Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Bekir Kaya, Hatice Çoban, İpekyolu Eş Başkan adayı Veysel Keser ile BDP İpekyolu Eş Başkanı Alattin Dağhan'ın katılımıyla köylerde ilk miting yapıldı. Sabahın erken saatlerinde yola çıkan eş başkan adayları ilk olarak Kavuncu (Çorevanis) köyüne giderek buradaki seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. Oldukça coşkulu karşılanan eş başkanlar büro açılışının ardından bu kez de Köşebaşı (Farığ) köyüne gitti.

“OYUMUZU BDP’YE VERECEĞİZ”

Burada muhtar Baki Yürek'in evine konuk olan eş başkanlar zafer işareti ve alkışlarla karşılandı. Yıllardır sistem partilerine oy verdiklerini belirten köy sakinleri 'Bu kez oylarımızı BDP'ye vereceğiz' dedi. İçilen çayların ardından eş başkanlar bu kez yol üzerinde bulanan Gövelek (Êrmanis) köyüne gitti. Burada da halkın yoğun ilgisi ile karşılanan eş başkanlar daha sonra köylülerin oluşturduğu araç konvoyu ile mitingin yapılacağı Ortanca (Siyevan) köyüne gitti.

ORTANCA KÖYÜ HALAYA DURDU

Ortanca köyü girişinde eş başkanlarını karşılayan halk, "Biji Serok Apo", "Bê Serok Jiyan nabe", "Şehit Namırın" sloganları attı. Mitingin yapılacağı alan renk cümbüşüne dönerken, alanda 'Demokratik Özerkliğin mimarı Sayın Abdullah Öcalan'ı selamlıyoruz' pankartı asıldı. Alanda ilk olarak Nuda Kültür Merkezi Tiyatro oyuncularının oyunu sahnelenirken, ardından Halk Müziği Sanatçısı Özlem Bağlayan mini bir konser verdi. Miting alanında bulanan yüzlerce kişi söylenen şarkılarla halaya dururken, halaya Kaya, Çoban, Keser ve Dağhan'da eşlik etti.

KESER: BU BAYRAĞA SAHİP ÇIKIN

Çekilen halayların ardından sahneye çıkan İpekyolu BDP İlçe Başkanı Nurettin Dağhan bir konuşma yaptı. Ardından bir konuşma yapan İpekyolu Eş Başkan adayı Veysel Keser, "Bugün burada dalgalanan bayrağın üzerindeki ağaç binlerce şehidin kanı ile yeşerdi. Bu bayrak dalgalansın diye binlerce insan faili meçhule uğradı, binlerce köy boşaldı, binlerce arkadaşımız öldürüldü. Bu nedenle bu bayrağa sahip çıkın" dedi.

KAYA: OYUMUZU İNKÂRCI VE RANTÇILARA VERMEYELİM

Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, referandum niteliğinde bir seçim yaşadıklarını belirterek, hiçbir Kürdün oyunu inkarcılara ve rantçılara vermemesi gerektiğini söyledi. Ortada dolaşan tüm partilerin Kenan Evren'in mirasçıları olduğunu söyleyen Kaya, "Yıllardır birçok parti gelip geçti. Birçoğuna oylarımızı verdik. Sağcısı, solcusu, muhafazakarı hepsi geldi. Ama hiçbiri bu sistemin ve kurulan düzenin dışına çıkmadılar. Hepsi bu sistemin birer bekçisi oldular. Artık yeter diyoruz" dedi. Her yıl İran-Türkiye sınırında onlarca insanın öldürüldüğünü ancak AKP milletvekillerinin hiçbir tepki vermediğini aktaran Kaya, "Bu olaylar Edirne'de olsa. Başbakan kalkar o ülkelere savaş açardı. Ama söz konusu Kürt olunca sesleri bile çıkmıyor. Bizim iki kardeş arasındaki alış-veriş dediğimiz onların ise kaçakçılık dediği bu ölümleri bir kişi bile ses etmedi. Buna ve bunların anlayışına artık yeter deyin" diye konuştu.

“BİR KİŞİ BİLE BİZE OY VERMİYORSA BU BİZİM İÇİN DERTTİR!”

Siyevan halkı huzurunda tüm köylere en iyi hizmeti vereceklerinin sözünü veren Kaya, belediyeye gelen her kuruşun bu halkın parası olduğunu ve bu halkın ihtiyaçları için harcanacağını söyledi. Bu seçimin belediye başkanlığı için oy isteme seçimi olmadığını söyleyen Kaya, bu seçimin bir halkın birlikteliği ve dayanışmasının oylanması olduğunu belirtti. Tüm Kürtleri kendi partileri etrafında kenetlenmeye çağıran Kaya, "Bu kentte ki tüm oylar bize verilse sadece bir kişi bile vermezse bu bizim için derttir. Bize oy vermeyen bu insanları mutlaka ikna etmeli ve partimize getirtmeliyiz" diye konuştu. Kaya'nın konuşmasının ardından yüzlerce kişi 'Bekir Başkan' sloganları attı.

EŞ BAŞKANLAR 7 KÖY ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Siyevan mitinginin ardından eş başkanlar bu kez Arıtoprak (Zeranis), Karakoç (Lim) ve Yalınağaç (Adiyaman) köyleri ziyaret edildi. Son olarak Erçek Beldesi'ne geçen Eş Başkanlar burada da halkla bir araya geldi. Burada halka hitap eden Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban, "Kart-Kurt'tan buraya kadar geldik. Şimdi herkes Kürtleri tartışıyor. Şimdi bizim nasıl bir zafer elde ettiğimizi herkes anladı. Seçimden sonra da herkes bunu çok daha iyi anlayacaktır" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim