30 Mart Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde Ak Parti ile büyükşehir yarışına giren BDP netleşen sonuçlara göre 14 belediyeden 12’sini kesin olarak aldığını ilan etti. AK Parti sadece Tuşba ve Gevaş belediyelerini alırken BDP’nin toplam oy oranı yüzde 53-54 bandından ilan edildi. Daha sandıklar açılmaya başlamadan başlayan kutlamalar dün de devam etti. 12’lik zafer ilan edildikten sonra Bekir Kaya büyükşehir belediye başkanı olarak Cumhuriyet Caddesi’nde halka seslendi.

Van'da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 11 ilçe belediyesini alan BDP, kent merkezinde binlerce kişiyle zaferini kutladı. Eş Başkanlar, Van'da yaşayan herkesin belediye başkanı olacaklarını belirterek, belediyeyi halk ile birlikte yöneteceklerini mesajını verdi. Van'da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 11 ilçe belediyesini alan BDP, kent merkezinde zaferini kutladı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapılan kutlamaya BDP Milletvekili Nazmi Gür, Özdal Üçer, HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, İpekyolu Eş Başkanları Aygül Bidav, Veysel Keser, Edremit Belediyesi Eş Başkanları Sevil Çetin, Abdulkerim Sayan, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, BDP PM üyesi Ramazan Yıldız ile binlerce kişi katıldı. Alanda ellerinde "Bu bahar Van'da gül açmaz", "Yoğun kar yağışından dolayı gül açmadı" pankartları taşıyan gençler, PKK Lideri Abdullahn Öcalan'ın fotoğrafları, KCK ve PKK bayraklarını taşıdı. Alanda toplanan binlerce kişi eş başkanlarını alkış ve sloganlarla karşılarken, eş başkanların otobüsün üzerine çıkması ile birlikte havai fişekler atıldı.

ÇOBAN: BİZE OY VERENİNDE VERMEYENİNDE BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIZ

Burada ilk olarak konuşan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, Van halkının seçimlerden büyük bir başarı ile çıktığını belirterek, halkı kutladı. Ardından söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, "Siz bir tarih yazdınız ya ben sadece önünüzde eğilebilirim, ben sadece hizmetçiniz olabilirim" diyerek konuşmasına başladı. Artık halka hizmet etme zamanı olduğunu belirten Çoban,"Örgütleneceğiz, mahalle mahalle, sokak sokak beraber hizmet edeceğiz. Allah izin verirse sizlere layık olacağız. Bir başarı var ise bu halkın başarısıdır. Van Serhat’ta başarı ile söz ediliyorsa bu Serhat halkının başarısıdır. Bir kez daha başarınızın önünde eğiliyorum. Sizleri kutluyorum başarılar diliyorum. Biz her kesimin belediye başkanı olacağız. Bize oy vereninde vermeyeninde belediye başkanı olacağız. Biz Van'ın belediye başkanlarıyız. Her şeyimiz şeffaf olacak her şey sizinle tartışıp sizinle kararlaştırılıp, hizmet edeceğiz" dedi.

KAYA: SEÇİM SÜRECİNDE BİZE İFTİRA ATANLAR ŞİMDİ NEREDELER?

Daha sonra konuşan Van Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ise, halkı gösterdiği başarıdan dolayı kutladı. Birlikte çalışarak halkı mahçup etmeyeceklerini belirten Kaya, "Bu seçimde kapılarınızı katilleri destekleyenlere kapattınız. Roboski katliamına imza atanlara kapılarınızı kapattınız. Roboski katliamında komisyon üyesi olarak katliamı aklamaya çalışanlara Bahçesaray'da boyunun ölçüsünü verdiniz. Bu seçim sürecinde akla hayale gelmeyen her türlü yalanları söylediler, her tülü iftirayı yaptılar. Peki o iftirayı atanlar şimdi nerdeler? Biz onlara cevap verirken, 'yalan söylemeyin, iftira atmayın, dürüst olun ki bu halkın gönül kapısı size açılsın' dedik. Ama yapmadılar. Hatta Van'da bazıları onları Hz. Ömer’ e benzettiler. Her fırsatta 'Başbakan arkamdadır, devlet arkamdadır, devlet bütçesi arkamdadır' diyordu, biz ne dedik? 'Bu halk arkamızdadır' dedik" diye konuştu.

KAYA: BİZ 1 MİLYON 70 BİN İNSANIN BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIZ

Van seçim sonuçlarının geç açıklanması ile ilgili açıklama yapan Kaya, "6-7 milyon seçmeni bulunun bir ilin sayımları 2,5 saatte basına verilirken, 500 bin seçmenli Van’ın sayımı yapamadılar. Çünkü bunların BDP’nin başarısını göstermeye gönülleri el vermedi. Biz halkımıza güvendiğimiz için basına çıkıp boy göstermedik, kapılarınıza geldik, evinize misafir olduk beraber gezdik biz buna inandığımız için yaptık. Van bu sonuçla, 'beni başkası yönetemez' dedi 'benim irademi başkası anlamaz' dedi 'beni ancak ben yönetirim' dedi. Van; 'Arkasında TOMA, asker, koruma ordusu olanlarla işim olmaz' dedi. Van halkı yerinde yönetim 'Demokratik Özerklik istiyoruz' dedi. Bizde bu tercihi saygıyla karşılıyoruz. Bu istemleri yerine getirmekte bizim boynumuzun borcudur" diye konuştu. Kaya konuşmasının sonunda "Biz bundan sonra 1 milyon 70 bin insanın hizmetçisiyiz. Hizmetlerimizi buna göre ayrım yapmadan eşit şekilde yapacağız. Biz sizin bize teslim ettiğiniz emanete ihanet etmeyeceğiz, etmek isteyenleri yaklaştırmayacağız. Biz önümüzdeki seçimlerde bu eksiklerimizi tamamlayıp yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Editör: TE Bilisim