Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban Başkale'de düzenlenen açık hava toplantısına katıldı. Başkale'de 'atlı süvariler' ve yüzlerce araçlık konvoyla karşılanan eş başkan adayları, gittikleri her yerde büyük bir moral aldı. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, Başkale'nin sisteme en büyük itiraz olduğunu belirtirken, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban ise, Başkale'nin tüm dünyaya örnek olabilecek bir gelenek yarattığını söyledi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, BDP'nin Lice'den sonra yüzdelik olarak en yüksek oy oranına sahip olduğu Başkale (Elbak) İlçesi'nde düzenlenen halk toplantısına katıldı. Kaya ve Çoban'ın Başkale girişinde Başkale Belediyesi Eş Başkan adayları İhsan Güler, Aynur Tarhan, BDP ilçe örgü ile yüzlerce kişi karşıladı. Karşılamanın ardından Çoban ve Kaya, yüzlerce konvoyluk araç ile Albayrak Köyü'ne hareket etti. Eş Başkan adaylarını, Albayrak (Dêr) Köyü girişinde Başkale'nin seçim sembollerinden biri olan 'Elbak Süvarileri' karşıladı. Konvoyun önüne geçen süvariler, yaptıkları gösteri ile herkesi kendilerine hayran bıraktı. Araçlarından inen Eş Başkanlar dakikalarca süvarilerin gösterisini hem izledi, hem de cep telefonları ile çekti.

KAYA: BAŞKALE KÜRTLER İÇİN EN İYİ ÖRNEKTİR

Burada toplanan kitleye konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, Başkale'ye heyecan ve moral almak için geldiklerini belirterek, Başkale'nin her zulmü gördüğünü ama sonunda birlik olmayı başardığını söyledi. Başkale'nin tüm Kürdistan'da bir örnek olduğunu aktaran Kaya, "Rojava nasıl ki, Kürtler için bir örnek ise, Başkale de Kürtler için en iyi örneklerden biridir. Elbak, artık sisteme itirazını ortaya koymuştur. Başkale'nin duruşuyla başımız diktir. Başkale herkese örnek olmuştur, örnek olmaya devam edecektir" dedi.

BAŞKALE RENGA RENK

Bekir Kaya'nın konuşmasının ardından 'Elbak Süvarileri'nin öncülüğü ile yüzlerce araçlık konvoy açık hava toplantısının yapılacağı Kocaköy (Qereciya) köyüne hareket etti. Konvoyun geçtiği her köy ve mezrada halk evlerinden çıkarak Eş Başkan adaylarını slogan ve zafer işaretleri ile karşıladı. Kocaköy'e varan eş başkanlar burada Köy'ün Kanaat Önderlerinden Cengiz Bayer ve yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Köyün her noktasına PKK yazıları ve bayraklar asılırken, Kocaköy sakinleri PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK, KCK flamaları, yaşamını yitiren HPG'lilere ait fotoğraflar taşıdı. Ranga renk süslenen alana giren Eş Başkanlar, daha sonra birer konuşma yaptı. Başkale Eş Başkan adayları İhsan Güler ve Aynur Tarhan'nın konuşmalarının ardından sahneye Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya çıktı.

KAYA: BAŞKALE SİSTEME EN BÜYÜK İTİRAZDIR

Elbak halkına gösterdiği ilgi ve karşılamadan dolayı teşekkür eden Kaya, her seçimi bir referandum olarak gördüklerini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt inkarı üzerine kurulduğunu belirtti. Yıllarca Kürtlerin dil, kültür ve kimliklerin yasaklandığını ifade eden Kaya, BDP'nin yıllardır partilerle değil, devletle yarıştığını söyledi. Başkale'nin gösterdiği tavrın tüm Kürtlere örnek olması gerektiğini ifade eden Kaya, yaptıkları tüm seçim çalışmalarında Başkale'yi örnek olarak gösterdiklerini belirtti. Başkale'nin bu duruşundan dolayı kendilerinin konuşma gibi bir durumları olmadığını söyleyen Kaya, "Biz burada konuşamayız, çünkü bize konuşacak birşey bırakmadınız. Bunu çok iyi gördük ki, Başkale sisteme en büyük itirazdır. Sizler zaten kararınızı vermişsiniz, sizden birşey isteme gibi bir durumumuz yok" diye konuştu.

