AK Parti sözcüsü Beşir Atalay, iç güvenlik paketi ve özellikle de dün son bulan 'aday adaylığı istifaları'na ilişkin açıklama yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Beşir Atalay, milletvekilliği aday adaylığı için parti teşkilatlarından istifa olacağına dair duyumlar aldıklarını belirterek,''O arkadaşlarımıza şimdiden söylüyoruz hiç başvuru yapmasınlar. Boşu boşuna para vermiş olurlar'' dedi.

ADAY ADAYLIĞI İSTİFALARI

Atalay basın mensuplarının Kayseri Belediye Başkanı'nın 7 Haziran seçimlerinde aday adayı olabilmesi için istifa etmesine ilişkin 'Belediye başkanlarının aday olamayacağının hatırlatılması üzerine, "İstisnai durum olabilir, Kayseri Büyükşehir Belediye başkanımıza, aday olurken bu söylenmiş dolayısıyla bu söz şuan yerine getiriliyor. Bu istisna bir veya ikiyi geçmez.Genel başkanın takdiridir. Ben genel ilkeyi söylüyorum. YSK kararı değil partimizin iç mekanizmasında alınan karardır." diye cevap verdi.

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DÜN İSTİFA ETMİŞTİ

2015 genel seçimleri için AK Parti'den bomba istifa haberi geldi. AK Partili Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki istifa etmişti.

Kayseri’de 20 yıldır Belediye Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Özhaseki, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için görevini bıraktı. Özhaseki’nin yerine, Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi cuma günü toplanarak yeni başkanını seçecek. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Kocasinan Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Çelik’in adı geçiyor.

besir-atalay.jpeg 
İşte Atalay'ın diğer açıklamalarından çarpıcı satırlar: 

Daha önce de açıklamıştık. Teşkilatlarımızda görev alan arkadaşlarımız istifa etmesinler çünkü aday yapılmayacak diye.

Kulağımıza gelen bazı istifa haberleri var teşkilatlardan gelen. O arkadaşlarımıza şimdiden söylüyoruz hiç başvuru yapmasınlar. Boşu boşuna para vermiş olurlar.
Dün MYK’da aldığımız bir karar var. Aday adaylığı sürecinde partimiz temayül yoklaması yapılıyor. Bu, 28 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında yapılacak.

Kanaat önderlerinin görüşünü alacağız. Belki bir sandık koyacağız bir yere ve STK temsilcilerimize, başkanlarına ve ildeki kanaat önderlerine her ille ilgili o konuda tespitler var, diyeceğiz ki isteyenler gelsin bizim Ak Parti'den kimin o ilde, seçim çevresinde düşüncesi varsa belirtsin. Bir form olacak işaretleyip sandığa atacak.
Ama bu seçim öncesi adaylarımızı belirlerken o şehrin daha ileri şekilde görüşlerini bu şekilde almayı planladık.

KAMUOYU YOKLAMALARI

Tabi bunun ötesinde bütün seçim çevrelerinde ayrı ayrı iyi kamuoyu yoklamaları yapacağız. O seçim çevrelerinde adaylarımızı belirlemeden önce bunu yapacağız. Aday adaylarını soracağız. Hangilerinin şehrinizden AK Parti'den aday olmasını istersiniz diye soracağız. Adaylarımızı merkez yoklamasıyla belirliyoruz ama bu kararımızı verirken bütün yöntemleri kullanacağız.
6 Mart'ta başlayacak komisyonlarımız çalışacak ama şehrin görüşünü, vatandaşlarımızın görüşlerini almak için azami çabayı sarf edeceğiz.

MUHALEFET PARTİSİNE ELEŞTİRİ

Dün grup toplantısında ve bugün ana muhalefet genel başkanı sürekli bir sokağa çağrı yapıyor. Direnme hakkı diye...

