HDP’nin Van’daki en iddialı aday adayı Günay Aslan, görkemli bir törenle aday adaylığı üzerine değerlendirmelerde bulundu. Seçime dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Günay Aslan’ı halk büyük bir sevgiyle karşılarken, Aslan AK Parti’lilere baraj konusunda seslenerek; “Boşuna heves etmeyin.” Dedi. Aslan, AK Partili adaylarla ilgili çarpıcı iddialarda da bulunarak 118 adaydan bazılarının hakkında soruşturma olmasına rağmen bu insanların rahatça aday olduğunu belirtti.

 

Uzun yıllardır Van’dan ayrılan ve 20 yılı aşkındır sürgünde yaşamını sürdüren gazeteci yazar Günay Aslan, HDP’den resmen aday adaylığı başvurusunu yaptı. 20 yıl aradan sonra ilk defa aylar önce Van’a gelebilen Aslan, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte siyasete atılma kararı alırken, başvuru sonrası bir değerlendirme toplantısı ile aday adaylığını değerlendirdi.

 

HDP’de 16 Şubat tarihinde başlayan milletvekilli aday adaylığı başvuruları sürerken, şimdiye kadarki en görkemli başvuruyu Günay Aslan yaptı. Uzun yıllar sonra memleketine dönen Aslan, HDP parti binasında yaptığı başvurunun ardından büyük bir katılımın olduğu değerlendirme toplantısı yaptı. Adaylığına dair bazı ifadelere yer veren Aslan; “Bundan bir süre önce aktif siyaset yapmak amacıyla katıldığım halkların demokratik partisinde bugün Van milletvekili aday adaylığı başvurumu yaptım. Çok ağır sorumluluğu olan tarihi bir adımın sizlerin desteği ile sizlerin gösterdiği yakın ilgi ile bu adımı attım. Ben bu kararı kolay almadım.  Böylesi tarihi bir sorumluluğu ve elbette ciddi adımları atmak kolay değil. Her zaman her koşulda insan onuruna yakışan değerleri korumanın mümkün olduğu düşüncesi ile hareketle koşullar ne olursa olsun, sorumlulukları ne olursa olsun üstesinden gelecek her zaman olduğu gibi halkımızın temiz yürekli insanlarına dayanarak bu işin üstesinden de alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum. Allah beni sizin karşınızda boynu eğik gezdirmesin.”

 

NEDEN ADAY OLDU?

“Şunu da söylemek isterim ben milletvekili aday adayı olarak başvurumu yaptım ama benim tek amacım, burada bu halkın, bu şehrin, bu ülkenin huzura, refaha, kardeşliğe, özgürlüğe olan özlemlerini bu kısacık alanda bile ifade etmek onun takipçisi olmaktır. Makamın, mevkinin, koltuğun bizim gibi siyasi ahlaktan gelenekten gelen insanlar için bir anlam ifade etmediğini siz benden daha iyi bilmektesiniz. Burada halkın vekili olarak değil, halkın hizmetçisi, halka hizmetle yanıp tutuşan bir basın emekçisi olarak algılanmasını isterim.”

 

“KENDİ CEPLERİNE KAZANDIRMA PEŞİNDELER!”

“Ne yazık ki Türkiye’de siyasetçi çok güvenilir değildir. Siyasetçi yüksek sorumluluk bilincine sahip değildir. Bu ülkede siyasetçi halkına hizmet aşkıyla yanıp tutuşmuyor. Kendi cebine, kendi yakınlarına, kendi çevresine bir şeyler kazandırma aşkıyla yanıp tutuşmaktadırlar. Bu yüzden bu ülkede siyaset sınıfı çok ciddi bir çürüme ve yozlaşma yayıyor. Çürüme ve yozlaşma Ankara’da başlayarak Türkiye’nin her tarafına bir kangren gibi yayılıyor. Her kesimi ve herkesi kuşatıyor. Bunun önünde durmak, bunun içinde ciddi bir farkındalık bilincine sahip olmak gerekiyor.” Dedi.

