Mart 2014’te yapılacak olan seçimler öncesi heyecan her geçen gün biraz daha artmaya devam ediyor. Partilerin büyükşehir adaylarını belirlemesiyle birlikte başlayan seçim heyecanı şimdiden başladı bile. Zira BDP’nin geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönem de adayı olan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya tartışmanın fitilini katıldığı bir TV programında AK Parti adayı ile ilgili ifadelere yer verince AK Partili Burhan İnan’dan tepki geldi.

 

BDP’li Belediye Başkanı Bekir Kaya, geçtiğimiz günlerde Sterk TV’de katıldığı bir programda yerel seçim sürecini değerlendirmiş ve çarpıcı ifadeler yer vermişti. Yerel seçimlerle ilgili rahat konuaşan ve yerel seçimleri yüzde 60-70 gibi bir oyla alacaklarını söyleyen Kaya, bu programda AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gülaçar ile ilgili de ifadelere yer vermişti. Gülaçar için, “Bir dönemin derin güçlerle çalışanların bir daha ön plana çıkarıldığı bir kanaat mevcut” ifadelerine yer veren Kaya’ya Ak Partili Burhan İnan’dan cevap geldi. Tepkisini hem sosyal medya sitesi twitter üzerinden hem de yaptığı bir açıklama ile gösteren İnan, Kaya’nın bu ifadeleri kullanmasının kendisini fazlasıyla üzdüğünü topluma mal olmuş bir insanın Kaya gibi yine toplumun sevgisini gören bir siyasetçi tarafından kullanılmasının talihsizlik olduğunu belirtti.

 

“OSMAN HOCA’YI TANIYINCA GEÇ KALDIĞINIZ İÇİN ÜZELECEKSİNİZ”

 

Osman Nuri Gülaçar’ın Kaya’nın ifade ettiği gibi 90 yıllardaki derin güçlerin mensubu olması ve bu tür oluşumlarda yer almasının kabul edilemez bir itfira olduğunu söyleyen İnan, seçim öncesi adaylar hakkında bu tür ifadeleri kullanmanın yanlış olduğuna vurgu yaptı. Gülaçar’ın tamamıyla halka mal olmuş bir isim olduğunu söyleyen İnan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “İlimizin din adamlarından, önemli kanaat önderlerinden, dürüst, ilkeli, cesur, inancına yönelik en ufak bir haksızlığı kabul etmeyecek cürette, herkesin gözü önünde duran, her şeyi apaçık bilinen gizli tutulması gerekli hiç bir özelliği, yapısı olmayan, örtbas edilecek bir niteliği olmayan, sorumluluğunu yüksek derecede bilen, örf, adet ve geleneklerimizi en iyi uygulayan, Allah korkusu nedir bilerek hareket eden, imanlı, başarılı, cesaretli, güçlü kişiliği olan, yiğit, mert, iyiliksever, cömert olmanın yanında etrafına her zaman yararlı olmuş, her gün vaktinde rükû, sücut, kuut durumlarını, kuralınca tekrarlayarak Yüce Allah’a ibadet'de kendini eksik etmeyen, toplumda duygu, düşünce ve inanç birliğini önemseyen, insanların mutlu, huzurlu, başarılı ve uyumlu bir hayat sürmelerine yardımcı olmaya çalışan, sevilen sayılan değerli bir liderdir.”

 

KAYA’YI YANILTMIŞLAR

 

Öte yandan seçimlerin tartışma ve kavgalar değil sükut içinde geçmesi temennisinde de bulunan İnan, Başkan Kaya’ya seslendiği açıklamasında, “Değerli başkanım size her kim bu bilgiyi verdiyse sizi yanıltmıştır. Osman Hoca'yı tanımanızı ve tanıdığınız da ise neden geç kaldığınıza üzüleceğinizi sanıyorum. Her iki parti için de şu tavsiyemizi hatırlatmak isteriz. Başlayacak bir seçim kampanyası halkımızı germeden, sokaklara düşürecek sözler sarf etmeden, her kesin hak ve hukuku gözetilerek, yalan, yanlış, iftiralar atılmadan kardeşlik içerisinde başlasın ve son bulsun istiyoruz.” Dedi.

 

AYNI GÜN TWITTER’DAN DA CEVAP VERMİŞTİ

 

Öte yandan İnan, Başkan Kaya’nın canlı yayın programı esnasında da kendisine bu ifadelerden dolayı tepki göstermiş ve o gün kendi kişisel sayfasında şu cümleleri kullanmıştı; Başkanım 'Mart ayı şiddetli soğukların olduğu bir aydır. Gün gelir, onu o yere getirenler yani halk onu oradan alır, yerine bir başkasını getirebilirler. Getirecek de. Ayrıca o yeri kendi malı ve mülküymüş gibi de kullanamaz. Hiçbir kimse, hizmet için bulunduğu kamuya ait bir makam ya da mevkide ömrünün sonuna kadar kalamaz. Güneyden veya güney batıdan esen rüzgâr, ardından çoğunlukla yağış getirir. Değişmez kural... Şaka yaparken bile kaba, kırıcı olmamak, incelikten ayrılmamak gerektir. Özellikle tanımadığınız adaylar için. Ağızdan söz bir kez çıktı mı artık onu gizlemek mümkün değildir. Çünkü onu herkesin duyması kaçınılmazdır. Yalnız konuşarak, yaparım ederim diyerek bir yere varılmaz ve hiçbir iş gerçekleştirilemez. “Van seçim sonuçları bizim açımızdan nettir” diyorsunuz size katılıyoruz.

AK Parti'nin zaferi ile taçlanacaktır. Hakkında söz ettiğiniz aday asla derin bir yapının,farklı bir fragmanın üyesi,aktörü olmadı bu bir iftiradır. Bu açıklama ile şeffaf ve demokratik bir yönetim sergileyemeyeceğinizi gösterdiniz.”

 

KAYA: NEVROZ ATEŞİ BİZİ ISITACAK

 

Burhan İnan’ın bu sözleri üzerine twitter’daki kişisel sayfasından cevap veren Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, İnan’ın bu sözleri üzerine iki mesaj ile cevap verdi. İnan’a “Avukat olduğunuzu bilmiyordum” diye seslenen Başkan Kaya, “Newroz  ateşinin sıcaklığı bize  yeter  siz düşünün.” Şeklinde cevap verdi.

 

KAYA NE DEMİŞTİ?

Öte yandan ikili arasında bir atışmaya dönen tartışmanın başlamasının fitili olan o konuşmalarda Belediye Başkanı Kaya şu ifadelere yer vermişti; “Halkla birlikte çok önemli çalışmalar yaptık. Biz kimsenin yerine düşünmeyeceğiz. Biz herkesten akıllı değiliz” dedi. AKP’nin bölge adaylarına ilişkin konuşan Kaya, “AKP’nin adayları maalesef 90’lı yıllarda yaşananları akıllara getiriyor. O dönem derin güçlerle çalışanların bir daha ön plana çıkarıldığı bir kanaat mevcut” diye konuştu.


Veysel İZGİ - Şehrivan

Editör: TE Bilisim