Mart 2014 seçimleri için başlayan seçim yarışı her geçen gün daha sıcak bir hal alırken AK Parti’de başvuru süreleri dün nihayet sona erdi. Yaklaşık 1 ay boyunca aday adaylarının başvurularını alan AK Parti’de son gün adaylık bereketi yaşandı. Alınan son dakika kararı ile belediye meclis üyeliğinin süresini uzatan AK Parti cephesinde, uzun süre rağbet görmeyen büyükşehir belediye başkanlığına ise sürpriz isimler başvurdu.

 

Ak Parti’de adalık başvurularının son gününde büyükşehir adaylarında sürpriz gelişmeler yaşandı. Kimilerine göre AK Parti belediye başkanlıklarında beklenen rakamı yakalarken kimilerine göre ise sayı vasatı aşamadı. Son güne kadar sadece bir adayın başvurduğu büyükşehire başvuruların son gününde başvuru sayısı 3’ü bulurken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şentop’un açıklaması ise kafaları karıştırda. Zira AK Parti başvuru yapan bu 5 isim dışında uygun gördüğü ve kazanabildiğini düşündüğü flaş bir siyasetçiyi de büyükşehire aday olarak gönderebilecek.

 

SON GÜN 4 İSİM BAŞVURDU!

 

AK Parti’de yerel seçimler öncesi başlayan seçim yarışının 32 virajından biri ve ilk dönemeci  olan başvuru sürelerinin tamamlanmasıyla birlikte belediye başkanlığı için tüm başvurular da tamamlanmış oldu. Son güne kadar büyükşehir başvurusu yapılmayan Van’da ilçelerde özellikle Edremit’te büyük bir yoğunluk yaşanırken, İpekyolu ise en az başvuru alan ilçe oldu. AK Parti’nin oy potansiyelinin yüksek olduğu konuşulan Tuşba’nın başvuru sayısı İpekyolu’na nazaran daha çok olurken, son gün gelen başvurular herkesi şaşırttı. Zira adı uzun süredir büyükşehir belediyesi için geçen Mahmut Tüncel başta olmak üzere bir çok aday başvurusunu son güne bırakırken diğer adaylar da başvuru için son saatleri bekleyenler arasındaydı. Bu anlamda AK Parti’nin eski vekili Hacı Biner başvurusunu Ankara’da yapıp adını Van Büyükşehir Belediyesi Aday Adayları arasına yazdırırken, YYÜ’lü akademisyen Yakup Akgül ve Abdulahat Arvas da başvurusunu yapanlardan oldu. Son günü 4 büyükşehir başkan aday adayı ile kapatan AK Parti’de başvuru süresi bitmesine rağmen sürpriz beklentileri bitmedi. Zira Genel Başkan Yardımcısının dün gece ve gün içinde yaptığı açıklama yine kafaları karıştırdı.

 

BAŞVURU AZ OLDU DİYE SEVİNMEYİN!

 

AK Parti'de Türkiye'de başvuruların beklenenin altında olması dikkat çekerken, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şentop bu başvurularla ilgili olarak ise adaylık belirlenme sürecinde sadece aday adaylığı başvuru yapanların değil parti olarak kendi belirleyecekleri isimlerin de göz önünde bulundurulacağını söyledi. Belediye başkan aday adaylığı için başvuru tarihinin değişmediğini söyleyen Şentop, sosyal medyadaki mesajlarında ayrıca şu ifadeye yer verdi, "Aday adaylığı başvurularında, aslında kafa karışıklığına mahal yok. Belediye başkanlığı için aday adaylığı başvuruları 1 Kasım'da (bu akşam) sona eriyor. Bu tarihten sonra genel başvuru alınmayacak. Yapacağımız değerlendirmeler sonucu, adaylığını uygun gördüğümüz arkadaşlarımız için, başvuruda bulunmalarını biz talep edeceğiz.” Hal böyle olunca toplamda 4 başvuru yapılmasına rağmen, Van için yeni adayların olabileceği ihtimali ile sıradaki viraj olan temayül yoklamaları beklenmeye başlandı.


Ömer Aytaç AYKAÇ - ŞEHRİVAN

 

Editör: TE Bilisim