 

AK PARTİ’NİN BAŞVURULARINA GÖNDERME!

Ak Parti’ye başvuran milletvekilleri ile ilgili flaş iddialarda da bulunan Aslan, bu başvuruyu yapan isimlerden bazılarının “Bakın Türkiye siyasetindeki bu yozlaşmayı bu çürümeyi en iyi gösteren bir özellik 7 Haziran’da yapılacak olan seçimler için aday adaylığı başvurularıdır. Sadece AKP Hükümetinin, İktidar partisinden 6 bine yakın insan aday adaylığı başvurusu yapmıştır. Sadece sekiz milletvekili seçilecek olan ilimizden AKP partisinden 118 milletvekili aday adaylığı için başvuru yapmıştır. Evet, bu ülkede güvenilir, yüksek sorumluluk bilincine sahip ve halkına hizmet aşkıyla yanıp tutuşan 6 bin tane siyasetçi aday adayı olmuş olsaydı ne AKP bu durumda olurdu ne Türkiye bu durumda olurdu nede Türkiye siyaseti bu kadar yozlaşırdı. Eğer Van’da 118 tane iktidar partisinden halkına hizmet etmeye hazır güvenilir, sorumluluk bilinci yüksek, Van’a ve Van halkına hizmet için yanıp tutuşan 118 tane adam olsaydı Van’da bu durumda olmazdı, Van haklıda kan ağlamazdı.”

 

AK PARTİLİ ADAYLARLA İLGİLİ FLAŞ İDDİA!

“Şimdi insanlar siyasete bir gecede atılmıyorlar, insanların arkasında bir iletişim süreci var bugün aday adayı olan insanlara bakıyoruz çoğu iş adamı, müteahhittir. Bu insanların hangisi için milleti için güvenli bir adım attı hangisi bu insanların sorunlarının çözümü için bir çaba gösterdi. AKP’de aday olan bu 118 kişiden bazılarının soruşturma dosyaları var. Bazılarının iki yıldır, üç yıldır polis adreslerini bulamıyor. Yaptıkları yolsuzluklardan dolayı haklarında dava açılmış. Ama biz sadece ranta dayalı siyaset ile nasıl hizmet edeceğiz? Edemeyiz. Benim siyasete atılmamda ve siyaset partisi olan halkların demokratik partisini seçmemdeki neden ve temel amacım budur.”

 

“HDP GÜVENİLİR BİR PARTİDİR”

“HDP güvenilir bir partidir, HDP siyasetçileri güvenilir siyasetçilerdir. Onlar yakınlarına ve yakın çevrelerine, yandaşlarına peşkeş çekmek için değil bu halkın sorunlarına çözüm bulma adına siyasetçi oluyorlar ve siyaset yapıyorlar. Onların yanında olacağız, onlarla birlikte güvenilir bir parti güvenilir bir siyasetçi olarak Türkiye’ye ve Dünya’ya örnek davranışlar sergileyerek bu yolda beraber yürüyeceğiz. Varsa içimizde bunların tersini yapacak insanlar onlarında karşısına dikileceğiz. Bu bir vebaldir, bu bir günahtır diyeceğiz. Çok büyük bedeller ödeyerek böylesi bir siyaset ortamı yarattık, biz bunun tüketilmesine, egemen sistemin, egemen anlayışın, uluslararası sermayenin bu siyasi anlayışımızı tüketmesine izin vermeyeceğiz. HDP’deki siyasetçi arkadaşlarımız ve HDP partisi de çok yüksek bir sorumluluk bilincine sahiptir. Sorumluluk duygusu ile hareket ediliyor. Onların yanında olmak onlara bu açıdan destek vermek lazım.” Dedi.