Seçime doğru bir ana muhalefet partisinin vatandaşı sokağa çağırması bir acizliktir. Şurada seçime çok kısa bir zaman kalmış. Vatandaş zaten sokağa gidecek sandığa oyunu kullanacak, seninle ilgili kararını verecek. Seçimden daha önemli bir demokrasi eylemi var mıdır? Sandıktan daha etkili bir demokrasi sembolü var mıdır? Bütün vatandaşlarımız çok önemli bir vatandaşlık görevini yapacak.
Hayır bunlar o sandığa güvenmiyor, millete de güvenmiyor. Onun içinde vatandaşları yasa dışı eyleme çağırıyor. Bu bir acizlik, korkaklıktır. Seçime güvenmemektir, sonucuyla ilgili umutsuzluğa kapılmış demektir.

İÇ GÜVENLİK REFORM PAKETİ

İkincisi, iç güvenlik reform paketiyle ilgili konuşuyor, İstanbul'da biraz önce televizyonda duydum. Gösteri yürüyüş hakkı elimizden alınıyor diyor. Bunları hepimiz açıkladık. Gösteri ve yürüyüşle ilgili kanun benim çalışmamla çabamla en demokratik şekle getirilmiştir hükümetimiz döneminde. Ve dernek kurma özgürlüğü, teşkilatlanma baştan sona yenilemişizdir. Şimdi elimizden alınıyor diye dediği tamamen yalandır.

Gösteri ve yürüyüş hakkı önemli bir özgürlüktür demokrasilerde ülkemizde de öyledir. Vatandaşlarımız bunu yapmazlar zaten ama Sayın Kılıçdaroğlu, elinde molotof yoksa, elini yüzünü kapatarak gelmiyorsa, suç aletiyle gelmiyorsa gösteri ve yürüyüşe katılanlara hiçbir şey yapılmaz. Ama bunlarla geliyorsa da müdahalede bulunulur. Çünkü bu suçtur.

Şimdi ben hep burada söylerim. Ana muhalefet iktidar yarısıdır demokrasilerde. Sorumluluğu çok fazladır. İktidar yarısı ne demek biliyor musunuz? Ana muhalefetin varlığı ve çalışması çok önemlidir. Demokratik bir sistemle ana muhalefet. Demokrasiye hizmet edecek. Demokratik bir ana muhalefet görevini görecek. Biz doğrusu şu anda ana muhalefet partisini bu iki konudaki açıklamalarına katılmamız mümkün değil.

GAZETECİLER ATALAY'A SORULAR YÖNELTTİ:

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZHASEKİ'NİN İSTİFASI

Bürokraside çok sayıda istifa gerçekleşti. Eleştiriler de var. AK Parti'den aday olmak istemesi. Az önce belediye başkanları boşuna istifa etmesin dediniz. Özhaseki de aday olamayacak mı?

Çok istisnai durum olabilir. Bunlar şimdi karar verilmemiş. Kayseri belediye başkanımıza aday olurken bu söylenmiş. Şu anda da o söz yerine getiriliyor. Bu istisna bir veya ikiyi geçmez. Ama genel başkanın takdiridir bu. Genel ilkeyi söylüyorum. YSK kararı değil bunlar partimizin kararıdır. Bunlar iç mekanizmamızda alınan kararlar.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI

Faiz tartışması dolardaki yükselişle ilgili olacak sorum. Erdem Başçı'nın lojmanını boşaltması, partinizden gelen istifa çağrıları üzerinden, dolardaki yükselişle ilgili ne söyleyeceksiniz?

Bu konularda benim direkt bir bilgim yok. Lojmanla ilgili konuyu da basından takip ettim. Özel bir araştırmam olmadı. Bu tartışmaları şöyle değerlendirebilirim ben. Tabi partimiz içinde bu tür şeyler konuşulur. İnsanlar düşüncelerini söylerler. Ama kurumlarımız kendi ilkeleri içinde çalışır. Ben merkez bankası başkanımızı, başkan olmadan çok önce akademik hayattan tanırım. Kendisine çok güvenirim. Çok başarılı bir Merkez Bankası Başkanlığı yapıyor diye görüyorum.

