BDP’NİN YANLIŞ ADAYLARI

Uzun süredir konuşulan ilçe adaylarını açıklama konusunda BDP mi Ak Parti mi derken ilk adımı BDP attı. Bugün, yarın derken BDP değerlendirmeleri tamamladı ve geçtiğimiz hafta Büyükşehir başta olmak üzere tüm ilçe isimlerini nihayet duyurdu. Büyükşehir için benim de Altan Tan’ın gelebileceği yönündeki tahminlerime rağmen bir dönemler BDP Genel Başkan ve Yardımcılarının bile tartışma konusu olan Bekir Kaya resmen büyükşehir adayı ünvanını kazanmış oldu.

Lakin daha önce BDP’nin gösterilen tam sadakat ve koşulusuz teslimiyet ile adayını destekleyen BDP seçmeni ciddi bir ayaklanmaya geçti partisine karşı. Uzun yıllardır savaşa gitmeyen yeniçeriler gibi içine atmış aday adayları başta olmak üzere teşkilatlar ‘Yeter be’ der gibi istedikleri adayların gösterilmemesine ve hassasiyetlerin değerlendirmemesine tepki gösterdi.

Başta Çaldıran olmak üzere, Çatak, Edremit ve Tuşba adaylarına olmak üzere tüm ilçelerden homurtular yükseldi. Çaldıran teşkilatı istifa etti, eski başkan kriz masası kurdu, değerlendirmeye alınmayan 13 aday bağımsız aday çıkarmak için bir araya geldi. Halk ise tepkiyi sandıkta göstermek için ‘and’ içti. Çatak, Edremit ve Tuşba’da ise parti yönetcileri, aday adayları ve vatandaşlar il teşkilatına gelip “Kabul etmiyoruz” dediler. “Diyarbakır’a gideceğiz, genel merkeze” çıkacağız diye tepki gösterdiler. Kaos sürüyor. BDP’de sessizlik hakim…

Peki ne oldu da BDP halkın bir anda böyle bir reaksiyona geçecek adaylar gösterdi?

BDP ilçelerde beklenilenin aksine oldukça farklı bir strateji izledi. Örneğin benim beklentim şuydu:

-BDP AK Parti’nin iyice ‘yok’ları oynadığı ve görmezden geldiği aşiretlerin durumunu da göz önüne alacak ve aşiretler konusunda AK Parti’ye küs ve kırgın olanlar BDP’de can bulacaktı.

-Yıllardır olduğu gibi bedel, emek ve büyük aile hassasiyetlerine özen gösterilecekti.

-Toplumda karşılığı olacak adaylar ile yola çıkılacak ve BDP, AK Parti’nin kendine çok güvendiği ilçelerde bile hakimiyeti tam anlamıyla ele geçirecek.

-Kadın kotası uygulanan yerlerde eş başkanlıklar kotasından yine söz sahipi erkek adaylarla güçlendirilecek.

-Partide hizmeti olmasa da BDP’ye yakın kurum, kuruluş, dernek ve vakıflarda fikren BDP’ye destek vermiş emekçiilerden faydalanılacak…

Ama görünen o ki Halkların Demokratik Partisi (HDP) çatısı altında buluşmaya çalışan ve ‘Türkiyelileşen’ bir parti olma yolunda ilerleyen BDP bölgede de çoktan Türkiyelileşme adımlarını atmış bile. Nasıl mı?

Vanlılaşmış.

Hatta geçtiğimiz günlerde BDP il teşkilatının mevcut durumu ile ilgili değerlendirmeler yaptığım birkaç yazımda da BDP’nin Van’da siyasi olarak Ak Parti’ye benzer adımlar atmaya başladığını yani ‘siyaseti’ öğrenmeye başladığını söylemiştim.

Vatandaş diyor ki: BDP kimlik siyaseti yapmayı bıraktı artık siyaset için siyaset yapıyor BDP! Bunun en büyük göstergesi de Şırnak gibi kalelerinden birinde halkın BDP binasına taşla, sopayla saldırması…

Teşkilatların, aday adaylarının çabasına rağmen BDP’nin aday değiştirme gibi bir yolu izlemeyeceğini bilmekle birlikte büyükşehir bir yana ilçelerin büyük bölümünde kendisine dönmüş okları yeniden AK Parti’ye çevirdiği aşikar.

Bakalım oklar savaşının galibi kim olacak. (Not: Yazıdaki okların CHP’nin okları ile yakından uzaktan bir alakası yoktur ve tamamıyle hayal ürünüdür.)

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Editör: TE Bilisim