 

“HDP’DEN BAŞKA PARTİ VARSA BERABER GİDELİM”

 

Aslan; “Bakın Türkiye’de bugün en önemli ve kritik mesele Kürt meselesidir. Ortadoğu’da Kürdistan meselesidir. Bugün Kürt ve Kürdistan meselesinde barışın, huzurun, özgürlüğün sağlanması, kardeşliğin sağlanması Kürt’ün, Türk’ün ve bütün ezilenlerin ortak özgür bir gelecek kurması için Halkların Demokrasi Partisi’nden başka ciddi ve sorumluluk anlayışı ile siyaset yürüten bir parti var mıdır? Eğer ki varsa gösterin buyurun beraber gidelim. Ama baktığımızda böyle bir parti yoktur. Halkların Demokrasi Partisi bu ülkede yaşayan bütün halklar için, bütün ezilenler için, din, dil ırk, etnik kökeni, mezhebi, siyasal düşüncesi ne olursa olsun herkes için bir umut kapısıdır, herkes için bir güvence partisidir.” Şeklinde konuşarak HDP’nin özgürlükler partisi olduğuna vurgu da yaptı.

 

“BÜTÜN HAKLARIMIZ KALDIRMAYIN, ENGELLERİ KALDIRIN YETER”

“Yüksek sorumluluk bilinci taşımayan hükümete buradan seslenmek istiyorum. Bakın iki yıldır süren bir çözüm süreci var. Bu çözüm sürecinin Kürt tarafı çok ciddi tavizler vererek, çok ciddi fedakarlıklar da bulunarak sürdürmek istiyor. HDP’si, İmralı’sı, Kandil’i ile Kürt siyaseti bir bütün olarak bu sorunun silahla çözülmesini istemiyor, bunun siyasetle çözülmesini istiyor. Hepiniz hatırlayacaksınız. 2013 Newroz’unda PKK Genel Başkanı Sayın Öcalan’ın Newroz alanında bütün dünyaya verilen bir mesajı vardı. Sayın Öcalan; bu işi silahla değil siyasetle çözmek istiyoruz. Bu sorunun silahlı zeminden alıp siyasal zemine taşımak istiyoruz. Biz bunun sözünü veriyoruz, bu düşüncemizin bu sözümüzün arkasında duracağız. Aradan iki sene geçti AKP Hükümeti siyasal özgürlükleri geliştirmedi, siyasal özgürlükleri geliştirmediği gibi özgürlüğe susamış bu halkı baskı altında tutmaya çalışıyor. Bununla siyasi çözüm olmaz. Burada bu aday adaylığında yine seslenmek istiyorum; ey hükümet, ey hükümeti yöneten kadro sizde sorumluluk bilinci gösterin. Bu savaş dursun, kan dursun istiyorsan siyasi özgürlüklerin önünü açın. Gelin demokratik bir yarış olsun, orda mücadele edelim. Bütün haklarımızı verin demiyoruz, önümüzdeki engelleri kaldırın yeter. Sizinle demokratik olarak yarışalım. Akla karayı size gösterelim.”

 

“BARIŞTAN BAŞKA ALTERNATİFİMİZ YOK!”

