Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler öncesi anket şirketleri özellikle büyükşehirlerdeki araştırmalarına hız verdi. Türkiye’nin yeni büyükşehirlerinden olan Van’da anket şirketlerinin ciddi çalışmaları sürerken seçim yaklaştıkça oy oranlarındaki yakınlaşmalar da dikkat çekiyor. Bu şirketlerden birisi olan Gezici Araştırma şirketi en son Kasım ayından yaptığı araştırmadan sonra yaptığı ikinci araştırmada da çarpıca sonuçlara ulaştı.

30 Mart yerel seçimleri için geri sayım başladı. BDP, AK Parti, CHP ve MHP arasında geçmesi beklenen seçimde anket şirketleri araştırmalarını yoğunlaştırdı. Gezici anket şirketinin 30 büyükşehirde yaptığı ankette Van ile ilgili sonuçlar belli oldu. 28 Aralık 2013 - 5 Ocak 2014 tarihleri arasında farklı sosyo - demografik gruba mensup kişilerden, yaş cinsiyet ve eğitim kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilerek 30 Büyükşehir örnekleri olarak toplam 43.988 denek ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. 30 Büyükşehri kapsayan ankete çarpıcı sonuçlar yer alırken BDP’nin Van’da AK Parti, CHP ve MHP’den önce olduğu belirlendi. Yapılan ankete göre Van’daki siyasi partileri durumu şöyle oluştu:

BDP, 46,2

AK PARTİ, 42,8

MHP, 6,8

CHP, 4,2

FARK KAPANIYOR

Gezeci Araştırma şirketinin 30 büyükşehirde yaptığı anket çalışmasında bir önceki anket ise 1-17 kasım arasında 50 bine yakın vatandaş üzerinde yapılmıştı. 30 Mart 2014 seçimlerine büyükşehir olarak girecek Van’da o tarihte yapılan ankette de farkın kapandığı görülmüştü. Aynı şirketin Kasım ayında yaptığı ankette BDP yüzde 48,7’lik bir puanla birinci parti görünümündeyken, AK Parti ise 40,9 ile ikinci parti olarak yer almıştı. Aradan geçen sürede Ak Parti ile BDP arasında yaklaşık 2 puanlık bir oynama olduğu bunun da AK Parti’ye yansıdığı görüldü.

AK PARTİ İLÇE ADAYLARINI BEKLİYOR

Öte yandan yerel seçim çalışmalarına tam anlamıyla start veremeyen AK Parti’de gözler hala açıklanmayan ilçe adaylarında. BDP’nin haftalar önce ilçe adaylarını açıklayarak geçtiğimiz günlerde yaptığı miting ile seçim startını verdiği Van’da AK Parti Osman Gülaçar çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. 17 Aralık operasyonları öncesi Aralık ayının sonunda açıklanması beklenen ilçe adaylarının açıklanmaması bu anlamda AK Parti’nin önünde ciddi bir dezavantaj gibi dururken AK Parti Genel Merkezi Büyükşehir ilçe adaylarını önceki gün itibariyle açıklamaya başladı. Alınan bilgilere göre AK Parti Van ilçe adaylarını da 18 Aralık Pazar (yarın) açıklayacak.

Editör: TE Bilisim