Türkiye’de halkın ilk defa Cumhurbaşkanını seçtiği seçimlerde, Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan 51,7 civarında bir oyla Cumhurbaşkanı seçilirken Selahattin Demirtaş ise 9,7 oy ile Kürtlerin ‘barış’ umutlarını artırdı. Van’ın kazanan adayı da 53,6 ile Demirtaş oldu.

Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52 oyla halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu. Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, 30 Mart'taki matematiği yakalayamadı. Selahattin Demirtaş Doğu illerinde halkın büyük desteğini de alarak tek yüzde 10’a yakın bir oy oranı ile büyük bir başarıya imza atarken batı illerinden de ciddi bir oy aldı. Bu sonuca göre Erdoğan yarışı ilk turda göğüsledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 50'sinden fazlasını alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. 12'inci Cumhurbaşkanı olan Erdoğan 5 yıl boyunca Çankaya Köşkü'nde görev yapacak.

ÜÇ ADAYIN OY ORANLARI VE ALDIĞI OY SAYILARI

Resmi olmayan sonuçlara göre tamamı açılan sandık sonuçlarına göre Başbakan Erdoğan yüzde 52 oy oranına ulaştı. Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.31 oy alırken Selehattin Demirtaş, yüzde 9.64 oy aldı. Sayımı tamamlanan oylarda Ak Parti'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan 20.519.447 seçmenin oyunu alırken, 14 partinin çatı adayı Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 15.142.941 oyda kaldı. Selahattin Demirtaş ise 3.833.974 oy alarak yarışı üçüncü tamamladı.

ERDOĞAN VE DEMİRTAŞ OY ORANLARINI ARTIRDI

Çözüm sürecinin iki önemli paydaşı olan AK Parti ve HDP seçimde kazanan taraflar olurken Recep Tayyip Erdoğan ve Selahattin Demirtaş, partilerinin 30 Mart yerel seçiminde aldığı oy oranlarının üzerine çıktı. Yüzde 77,2'lik katılım oranı yerel seçimin yüzde 89,7'lik katılım oranının altında kalınca adayların aldığı oylar azaldı. Ancak oy oranları Erdoğan'ın ve Demirtaş'ın artmış oldu. AK Parti yerel seçimlerde yüzde 44 civarında oy almıştı. AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos'ta yüzde 52 civarında oy alarak hem seçimi ikinci tura bırakmadı hem de ciddi bir puan artışı sağlamış oldu. Erdoğan gibi oy oranını artıran diğer isim, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş yerel seçimde yüzde 6.5 civarındaki HDP-BDP oylarının 3,5 puan kadar üstüne çıktı ve Türkiye genelinde yüzde 9'u geçti. Demirtaş Kürt hareketi dışından da oy alarak, özellikle batı illerinde oy oranını en az 2-3 puan civarında artırdı.

ÇATI ÇÖKTÜ!

CHP ve MHP'nin 'çatı aday' olarak belirlediği ve Meclis dışındakilerle birlikte 13 partinin desteğini açıkladığı Ekmeleddin İhsanoğlu ise seçimin kaybedeni oldu. İhsanoğlu'nun, yüzde 38'i geçen oy oranı, CHP ve MHP'nin 30 Mart yerel seçiminde aldığı oy toplamı olan yüzde 45'in hayli gerisinde kaldı. İhsanoğlu, memleketi Yozgat'ta da Erdoğan'a yenildi. Yozgat'ta Tayyip Erdoğan yüzde 66 oy alırken, İhsanoğlu yüzde 33'te kaldı. Erdoğan memleteki Rize'de ise yüzde 81 oy aldı. Rizede İhsanoğlu'na yüzde 18 oy çıktı. Doğu ve Güneydoğu'da ise, BDP-HDP üstünlüğünün olduğu illerden Bitlis bu kez Erdoğan dedi. Bunun dışında Doğu’daki diğer illerin tamamında Selahattin Demirtaş kazanırken Türkiye’nin seçim haritası yine 30 Mart seçimlerine benzer bir şekilde çıkarken CHP 6, MHP ise 5 kalesini bu seçimde kaybeden parti oldu. Erdoğan, birinci çıktığı il sayısında da büyük fark attı. Recep Tayyip Erdoğan 55 ilde zafer kazandı. 30 Mart seçimlerinde 49 ilde Ak Parti seçimi kazanmıştı. MHP ve CHP'nin ise toplam seçimi kazandığı il sayısı ise 21'di, bugün bu sayı 15'e indi. 30 Mart'ta BDP 10 ilde seçimi önde götürürken bu sayıyı 10 Ağustos'ta 11'e çıkardı.

