Yerel seçim çalışmalarını geçtiğimiz hafta düzenlenen bir tanıtım toplantısı ile başlatan ve yapılan mitinglerle ilçe adaylarını tanıtmaya devam eden BDP dün de İpekyolu adayını tanıttı. Tanıtım mitinginde uzun süredir AK Parti cephesinin yaptığı borç, seçim ve belediyecilik ile ilgili eleştirilerine cevap veren Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Ak Partililere sert göndermeler yaparak, AK Parti’yi rakip olarak görmediklerini kaydetti. “Biz hırsızlara rakip olmayız” diyen Kaya, Kürtçe ifade ettiği Camışlı gönderme ile de AK Partililere sert eleştiriler yaptı.

“Öz yönetimle özgür kimliğe” sloganı ile seçim çalışmalarına devam eden BDP, Van’da adaylarını halkla buluşturmaya devam ediyor. Daha önce Tuşba, Edremit, Gevaş’ta halk buluşması gerçekleştiren BDP, bu kez de kentin en büyük ilçesi olan İpekyolu adayı olan Aygül Bidav’ı halkla buluşturdu. BDP İl binası önünde toplanan binlerce kişi BDP bayrakları ve sloganlarla BDP İpekyolu ilçe binası önüne geldi. Yürüyüşe Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP İl Eş Başkanı Musa İtah, Van Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezehat Ergüneş, BDP İpekyolu Eşbaşkan Adayı Aygül Bidav, BDP İl İlçe yöneticileri ve Eşbaşkan adayları ile kalabalık bir grup katıldı.

BİDAV: AYAKKABI KUTUSU DOLDURMAYA DEĞİL HİZMET ETMEYE GELDİK!

İpekyolu ilçesinde düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun ardından BDP İpekyolu İlçe Başkanı Ahmet Enterili kısa bir konuşma yaptı. Ardından konuşan BDP İpekyolu Eşbaşkan Adayı Aygül Bidav, Van’ın tarihi bir kent olduğunu ve kendilerini tarihi bir görev verildiğini söyledi. Halkla birlikte belediyeyi kurup yöneteceklerini aktaran Bidav, “Biz ayakkabı kutularını doldurmak için değil, halkımıza hizmet etmek için buraya geldik. Biz tüm belediyeleri alacağız. Onların elindeki belediyeleri de alarak, halkımızın belediye haline getireceğiz. Biz bu seçimle halkımızı da önderliğimizi de özgürleştireceğiz” dedi.

KAYA: HALKA LAYIK OLACAĞIMIZIN SÖZÜNÜ VERİYORUZ

Daha sonra “Bekir Başkan’ sloganları ile konuşmaya başlayan Van Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bekir Kaya, halka katılımından dolayı teşekkür ederek, tekrar aday gösterildiği için partiye, halka ve destekleyen herkese teşekkür etti. Halka layık olacaklarının sözünü ilk günden tekrar vermek istediğini söyleyen Kaya, “Tüm şehitlerimize, değerlerimize, cezaevlerinde direnen yoldaşlarımıza minnet duygularımı sunuyorum. Tüm ilçelerimizde büyük bir coşku bekliyoruz ancak en büyük coşkuyu elbette İpekyolu ilçemizde bekliyoruz. Adayımız yaşamın tüm alanlarında Kürtlerin özgürlüğü için mücadele etti. Kürdistan dağlarında mücadele etti, barış elçisi olarak geldi yine zindanlarda mücadele etti.Şimdi de burada bu mücadeleyi devam etmek için aday oldu. Tüm halkımızın bu bilinçle yaklaşmalarını istiyoruz” dedi.

KAYA: BU SEÇİM BİZİM İÇİN HAYATİDİR!

Bu seçimin sadece belediyeler ve meclisleri kazanmak için olmadığını söyleyen Kaya, bu seçimleri ezici bir çoğunlukla almak zorunda olduklarını belirtti. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 yılında başlattığı sürecin nihai ve hayırlı bir sonuca ulaşması açısından bu seçimin hayati olduğunu söyleyen Kaya, “Bizim bu seçimde her zamankinden daha fazla çalışmamız gerekiyor. Mahalle mahalle, ev ev, sokak sokak bizim bu süreci halkımıza anlatmamız gerekiyor ve anlatacağız da” dedi.

KAYA’DAN AKP’LİLERE: “RUYÊ WAN BUYE ÇERMÊ GAMÊŞ”

Bu ayakkabı kutularını dolarla dolduranların Van Belediyesi’nin borçlarından söz ettiklerini aktaran Kaya, “Onlar istedi diye biz açıklamayacağız. Biz bu halka söz verdiğimiz için açıklayacağız. Her yıl da mali tablomuzu internet sitemizde yayınladık. Basına deklare ettik. Kuruşu kuruşuna 2009 yılından bugüne kadar ne harcama yapmış isek, onları açıklayacağız. Bu borçtan bahseden ve farklı şeyleri dile getirenlere ve 5 yılın kayıp olduğunu söyleyenlerden utanma beklemiyoruz. Kürtçe bir söz var. ‘“Ruyê wan buye çermê gamêş” onların da yüzleri Camış derisi olmuşsa bunlarda utanma ve kızarma olmaz. Biz bu halka söz verdiğimiz için belgelerle bunları ortaya koyacağız” dedi.

BEKİR KAYA: BİZ HIRSIZLARI RAKİP OLARAK GÖRMEYİZ, ONLARLA MÜCADELE EDERİZ

Bunları açıkladıklarını 2004-2009 yıllarının muhasebesini de elbette yapacaklarını söyleyen Kaya, “Ne satılmış? Nereden krediler alınmış ve ödenmemiş? Belediyenin parası nasıl çarçur edilmiş? Uluslararası hibeler nerden gelmiş ve nasıl çarçur edilmiş? Mavi Kent’te 52 Milyon TL nasıl usulsüzce harcanmış? AKP’li bir belediye meclis üyesinin 5 ayrı yerden nasıl maaş aldığını da açıklayacağız. Biz bunların hepsini teker teker açıklayacağız. Bizim derdimiz sadece bunlar değil” dedi. AKP adayının ‘Biz Bekir Kaya’yı rakip görmüyoruz’ açıklamasına isim vermeden değinen Kaya, “Bu zihniyet çıkmış BDP ve Bekir Kaya’yı kendimize rakip görmüyoruz” diyorlar. Sizi rakip gören kim? Biz hırsızlarla rekabet etmeyiz ancak mücadele ederiz ve ancak onların hortumlarını keseriz. Biz hırsızlara rakip olmayız. Rojava’da Kürtleri katleden çetelere lojistik destek sağlayanları biz kendimize nasıl rakip olarak görebiliriz? Biz o katillere destek verenleri nasıl kendimize rakip olarak görebiliriz? Biz bu hırsızları, bu rantçıları teşhir ettik. Eski belediye başkanı dahil şuan da birçok kişinin mallarına mahkeme tarafından itiyatlı tedbir konulmuş. Eğer adalet bağımsız olduğunu düşünüyor ise, bizim açtığımız bu davaların gereğini sonuna kadar yapar” dedi.

KAYA: 3 AY ÖNCE AKP’NİN YOLSUZLUK BELGELERİNİ BİZE GÖNDERENLER, BUGÜN AKP’DEN ADAY OLMUŞLAR

5 yılı kayıp olarak niteleyen bir zihniyetin olduğunu söyleyen Kaya, Belediyeden nemalananlar için, hortumcular, hırsızlar ve halkın değerlerini ceplerine indirenler için 5 yılın kayıp olduğunu ancak Van halkı için bu 5 yılın bir kazanç olduğunu söyledi. Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle 2 aydır AKP’den bir adaylık kapmak için şahsıma bir saldırı başlatmışlar. Ama bunu söyleyeyim onlar çok da kayda değer kişiler değil. 3 ay önce bu insanlar AKP’de kimin nasıl yolsuzluklar yaptığının belgelerini bize gönderdiler. Biz onları da teker teker yayınlayacağız. 3 ay önce bize bu yolsuzluk belgelerini gönderenler şimdi de AKP’den belediye başkanı yada meclis üyesi olmak için bize saldırıyorlar. Şimdi soruyorum, 3 ay önce milletvekilleriniz, parti yöneticilerinizin yaptığı yolsuzlukları bize belgeleri ile gönderenlerin isimlerini açıklarsak ne diyeceksiniz? İnanın hepsinin belgeleri elimizde mevcuttur”

ÜÇER’DEN CUMA ÇAĞRISI

Son olarak konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, AKP’nin ayakkabı kutularının bulunmasının üzerinden üç hafta geçmesine rağmen bir sonucun çıkmadığını söyleyerek, “En büyük günahlardan biri kul hakkıdır. Allah diyor ki, ne ile gelirsen gel kul hakkı ile gelme, ayakkabı kutuları ile gelme. Peki, babam imamdı, dedem imamdı deyip ihaleden ihaleye koşanlar şimdi Bekir Kaya’ya iftira atıp yalan söylemeye utanmıyorlar mı? İhaleden ihaleye koşanlar Bekir Kaya’ya çamur atmaktan utanmıyorlar mı? İslamiyet’te ki en büyük günahlardan biri iftira, yalan ve hırsızlıktır. Cuma namazında anlatılması gerekenler bu ülkede yaşanan hırsızlıklar olması gerekirken, güya köklü bir aileden geldiğini söyleyen ve imam olduğunu söyleyen kişi kalkıp Bekir Kaya’ya çamur atmaya utanmıyor mu? Biz onu da Allah’a ve bu halka havale ediyoruz” dedi. Üçer, Cuma namazında tüm halkın Kürdistan’ın, Öcalan’ın özgürleşmesi için, zindanların boşalması için, BDP kazansın, Bekir Kaya kazansın, Aygül Bidav kazansın, KCK kazansın, akan kan dursun, zulümler dursun, barış olsun diye dua etmesini istedi.

Editör: TE Bilisim