Ortadoğu’da büyük savaşların yaşandığı ve ciddi kimlik mücadelelerin verildiğini belirten Aslan, bu yaz yine büyük savaşların olacağını söyleyerek Türkiye’nin barışa sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Şer odaklarının Türkler ve Kürtleri de savaşa sokmak istediğine dikkat çeken Aslan; “Türkler ve Kürtler bu coğrafyada yüzyıllarca beraber kardeşçe yaşamışlardır. Şimdi Kürtlerin halkları verilmezse bu sorunun çözümü mümkün değil. Biz bu yönetimi uyarıyoruz: Bu halkları daha fazla gasp etmeyin, onlardan özür dileyin. HDP’de Günay Aslan olarak Van’da bu amaç için siyaset yapıyoruz. Herkesi uyaracağız, sizin de desteğinizle bu ülkede barışı egemen kılacağız. Barıştan başka bir alternatifimiz yoktur. Bunun aksini söyleyenler bu ülkeyi felakete sürükleyeceklerdir. Bizim barışa ama onurlu, adil ve kalıcı bir barışa ihtiyacımız var. Bizim barıştan anladığımız teslimiyet, boyun eğme, temel hak ve özgürlüklerden vazgeçme değil. Kardeşçe yaşayacaksak eşitçe de yaşayacağız. Ama Türkiye hükümeti de Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerini daha fazla gasp ederse korkum odur ki kriz derinleşir. Korkum o odur ki Kürtlerle Türkleri savaştırmak isteyen insanların ekmeğine yağ sürülür. Kıyıda köşede bekleyen, savaştan nemalanan cemaatçiler, Ergenekoncular, uluslararası sistemlerle çalışan güç odaklarına artık fırsat verilmemesi lazım. Bu ülkenin kendi kaderine bir sağduyu ile sahip çıkması lazım.”

 

HALKIN YÜZÜNE NASIL BAKACAĞIZ

“Bu coğrafyada insanımızın suratına bakamıyoruz. İnsanlarımızın nefesleri açlık kokuyor. Böyle bir coğrafyada biz insanımızı doyurmadan, üretime katmadan, ekonomiyi inşa etmeden nasıl siyaset yapacağız? Bu coğrafyanın petrol, enerji, tarımsal, su, hayvansal kaynakları genişti ama öldürdüler. Ama şimdi biz diyoruz ki sadece siyasal inşa yetmez, ekonomik inşa gerekiyor. Bunun için bizim yerel yönetimlerimizin, kurumlarımızın taş üstüne taş koyması lazım. Kimsenin bu halkın emeğine tenezzül etmemesi lazım. Bu vebaldir, günahtır. O yüzden inşa sürecimizi kimseyi beklemeden, kimseden bir şey dilenmeden bu şehrin potansiyeline ve gücüne dayanarak sağlamamız lazım. Allah’ın izniyle sağlayacağız da. Yeter ki üzerimizdeki ölü toprağını atalım ve çağın gereklerine uygun yaratıcı siyaset profilini ortaya çıkaralım.” Dedi.

 

“HDP’Yİ İKTİDAR ALTERNATİF YAPACAK SİYASETÇİLER LAZIM”

Aslan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Benim siyasete girmemin altında hiçbir kişisel beklenti yoktur. Karar partimindir. O karar nasıl tecelli ederse etsin benim için peşinen kabuldür. Türkiye’nin her yerindeki HDP adaylar yine seçkindir, kimsenin de bizlerden farkı yoktur. Şunu söylüyoruz bu vebali ağır, sorumluluğu ağır, riskleri bulunan bir adımdır. Bu halkın mücadelesini gerçekleştirecek, siyasete katkı sunacak, siyasi Türkiye’de iktidar alternatifi ve odağı yapacak isimlere ihtiyacımız var. Kimsenin kendisi üzerinde siyaset yapma hakkı yoktur. Ülkemizi ve şehrimizi hep birlikte kalkındıralım ve insanca yaşayacak bir aşamaya taşıyalım.”

 

KAPIM VE YÜREĞİM HERKESE AÇIK!