İŞTE ERDOĞAN’IN KAZANDIĞI İLLER!

İşte Erdoğan'ın seçimi kazandığı 55 il: Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.

DEMİRTAŞ KIYILARDA OYUNU İKİYE KATLADI

Demirtaş, Akdeniz ve Ege'de kıyılarda bulunan illerde de oylarını ikiye katladı. Mersin'de yerel seçimlerde 97 bin 640 oy alınırken, Demirtaş oyları 121.397'ye arttırdı. Antalya'da bir önceki seçimde alınan 30 bin 328 oy oranı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 58.793'e yükseldi. Balıkesir'de yerel seçimlerde 6 bin 115 oy alınırken, bu sayı 21.824'e çıktı. Edirne'de ise bin 44 olan oylar 7 bin 153'e yükseldi.

İSTANBUL VE ANKARA'DA OY ARTIRDI

Demirtaş, Kürtlerin ikinci büyük metropolü olarak tanımlanan İstanbul'da tarihi rekora imza attı. İstanbul'da yerel seçimlerde 413 bin 315 oy alınırken, Demirtaş'ın aldığı oy 593 bin 086 oldu. Ankara'da yerel seçimlerde 28 bin 232 oy alan HDP'ye karşılık Demirtaş 95 bin 410 oy alarak oyunu artırdı.

ERDOĞAN’IN CUMHURBAŞKANLIĞINI YSK DA ONAYLADI!

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 10 Ağustos Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Güven, geçici ilk sonuçların yarın açıklanacağını belirtirken, geçici ilk sonuçlara göre, Recep Tayyip Erdoğan'ın oyların salt çoğunluğunu aldığının anlaşıldığını söyledi. Sadi Güven, sandık sonuçların yaklaşık yüzde 99'unun sisteme girildiğini belirterek şöyle konuştu: "Bugün yapılan 12'nci Türkiye Cumhurbaşkanı seçimi sonuçlanmıştır. Yüksek Seçim Kurulu tarafından 11.08.2014 Pazartesi günü geçici sonuçlar açıklanacaktır. Şu an itibariyle sistemimizden sonuçların yaklaşık yüzde 99'u alınmıştır. 55 milyon 189 bin seçmenin bulunduğu sandık sonuçları sistemimize girilmiş, siyasi partilerimizle paylaşılmıştır. Sisteme girmeyen sandık sonuçları sonucu değiştirmeyecektir. Geçici ilk sonuçlara göre, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 4. maddesi gereğince geçerli oyların salt çoğunluğunu Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı anlaşılmaktadır. Yarın, seçim takvimi gereğince geçici sonuçlar YSK tarafından ilan edilecektir. İlk sonuçlara göre bu aşamada, ikinci tur oy pusulası bastırılmamasına ve yurt dışında ikinci tur hazırlığı yapılmamasına karar verilmiştir."

DEMİRTAŞ’A EN YÜKSEK OYU HAKKARİ'DEN

HDP adayı Selahattin Demirtaş en çok oyu Hakkari’den aldı. Demirtaş yüzde 81.6 almış durumda. Öte yandan Demirtaş Cumhurbaşkanlığı seçimlerde şu illerde de ipi göğüsleyen isim oldu. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt, Muş, Ağrı, Tunceli, Iğdır, Van, Hakkari.

