7 Haziran’da yapılacak olan Milletvekili genel seçimleri nedeniyle, siyasi parti adayları ve bağımsız adayların kendi kullandıkları ikametgahlarını seçim irtibat bürosu olarak kullanıp kullanamayacakları hususu tartışıldı. YSK bununla ilgili harekete geçerek mahkeme kararı aldı. Resmi gazetede yayınlanan mahkeme kararına göre konut ve iş yerlerinin seçim irtibat bürosu olarak kullanılmasına müsaade edilmeyecek. 

 

KURUMLAR KULLANILAMAZ!

Resmi gazetede de yayınlanan mahkemenin verdiği karara göre, “Seçimin başlangıç tarihinden itibaren, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, katıldıkları seçim çevrelerinde seçim çalışmalarını yürütmek üzere seçim büroları açabilirler. Ancak Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlara, Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklara, özel gelir kaynakları ve özel imkanları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklere ve Devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflara, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler bu amaçla kullanılamaz.” Denildi.

 

‘ŞARTLAR TAMAMLANMADAN AÇILAMAZ!’

Seçim bürolarının açılmasıyla ilgili de şartların yer aldığı kararda şu ifadeler kullanıldı: “Seçim bürosu, siyasi partilerin il veya ilçe başkanlıkları ile bağımsız adayların, büronun adresini ve en az bir sorumlusunun kimlik ve iletişim bilgilerini içeren bildirimi seçimin başlangıcından yazılı propagandanın başlangıç tarihine kadar mahallin en büyük mülki amirine, propaganda süresinin başlamasından sonra ilçe seçim kuruluna vermeleriyle açılmış sayılır. Bildirim suretiyle açılan seçim bürolarının listesi, mahallin en büyük mülki amiri tarafından ilçe seçim kurullarına gönderilir. Açılma şartlarını taşımayan seçim bürolarının ilgilisine bu eksikliklerin üç gün içinde tamamlanması için süre verilir. Bu süreye uyulmaması halinde bürolar, şartları tamamlanıncaya kadar mülki amirlerce kapatılır. Diğer seçim faaliyetleri saklı kalmak üzere seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilir. Ancak, seçim bürolarında yapılacak sesli yayınlar, çevresel gürültü ile ilgili mevzuata uygun olmak zorundadır.” hükümleri yer almaktadır.

 

TİCARİ FAALİYET VARSA…

Mahkeme kararının sonuç kısmında ise şu ifadeler kullanıldı: “Seçimin başlangıç tarihinden (10 Mart 2015 Salı) itibaren seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların, katıldıkları seçim çevrelerinde seçim çalışmalarını yürütmek üzere seçim büroları açabileceklerine, Ticari faaliyeti devam eden iş yerlerinin aynı zamanda seçim bürosu olarak kullanılamayacağına, Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlara, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklara, özel gelir kaynakları ve özel imkânları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklere ve Devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflara, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesislerin, seçim bürosu amacıyla kullanılamayacağına (298/51/A-1), Seçim bürosunun, siyasi partilerin il veya ilçe başkanlıkları ile bağımsız adayların, büronun adresini ve en az bir sorumlusunun kimlik ve iletişim bilgilerini içeren bildirimi seçimin başlangıç tarihi olan 10 Mart 2015 Salı gününden, propaganda serbestliğinin başlangıç tarihinden önceki 27 Mayıs 2015 Çarşamba gününe kadar mahallin en büyük mülki amirine, propaganda serbestliği süresinin başlamasından (28 Mayıs 2015 Perşembe) sonra ise, ilçe seçim kuruluna verilmesiyle açılmış sayılacağına, bildirim suretiyle açılan 2 / 2 seçim bürolarının listesinin, mahallin en büyük mülki amiri tarafından ilçe seçim kurullarına gönderilmesi gerektiğine. Açılma şartlarını taşımayan seçim bürolarının ilgilisine, bu eksikliklerin tamamlanması için üç günlük süre verileceğine, bu süreye uyulmaması halinde büroların, şartları tamamlanıncaya kadar mülki amirlerce kapatılacaklarına (298/51/A-3), Propaganda serbestliği döneminde ilçe seçim kurullarına yapılan başvurularda, eksiklikler tamamlanmaz ise, ilçe seçim kurulunun, seçim bürosunun kapatılması yolundaki bildirimi üzerine, bu işlemin mülki amirlerce yerine getirilmesine." (c) fıkrasında; "Seçim bürolarının, saat 09.00'dan 23.00'e kadar halka açık faaliyette bulunabileceklerine." şeklinde düzenlenmiştir.”

 

‘BİNALARIN KULLANILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Konut ve meskenlerin seçim bürosu olarak kullanılıp kullanılmayacağı konusunda da tartışmalar devam ederken, mahkeme bu yönde de kararı vererek, karı resmi gazetede yayımladı. Mahkeme kararında şöyle denildi: “Konut; insanların içinde yaşadıkları ev, apartman vb. yer, mesken, ikametgahı olarak ifade edilmektedir. Seçim büroları, 298 sayılı Kanun’un 51/A maddesinin üçüncü fıkrasında ve Kurulumuzun 2015/236 sayılı Kararının (C-c) maddesinde de belirtildiği üzere, saat 09.00-23.00 saatleri arasında halka açık faaliyette bulunulan yerler olup, açılma şartlarına haiz olmadığı takdirde ve verilen üç günlük süre içinde bu eksikliklerini tamamlamamaları halinde, şartları tamamlanıncaya kadar mülki amirliklerce kapatılan yerlerdir. Eş anlatımla, mülki amirliklilerin denetimi altında bulunan yerlerdendir. Oysa ki 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 21. maddesindeki, “Kimsenin konutuna dokunulamaz. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz…”hükmü dikkate alındığında, konutların, hâkim kararı veya kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça mülki amirliğin denetimi dışında olan bir yer olduğunda kuşku bulunmamaktadır. O halde, insanların içinde yaşadığı, konut olarak kullanılan binaların seçim bürosu olarak kullanılması mümkün değildir. Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; insanların içinde yaşadığı konut olarak kullanılan binaların seçim bürosu olarak kullanılamayacağına karar verilmesi gerekmiştir

Editör: TE Bilisim