Aslan yıllar önce sürgüne gittiği bu topraklarda şimdi siyaset yapma fırsatı yakaladığına da değinerek bu yüzden şimdi de Van’da yaşayan diğer halklar ve etniğe sahip kesimlerin de kendilerini özgür hissetmeleri gerektiğini vurguladı. Aslan; “Biz 90’larda buralarda barınamadık. Şimdi burada özgürce konuşuyorum. Şimdi işkence gördüğüm, ezildiğim, horlandığım, arkadaşlarımın horlandığı, işkence gördüğüm ve sürgüne kaçmak zorunda kaldığı bu topraklarda milletvekili adayı olma fırsatı veren o çıplak yürekli yiğitlere, o şehitlere bir kez daha saygı sunuyorum. Onların sayesinde sizlerin huzurundayım. Onlar olmasaydı bizi buralarda barındırmazlardı. Biz burada Kürt kimliği inkar edildiği için ezildik, hor görüldük. Ama şunu hep söylüyorum bu ülkede başka etnik kökendeki insanlar da yaşıyor. Bu şehrin kadim halkları var. Yerlileri, Azerileri var, Lazları var, Arapları var. Eğer Van’da bugün bir tane Kürt olmayan kendisini özgür ve mutlu hissetmiyorsa hiçbir Kürdün kendisini mutlu hissetmemesi lazım. O yüzden Van’daki herkes dini, dili, mezhebi, etnik köküne ve partisi olmak üzere hepsinin temsilcisiyim. Onlar kendi partilerinde siyaset yapabilirler ama bir sorunları varsa bir vekil adayları olarak her zaman bana da gelebilirler. Kapım ve yüreğim bu şehirde yaşayan herkese açıktır.” dedi.

 

“REMZİ KARTAL ADAYLIĞINA AÇIKLIK GETİRDİ”

Günay Aslan, günlerdir Van’dan aday olacağı konuşulan Remzi Kartal ile ilgili bir parantez de açarak değerlendirmelerde bulunurken, söyledikleri ile Kartal’ın aday olmayacağını da ifade etmiş oldu. Aslan, hükümetin bu isimlerin sinerjisinden korktuğu için dönüş yolunu açmadığını söyleyen Aslan; “Benim için son derece önemli olan bir şey var. Bu şehrin yetiştirdiği çok anlamlı ve onurlu değerler var. Hayatını kaybetmiş, sürgünde hayatını kaybetmiş insanlar vardır. Bu kentin Menduh Selim’ten Remzi Kartal’a kadar önemli değerleri vardır. Buraya gelmeden önce Remzi ağabeyim ile tekrar konuştum. Remzi Kartal Van halkının değil Kürdistan halkının yetiştirdiği en önemli değerlerimizden biridir. Kendisi ile hem burada hem sürgünde 20 yıl paylaştık. Benim yoldaşımdır aynı zamanda ağabeyimdir. AKP’nin sürgündeki Kürtlerin önünü açması gerekiyordu. Onların bugün bu kürsüde size seslenmesi bizlerin de onların yanında durması gerekiyordu. Ama hükümet onların yaratacağı sinerjiden, güçten, heyecandan çekindiği için onların dönüş yolunu açmadı. Bunu da kınıyorum.

 

“AKP’NİN 8-0 HEVESİNİ KURSAKLARINDA BIRAKACAĞIZ”

Aslan son olarak en çok tartışılan konulardan biri olan HDP’nin barajı geçmesi konusu ve Ak Parti’nin 8-0 beklentisini de değerlendirerek; “Ama biz bu seçimleri onlar burada olsalar da olmasalar da birlikte mücadele ediyormuşuz gibi sürdüreceğiz. Allah’ın izniyle onların da başını dik tutarak hükümete şunu söyleyeceğiz: ‘Senin yasal engellerin bizim fiili mücadelemiz önünde bir engel teşkil etmeyecektir.’ Baraj meselesine gelince HDP barajı aşacaktır. HDP aşsa da aşmasa da kazanacaktır. Öyle bir aşamaya geldi ki Kürtlerin mücadelesi kaybettiğin yerde de kazanıyorsun. Kimse tedirginlik içine girmesin ne olur diye üzülmesin. AKP 118 aday göstermiş şimdi şunu düşünüyor olabilirler: Nasılsa HDP vekili geçmez biz 8-0 alırız. Ama Vallahi onların kursağında bırakacağız.” Dedi.


ŞEHRİVAN HABER - ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

Editör: TE Bilisim