Ama ekonominin kuralları, faiz tartışmaları onlara çok fazla burada girmek istemem.

HAKAN FİDAN'IN İSTİFASI

Sayın Hakan Fidan'ın istifası çok tartışıldı. Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları oldu. Siz ne 
düşünüyorsunuz?

Tartışmalara girmem. Bu polemiğe bizim girmemiz yanlış olur. Daha doğrusu girersek polemik olur.
Sizler de biliyorsunuz Hakan Fidan benim en uzun birlikte çalıştığımız arkadaşımız. Çok değerli başarılı bir arkadaşımızdır. Ülkemizin iyi yetiştirdiği bir arkadaşımızdır. Ama diğer tartışmalara girmemin uygun olmadığını takdir edersiniz.

ADI İSTİFA EDEMEYECEKLAR ARASINDAYDI

Mehmet Özhaseki'nin adı AK Parti'nin aday kriterlerine uymayan bir isim. Milletvekili aday adayı olamayacak isimler arasında belediye başkanları da açıklanmıştı. Bu karara karşın Özhaseki'nin istifası Ankara'da bomba etkisi yarattı.

Aday olamayacaklar listesi şöyleydi:

-İl Başkanı
-İlçe Başkanı
-Kadın ve gençlik kollarında görev alanlar
-Belediye başkanları
-Belediye meclis üyeleri
-İl genel meclis üyeleri

BEŞİR ATALAY "İSTİFA ETMEYİN ADAY YAPILMAYACAKSINIZ" DEMİŞTİ AMA...

Beşir Atalay AK Parti'nin aldığı bu ilk kararı tüm teşkilatın bildiğinin altını çizerek partinin tutumunun kesin olduğunu şu sözlerle duyurmuştu;

"Biz daha önce bir ilke kararı aldık. Son kongrelere (5.Olağan Kongreler) teşkilatlarımızda yöneticiliğe aday olan ve seçilenler için bu seçimde aday adaylığı söz konusu olmayacak. Yani bu kongrede il başkanı, ilçe başkanı, veya bunların yönetimlerinde kadın kollarında, gençlik kollarında görev alanlar aday adayı olmayacaklar. Olurlarsa, istifa ederlerse bunlar aday listelerine girmeyecekler. Kongrelerden önce bu ilke kararını açıklamıştık ve bütün teşkilatlarımız bunu biliyor. Onun için şu anda yeni seçilen teşkilat başkan ve mensupları, yönetimdeki arkadaşlarımız aday adayı olmak için görevlerinden istifa etmesinler. Geçen hafta açıklamıştık. MYK'da aldığımız ilke kararıydı. Belediye başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, il genel meclis üyelerimiz de aday adayı olmak için istifa etmesinler, bunlar aday listelerine giremeyecekler."

mehmet-ozhaseki.jpegAK PARTİ ADAY ADAYLIĞI İÇİN İSTİFA EDEN KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÖZHASEKİ KİMDİR?

1957 yılında Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamladı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü kazandı. O günkü siyasi şartlar ve öğrenci olayları sebebiyle buradaki eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı ve ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Buradan mezun olduktan sonra, Avukatlık stajını Kayseri Adliyesi’nde yaptı. Avukatlık yapmadı. Tekstil üzerine iş yapan aile şirketinin başına geçti. 1994'e kadar Tekstil Ticareti ile iştigal etti.

1980 sonrasında 10 yıl kadar sosyal amaçlı vakıf ve derneklerin kuruluşunda görev aldı. Kayseri’de ilk aşevi faaliyeti, öğrencilere karşılıksız burslar ve kış aylarında yakacak fonu gibi faaliyetlerin içinde bulundu.

27 Mart 1994 mahalli seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanlığı’nı kazandı. 23 Haziran 1998 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan seçimle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na getirildi. 18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Editör: TE Bilisim