ÇOBAN: SİZ, SİZİN İNSANLIĞINIZ ÖNÜNDE EĞİLMEYENİ EĞDİRDİNİZ

Kaya'nın ardından sahneye bu kez Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Hatice Çoban çıktı. "Başkale'nin öyle bir gelenek yarattı ki, bu örnek Dünya'da örnek sayılabilecek bir örnektir" diyerek konuşmasına başlayan Çoban, Başkale'den örnek olmaya ve bunu tüm Van'a yaymaya geldiklerini belirtti. Çoban, "Bir halk kültürünü işte böyle yaratıyor. İster dağda ister ovada bir halk kültürünü ve birliğini işte böyle sağlar. Siz, sizin insanlığınız önünde eğilmeyeni eğdirdiniz bu size yeter" dedi.

ÇOBAN'DAN AK PARTİ'YE CEVAP: HADİ ORADAN!

AK Parti'nin 'Başkale'yi bile kazanabiliriz' açıklamalarına değinen Çoban, "Bakın Başkaleliler size nasıl da gülüyor. Başkaleliler size diyor ki 'hadi oradan, hadi oradan'. Bunların iki büyük meziyetleri var. Birincisi hırsızlık diğeri ise yalan söylemek. Ama Kürtler bunların maskelerini düşürdü, daha da düşürmeye devam edecekler. Bizim tek hedefimiz Van'ın her tarafını Başkale yapma zamanıdır. Onun için 'yıl 2014, 14'te 14' diyoruz. Biz Leyla, Sakine, Fidan, Zilan, Sema ve Beritan'ın yarattığı geleneğin sürdürücüleriyiz. Kürtler olarak direneceğiz ve kazanacağız. Allah bize bu halka karşı utandırmasın" diye konuştu.

VANADOKYA'DA NEWROZ ATEŞİ YANDI

Konuşmaların ardından Sahneye MKM sanatçısı Hozan Remzi çıktı. Hozan Remzi'nin söylediği şarkılarla alanda bulanan yüzlerce kişi halaya dururken, Başkale ile özdeşleşen ve peri bacalarının bulunduğu 'Vanadokya' alanın en yüksek noktasında Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yanması ile birlikte çekilen halaya Eş Başkan adayları da eşlik etti. Bir anda 700 metreye kadar uzayan halay alanda müthiş bir görüntü oluşturdu. Kadınlar renga renk elbiseleri alanı renk cümbüşüne çevirirken, alanın etrafında da 'Elbak Süvarileri' gösterilerine devam etti. Eş Başkanlar da çekilen halayın ardından atlara binerek kısa bir gezinti yaptı.

"BAŞKALE'NİN DURUŞUNU TÜM KÜRDİSTAN'A YAYMAMIZ GEREKİYOR'

Eş Başkan adayları buradaki etkinliğin ardından bu kez de Başkale İlçe Merkezi'ne giderek burada esnaflarla buluştu. Esnaflara ve toplanan kitleye bir konuşma yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban, Başkale'nin tüm Kürtler için iyi bir model olduğunu söyledi. Başkale'nin ortaya koyduğu duruşun Van'dan Diyarbakır'a, Diyarbakır'dan Hakkari'ye kadar yayıldığını aktaran Çoban, bu modelin Van'dan Muş, Bitlis, Bingöl ve Ağrı'ya kadar gideceğini söyledi. Konuşmaların ardından Eş Başkan adayları Başkale Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra büyük bir moralle Van'a döndü. 

Editör: TE Bilisim