DEMİRTAŞ: ARTIK MUHALEFET BİZİZ!

Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. "Ortaya koyduğumuz ilkeler Türkiye'nin her yerine ulaşmış ve karşılık bulmuştur" diyen Demirtaş,"Hemen yarından başlayarak partimizi her yerde güçlü bir örgütlülüğe kavuşturarak büyük bir kitle partisi olmak için hazırlayacağız" şeklinde konuştu. Demirtaş, bu açıklamalarıyla ana muhalefete gözdağı verdi. Demirtaş; "Elbetteki bizler halkların demokratik partisi ve bizi destekleyen bütün dostlarımızla birlikte Türkiye'ye aydınlık gelecek adına gerçek bir hakiki umut yaratmak istedik. Cumhurbaşkanlığı seçimi de bunun için bir fırsat oldu. Türkiye'nin her ilinde, her bölgesinde savunduğumuz ilkelerin tartışılmasını yürekten savunduk. Ortaya koyduğumuz ilkeler Türkiye'nin her yerine ulaşmış ve karşılık bulmuştur. Bu açıdan bizim cumhurbaşkanlığı seçim kampanyamız amacına ulaşmıştır. Bizler HDP olarak bundan sonraki aşamalarda, bütün ezilenler hakkında öngördüğümüz ortak geleceği daha ısrarlı bir şekilde savunmaya devam edeceğiz. Elbetteki hemen yarından başlayarak partimizi her yerde güçlü bir örgütlülüğe kavuşturarak büyük bir kitle partisi olmak için hazırlayacağız.

ERDOĞAN BALKON KONUŞMASI YAPTI!

Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da yaptığı balkon konuşmasında toplumun her kesimini kucaklayıcı mesajlar verdi. "Hepimiz bu ay yıldızlı bayrağın gölgesi altındayız. Müslüman Hristiyan Musevi Süryani ezidi’den önce Türkiyeli vardır. Alevi’den Sünni’den önce Türkiyeli var. Türk Kürt Arap Laz Gürcü Boşnak Çerkez, Rum, Ermeni’den önce Türkiyeli vardır" dedi.

"SEÇİMİN MAĞLUBU YOKTUR"

"Bütün samimiyetimle söylüyorum ki milletin her bir ferdi için, bu seçimin mağlubu yoktur.Bu seçimin kaybedeni yoktur" vurgusu yapan Erdoğan, "Kaybeden vardır, statüko kaybetmiştir. Vesayet kaybetmiştir. Siyaset dışı güç odakları bugün ibretlik bir ders almıştır. Muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecek ve yeni Türkiye ile örtüşen bir muhalefet tarzı bugünden itibaren inşa edecektir" dedi.

TOPLUMSAL UZLAŞMAYI KURALIM

Erdoğan, "Ancak bizi onaylamayanlar, sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildir. Bugün onlar da kazanmıştır. Gönülden ifade edemiyorum, bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım diyorum. Sanal sorunları, çatışmaları eski Türkiye'de bırakalım diyorum" dedi. Erdoğan devamında şunları söyledi; "Hepimiz aynı ecdadın, aynı kültürün ve aynı medeniyetin aynı tarihin evlatlarıyız. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir. Yaşam tarzlarımız farklı olabilir. İnançlarımız mezheplerimiz etnik köken ve dillerimiz farklı olabilir. Ama biz hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Hepimiz bu ay yıldızlı bayrağın gölgesi altındayız. Müslüman Hristiyan Musevi Süryani ezidi’den önce Türkiyeli vardır. Alevi’den Sünni’den önce Türkiyeli var. Türk Kürt Arap Laz Gürcü Boşnak Çerkez, Rum, Ermeni’den önce Türkiyeli vardır."

Editör: TE Bilisim