirten Soğanda bu konuda sadece CHP'nin olumlu destek sunduğunu belirtti. Soğanda konu ile ilgili olara; “Mevcut milletvekillerimiz çok büyük başarılara imza attılar. Bundan bir hafta evvel. Van için hayati mesele olan kentimiz için önem arz eden büyük bir başarıya imza attılar. Kentsel dönüşüm yasası gibi bir başarıya imza attılar. Van 2011 yılında 2 büyük deprem yaşadı. Bu depremlerde birçok bina ağır ve orta hasar aldı. O günkü yasalara göre bu binalar tehlike arz ettiği için yıkılması gerekiyordu. Valiliğin talimatı ve yasanın gereği bu binalar hepsi yıktırıldı. Van depreminde yıkılan veya ağır hasarlı olan yerlerin bu yasa kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildi yasa gereği. Bizlerin ve milletvekillerimizin girişimleri sonucu yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Van için hayırlı bir işe imza atıldı. 2011 yılında Van’da meydana gelen depremler neticesinde ilgili makamlar tarafından ağır hasarlı veya orta hasarlı olarak gösterilen binalar kentsel dönüşüm yasası kapsamına alınmış oldu. Bu yasanın Van’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Ben milletvekillerimize, partimize ve CHP grubuna teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

‘VAN MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERMEDİ’

Kendi milletvekilleri dışından Van’ın diğer milletvekillerinin yasaya destek vermediğini söyleyen Soğanda, “Ak parti grubu bu yasayı gündeme getirdi, fakat maalesef diğer Van milletvekilleri buna destek vermedi. Van’ın hayrına olabilecek bu yasaya maalesef Van’ımızın muhalefet milletvekilleri destek vermemiştir. Bu da bizim gerçeğimiz ama acımız. Bu son günlerde yine bizim ve arkadaşlarımızın girişimleriyle sınır ticaretiyle ilgili ciddi anlamda bir çalışma yapıldı. Hükümetimiz İran ile yapmış olduğu anlaşmalar neticesinde Kapıköy’ün derhal modernizasyonunun yapılması konusunda anlaşmalar sağlandı. Şu anda orada çalışmalar başladı. Ekim ayında buranın tamamlanması bekleniyor. Kapıköy artık transit geçişe tabi tutulacak. 24 saat giriş çıkışlar olacaktır. İran tarafındaki yol konusunda İran ile anlaşma sağlandı. Bunlar milletvekili arkadaşlarımızın giderayak yapmış oldukları çalışmalardır.” İfadelerini kullandı. 


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim