7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimler öncesi aday adaylığı başvuruları devam ederken Ak Parti’nin Van siyasetindeki tanınmış isimlerinden Abdulahat Arvas da resmi başvurusunu gerçekleştirdi. Daha önce hem milletvekilliği hem belediye başkanlığı adaylığı tecrübesi olan Abdulahat Arvas bir kez daha Van’ın en büyük ailelerinden biri olan ‘Arvas’ ailesinin tercih ettiği isim olurken, bu tercih gerçekleştirilen büyük aile buluşmasında da onaylanmış oldu. Arvas ailesi büyük bir yemekte Arvas’a temsiliyet verirken Arvas ise; “Arvas ailesine mensup olmak bizim için onurdur.” Diyerek memnuniyetini dile getirdi.

AK Parti’nin Van siyasetindeki önemli ismi, Sanayici ve İşadamı Abdulahat Arvas, Urartu Oteli’nde düzenlenen yemekli istişare toplantısında, Van Merkez ve tüm ilçelerde bulunan Arvas Ailesi mensupları ile bir araya geldi. Aile mensuplarının önemli kesiminin katıldığı dev bir organizasyonda aile bireylerinin desteği ile aday adaylığı kararını açıklayan Abdullah Arvas, daha sonra da AK Parti’den adaylık başvurusunu yaptı.

 

ARVAS İŞİ BİLİYOR

Uzun yıllardır siyaset arenasında olan Abdulahat Arvas, gerek siyasi çalışmalar gerekse de toplumla temas anlamında aday adaylığı konusunda tüm çalışmaları yapmasıyla dikkat çekerken düzenlediği organizasyonla bir kez daha kendini kanıtlamış oldu. Abdulahat Arvas’ın Ak Parti’den Milletvekili Aday Adayı olacağının istişaresi için Arvas Ailesince düzenlenen ve yoğun bir katılımla başlayan program; İmam Abdulhakim Atan’ın Kur’an tilaveti ile başladı. Yemek yenilmesinin ardından Rahmi Arvas’ın okuduğu yemek duası ile devam etti; akabinde Abdulahat Arvas’ın özgeçmişi ve siyasi hayatı ile ilgili bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

 

“ARVAS AİLESİNE MENSUP OLMAK, BİZİM İÇİN ONURDUR”

Daha sonra söz alan Abdulahat Arvas, özellikle Arvas soyu ile ilgili bilgiler verdi. Hz. Muhammed SAV.'den başlayan bu zincir, Seyit Kasımi Bağdadi Hazretleri ve  Seyit Muhammed Kutup ile Arvas soyunun devam ettiğini dile getiren Abdulahat Arvas, böylesi büyük bir soyun halkası ve mensubu olmaktan onur duyduğunu anlattı. Seyit Fehim Arvasi, Seyyit Abdurahmani Hoşabi, Seyyit Lütfullah Arvasi, Seyyit Sıbğetullah Hizani gibi torunlarla devam ettiğini dile getirdi. Arvas Ailesi’nin Türkiye genelinde hemen hem her ilde ve yurt dışında mensuplarının bulunduğunu ifade eden Arvas, söz konusu soyun sürekli ilim ve irfan ile uğraşarak erdemli donanımlı birçok âlim yetiştirdiğini belirtti. Arvas Ailesi’nin ikinci cihan harbi  ve daha sonraki dönemlerde çeşitli katliamlara, tehcirlere ve sürgünlere maruz kaldığını belirten Abdulahat Arvas, “1914-1915 olaylarında Abdulhakim Arvasi Hazretlerinin 26 yıl boyunca kendi imkanlarıyla yaptırdığı külliyede, ve yine  tüm masraflarını kendisi karşılayarak yetiştirdiği yüzlerce talebe içerisinde çoğu aile fertleri ile beraber, şehit veya gazi olmuş ve kütüphanesindeki kitaplar o günkü Ermeniler tarafından yakılmıştır. Yine aynı katliamlar Van merkezde, Bahçesaray'da ve Hizan'da bulunan medreselerde de yapılmıştır.” Diyerek ailesinin etkinlik alanını bir kez daha vurgulamış oldu.

 

HATİPLİĞİNİ KONUŞTURDU

Arvas konuşmasında ayrıca; “Memleketinden uzak sürgün hayatı yaşayan Abdulhakim Arvasi ile tanışan Üstad Necip Fazıl, hayatında köklü bir değişim yaşadığını belirtmiş, yazdığı birçok şiirinde Abdulhakim Arvasi’nin bilgeliğine vurgu yapmıştır. Bunun yanında Büyük alim Seyit Fehim Arvasi ve Seyit Sıbgetullah Hizani (Gavsı Hizani) gibi aile büyüklerimiz ilim ve irfan konusunda yüksek mertebelere ulaşmış ve bölge halkımız tarafından halen büyük bir saygı ile anılmaktadır. Muallim ve yazar Seyyit Ahmet Arvasi gençliğimizin bilinçli ve inançlı bireyler olarak yetiştirilmesi için öncü çalışmalar yapmış gençliğimiz için model bir şahsiyet olmuştur.” Sözlerine yer verdi. 

