Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail ile yürütülen tazminat görüşmelerinde son aşamaya gelindiğini belirterek, "Seçimlerden sonra ilk işimiz, tazminat konusunu hukuki bir belge olarak bağlamaktır. Bu başarıda en büyük pay da ABD Başkanı Obama'ya aittir" diye konuştu.

"SEÇİMLERDEN SONRA İLK İŞİMİZ..."

Arınç, dün Ağrı dönüşü uçakta Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Mavi Marmara'da İsrail'in ödeyeceği tazminat konusunda, İsrail'den nihai metnin yaklaşık 1 ay önce geldiğini, konunun seçimden sonra ele alınacağını söyledi. Arınç, "Son mutabakat bir ay kadar önce İsrail'den geldi. Ancak bu süreçte, görüyorsunuz, onlar meşgul, biz meşgulüz. Seçimlerden sonra ilk işimiz, tazminat konusunu hukuki bir belge olarak bağlamaktır. Daha sonra da bu belge onay için TBMM'ye gider" dedi.

"DİPLOMATİK ADIMLAR ATILABİLİR"

Hukuki belgenin imzalanmasının ardından Meclis onaylarını beklenmeden İsrail ile diplomatik ilişkilerin eski düzeyine çıkarılabileceğini belirten Arınç, şöyle devam etti: "Seçimden sonra o son mutabakat metnini tekrar gözden geçireceğiz. İki hükümetin kabul edebileceği bir sözleşmeye dönüştüreceğiz. Sözleşmeyi imzaladığımız anda, İsrail'le ilişkilerde diplomatik düzeyde eski noktaya gelebiliriz. Karşılıklı olarak büyükelçi atamalarını başlatabiliriz. Parlamento onay süreci de bundan sonra, gecikmeden tamamlanır".

İSRAİL'LE SÖZLEŞME

Arınç, Mavi Marmara'da hayatını kaybeden 9 kişi ve yaralananlar dışında, gemiye yönelik tahribatın da tazmin edileceğini kaydederek, "Bizim gönlümüzden geçen rakamı sağlayamayız. Uluslararası hukuka göre daha önce bu tip olaylarda ne kadar tazminat ödendiyse, onu talep edebiliriz. Türkiye'nin istediği ölçüde son noktayı koymuşlardır. Türkiye ve İsrail arasında bir sözleşme olabileceğinden söz edilebilir" dedi.

"EN BÜYÜK PAY OBAMA'YA AİT"

İsrail'le varılacak uzlaşmada ABD Başkanı Barack Obama'nın çok önemli rol oynadığını vurgulayan Arınç,
"Geçtiğimiz yıl, yine Mart ayında, Başkan Obama'nın İsrail ziyareti sırasında Netanyahu Türkiye'nin şartlarını kabul edebileceğini açıkladı. Bu, diplomasinin başarısıdır. Bu başarıda en büyük pay da ABD Başkanı Obama'ya aittir. Başkan Obama İsrail hükümeti nezdinde ağırlığını koydu, Türkiye ile uzlaşılmasını rica etti" diye konuştu.

20 MİLYON DOLAR ÖNERİLDİ

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi şubat ayında, ismi açıklanmayan Batılı kaynaklara dayanarak İsrail'in 20 milyon dolar tazminat ödemeyi teklif ettiğini iddia etmişti. Gazetenin kaynaklarına göre, Ankara ilk önce 30 milyon dolar istedi, İsrail ise 15 milyon dolar önerdi. Diplomatik kaynaklara göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha sonra 20 milyon dolar ödenmesine karar vererek 'anlaşmayı sağlama almak' için fazladan 3 milyon dolar verilmesini de kabul etmişti. Bir ay önce İsrail basınında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Netanyahu'yu anlaşmayı nihaileştirecek son imzayı atmaması nedeniyle Obama'ya 'şikayet ettiği' iddiaları yer almıştı.

Editör: TE Bilisim