7 Haziran 2015 genel seçimlerinde oy vermek için YSK sitesinden seçmen sorgulama için ysk.gov.tr sitesine girip TC numaranızla kaydınızı kontrol etmeniz gerekiyor. 

Seçmen sorgulama işleri için son 27 Mart. Seçmen sorgulama işlemini 27 Mart tarihine kadar yapmak mümkün.

YSK'nın muhtarlıklarda askıya çıkardığı seçmen kütüğü listeleri online olarak da sorgulanabiliyor. 7 Haziran seçimlerinde oy kullanabilmeniz için seçmen sorgulama yaparak kaydınız yoksa işlem yaptırmanız gerekiyor. Seçmen sorgulama işlemini internet üzerinden ysk.gov.tr sitesinden de yapabiliyorsunuz.

YSK YURT İÇİ SEÇMEN SORGULAMA

YSK YURT DIŞI SEÇMEN SORGULAMA

YSK online sorgulama sonucunda seçmen listesinde adınız yoksa 2015 genel seçimlerinde oy kullanamayacak. Bunun için seçmen kaydınızı yaptırmanız gerekiyor. YSK’nın internet sitesinden seçmen bilgileri 27 Mart'a kadar askıda kalacak ve online olarak da sorgulanabilecek.

SEÇMEN SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Seçmen sorgulama için yukardaki linke tıklayınca aşağıdaki gibi bir panel ekrana geliyor. Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve TC numaranızı yazın. Resim sorgulama bölümündeki şifreyi ekrana girmeyi unutmayın.
seçmen-sorgulama.jpg

Seçmen kütüğünüzle ilgili muhtarlık askısından olduğu gibi ysk.gov.tr internet sitesine girerek de sorgulama yapabilirsiniz. Seçmen sorgulama yaparken TC kimlik numaranızı ve kimlik bilgilerini yazarak oy kullanmak için gerekli olan seçmen kaydınızın bulunup bulunmadığını görüyorsunuz.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNDE ADIM YOK NE YAPACAĞIM?
Seçmen sorgulama sonunda listede adınız yoksa neler yapacaksınız nasıl kayıt olacaksınız? YSK sitesinde bu konuda şu bilgiler veriliyor. 


Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt içi olmasına rağmen,

- Yurt içi seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar,
- Kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler veya
- Yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen Türk vatandaşlarının;

10 Mart 2015 tarihine kadar bizzat adres kayıt sistemine kayıt olmaları ve yukarıda belirtilen işlemleri yapabilmeleri için ilgili nüfus müdürlüğüne, başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

10 Mart - 14 Mart 2015 tarihleri arasında adres kayıt sistemine kayıt olmaları ve yukarıda belirtilen işlemleri yapabilmeleri için önce nüfus müdürlüğüne, sonra ilgili ilçe seçim kurulu başkanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

14 Mart - 27 Mart 2015 tarihleri arasında Askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtlı olan seçmenlerden;

a) Kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik yahut nüfus olay bilgisi değişikliği bulunan,

b) Askı süresi içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan

Türk vatandaşları, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekâletname ile başvuranlar sadece vekâlet veren adına adres beyanında bulunabileceklerdir.
ysk-seçmen-kütüğü-sorgulama-muhtarlik-askisi.jpgc) Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.

GENEL SEÇİMLER 2015 YSK TAKVİMİ

Seçmen kütüğü askı süresi : 14 Mart 2015 (Saat:8:00) – 27 Mart 2015 (Saat:17:00)
Seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi : 8 Nisan 2015
Seçmenin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağının ilanı: 11 Nisan 2015
Oy verme günü: 7 Haziran 2015

SEÇMEN KAYDINIZI SIFIRLAYABİLİRLER
CHP'li Haluk Koç 'dan seçmen kütüğünü kontrolü için uyarı geldi. Koç,  "Lütfen seçmen kayıtlarınızı kontrol edin. Sabıkalı bir iktidarla karşı karşıyayız. Paraları sıfırladılar. Ülkenin itibarını sıfırladılar ve bu gidişle ekonomiyi de sıfırlayacaklar. Seçmen kaydınızı da sıfırlayabilirler" dedi.

Editör: TE Bilisim