 

“YANLIŞ YAPMAYACAĞIZ, YOLUMUZDAN ŞAŞMAYACAĞIZ”

Abdulahat Arvas yaptığı konuşmasında, bugüne dek doğru bildiği yoldan şaşmadığını ifade ederek, ilkeli ve dürüst bir siyaseti benimsediğini, memlekete ve millete hizmet noktasında bundan sonra da aileye yakışacak bir siyasi yol izleyeceğini belirtti. “Seyit Kasımi Bağdadi Hazretlerinden günümüze dek aile büyüklerinin yapmış olduğu ilmi ve manevi hizmetlere, Arvas Ailesi’nin bir mensubu olarak bizde elimizden geldiği kadar davamıza sahip çıkarak destek olacağız, yanlış yapmayacağız ve hak yolundan şaşmayacağız.” ifadelerini kullandı.

 

“AK PARTİ AİLEMİZİN MİSYONUNA UYGUN BİR PARTİDİR”

Söz konusu toplantıyı Arvas Ailesi’nin bir araya gelmesi ve neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunmak için organize ettiklerini anlatan Arvas, seçimlerde aday adayı olacağını ve herkesin desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Hedefinin Van şehrine ve tüm millete hizmet etmek olduğunu ve toplumsal barışı benimsediğini söyleyen Arvas, “Ben, bizim misyonumuza uygun olduğu için tercihimi Ak Parti’den yana yaptım. Ak Parti hükümetleri, sağlık, sosyal, kültürel, ekonomik, ilmi ve manevi yönde devrim niteliğinde çalışmalar yapmış, İnanç özgürlüğü ve fikir hürriyeti konularında da birçok reformu hayata geçirmiştir. İlçelerimizde, ülkemizin çoğu şehrinde, ve yine yurt dışında bu aileye mensup birçok kişi, buraya gelememesine rağmen bize destek olacaklarını ifade ederek selamlarını söylediler. Bundan sonra neler yapabiliriz, nasıl hareket edebiliriz, hepinizin görüş ve değerlendirmelerine ihtiyacım var. Şahsi yanlışlarıma karşı olumlu ve olumsuz her eleştiriye açığım. Yanlış yapacaksam beni uyarın, düzeltin. Yanlış yapmamak için çaba göstereceğimizi şimdiden bir kez daha ifade ediyorum. Ben sizlere ve bu yemeğe katılamayanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmanın ardından, yemeğe katılan tüm aile büyükleri ve gençleri Abdulahat Arvas, üzerinde ittifak ettiklerini belirtiler. Yemekten sonra toplu bir şekilde Abdulahat Arvas’ın Ak Partiye Aday adaylığı müracaatına eşlik ederek desteklerini sundular.

 

RESMİ BAŞVURUYU YAPTI

Abdulahat Arvas kalabalık bir ekip ile AK Parti’ye de çıkarma yaparken başvuru dosyasını sunmadan önce bazı değerlendirmelere yer verdi. İl Başkanı Zahir Soğanda’nın giriş konuşmasından sonra bazı değerlendirmelerde bulunan Arvas; “AK Parti’nin 13 yıllık iktidarında görülmeyen devrimlerde var. 91 yıldır Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersleri okullarda okutulmuyordu. Başörtüsü ile ilgili yasaklar vardı. Namazla, İslamla ilgili bir iki tane ayet, tespih bulunduğu zaman irticai faaliyetler diye Müslümanlar aşağılanıyordu. Müslümanlar bizim ülkemizde parya muamelesi görüyorlardı. Hamt olsun bu hareket nasıl oluştu, sizin gibi tertemiz, anlı ak, inançlı, vicdanlı Müslüman kardeşlerimizin çabasıyla oldu. Kimin cebinden masraf yaptı, kimi alın terinden, kimisi ise her yönüyle AK Parti davasına sahip çıktı. Herkesin ortak düşüncesi burada toplandığı için bugün AK Parti’nin ceberut sistemi bir tarafa bırakarak milletin sözüne kulak veren, millete değer veren, milletin hizmetkarlığına soyunan bir harekat haline geldi. İşte bundan dolayıdır ki bizde bugün AK Parti kervanlarında siyaset yapma kararı almış bulunmaktayız. Eğer ki biz bu siyasi hayatta faydalı olabileceksek bizler bu kervanda varız. Ama eğer ki biz yanlış düşünürsek, siyaseti kendi emelimize ulaşmak için bir zıplama tahtası yapacaksak, cenabı hak bunu bize nasip etmesin. Bizim gibi düşünene ve bu şekilde yola çıkan tüm kardeşlerimizin yolu ve bahtları açık olsun. Allah onlar hakkında hangisi en hayırlısıysa onu kılsın. Bizde bu anlamda doğru olmaya ve doğru kişilerle bu yola çıkmaya karar verdik.”

Arvas ardından resmi aday adaylığı başvuru dosyasını il başkanı Zahir Soğanda’ya sunarak partiden ayrıldı.


ŞEHRİVAN HABER -VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim