Mart 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimler öncesi AK Parti teşkilatında hareketli günler yaşanırken, adaylık başvuruları 1 Kasım itibariyle son buldu. Bu anlamda AK Parti’ye büyükşehri anlamında az bir başvuru yapılırken, en büyük başvuruyu 12 aday adayı ile Edremit aldı. Edremit için birbirinden güçlü adaylar çalışacakken bu isimlerden birisi de Van Belediyesi’nden tecrübeli bir isim daha olan Recep Yendim oldu.

 

Van Belediyesi’nde bir dönem İmar İşleri Müdür yardımcılığı görevini yürüten ve birçok projeye imza atan Recep Yendim, Van'ın Edremit Belediye başkan aday adayları arasında yer aldı. Toplamda 12 başvurunun yapıldığı Edremit’te belediyecilik anlamında bir çok tecrübeli isim bulunurken bunlardan birisi de Yendim oldu. Geçtiğimiz günlerde yaptığı başvurusunun ardından bu kez de projelerini paylaşan Yendim, öncelikli olarak imarı ele alacağını belirtti. Yeni imar ile birlikte Edremit’in çok daha farklı bir şekilde yapılacağını kaydeden Yendim, öncelikli büyükşehir olan Vanla bütünleşmek ve ilçemize bağlanan yeni yerlerinde göz önüne alarak yeni bir imar planı yapmak ve hayata geçirmek olduğunu kaydetti. Yendim ayrıca projelerini şu şekilde sıraladı, “Yapılan plan ı Büyükşehir planı ile yollarını örtüştürmek. Yapılan çalışmayla Edremitlimizin tarihi dokusunu korumak. Dar olan yolları kamu, park ve yeşil alanlara 3194 sayılı imar kanunun 18’inci maddesini uygulayarak hayata geçirmek. Özellikle ilçemize dinlenmek için gelen vatandaşlarımız kıyıdaki yapıları da ıslah ederek bu alanları düzenleyip vatandaşımızın hizmetine sunmak. Mahallelerimizde yaşlılarımızın dinleneceği ve çocuklarımızın oynayacağı parklar yapmak her mahalleye en az bir adet. Edremit ede özellikle yeni TOKİ’lerin olduğu kısımda iki büyük park çalışması yapmak (Van Park gibi) bu parkların içerisinde kamelyalar, su dünyası, açık hava konserleri ve tiyatroların olacağı donatılar ve kır düğünlerinin yapılacağı mekânlar oluşturulacak. Bölgemizde taziyelere çok büyük önem verilmekte bunun için her mahallemize ihtiyaç duyulan miktar kadar taziye evleri yapılacaktır. Belediyeye hizmet verecek ve Edremit Belediyesine yakışacak görkemli bir hizmet binası yapmak. Bu hizmet binasına Belediyenin bütün birimlerini yerleştirerek vatandaş Belediyeye geldiğinde işlemlerini aynı binada halletme imkanı olacaktır.”

 

DOĞALGAZ ÖNCELİKLİ ÇALIŞMALAR ARASINDA

 

Yendim projeleri ile ilgili olarak şu şekilde devam etti: “Van’ımızın kahvaltı kültürünü yaşamak ve yaşatmak adına tarihi dokuyla bütünleşecek tarzda geniş bir alan üzerine kütük ev tarzı yapılar yaparak bu kültürümüzü tanıtmak ve yaşatmak. Buraya gelen vatandaşların güzel bir vakit geçirmelerini sağlamak. Ulaşımdaki problemleri gidermek özellikle yeni TOKİ’lerin getirdiği yoğunlukta göz önüne alınarak yeni alternatifler geliştirmek. TOKİ’deki yolcu sirkülasyon unu şehir merkezine rahat ulaşması için bu kısımda taşımacılık yapan esnafımızla birlikte bu problemi çözmek. Buraya yeni alternatifler getirmek. Deniz taşımacılığı ile ilgili ilgili kurumlarla işbirliği yaparak Edremit merkez ve TOKİ’deki vatandaşlarımızın Van merkez ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Hastanesine rahat ulaşmalarını sağlamak. Dünya harikası Van gölümüzden bu alanda yeterince faydalanmak. Başta yoğun nüfusun yaşadığı toplu konutlar olmak üzere diğer mahallelerimize doğalgazın gelmesini sağlamak. Van merkeze yakın mahallelerimizde günü birlik problemleri acil müdahale edip ivedilikle çözmek için uygun bir mahallemize ek bina yapmak. Çiçekli de mevcut belediye binasını da aynı şekilde değerlendirmek. Bu binalara su arıza ekipleri, zabıta ekibi, alt ve üst yapı ekipleri ile vezneler gibi birimler yerleştirmek. Edremit ilçemize uygun bir alan üzerine  başta Van gölü, Akdamar adası, Muradiye şelalesi, Çarpanak adası, Adır adası, Hoşap kalesi, Çavuş tepe kalesi, Van kalesi kısaca Van’ımızın tarihi ve doğal güzelliklerinin birer minyatürünü yapmak. Aynı zamanda bu alan içine oyun alanları ile gondolların olacağı çeşitli donatılar yerleştirmek. Burayı gezecek yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek yine bu tarihi dukaya uygun kafeteryalar konaklama için bir otel inşaatı yapmak. Bu proje yap işlet devret modeli ile yapmak. İlimizin sembolü olan Van gölünün gelecek nesillere temiz ve güzel bir miras bırakma adına çeşitli önlemler almak. Van Gölü’ne akan kanalizasyon problemini çözmek.”

 

PROJELER BÜYÜK!

 

“Kanalizasyon olmayan bölgelere hat döşemek ve faal hale getirmek. Yüzeysel sularının drenaj hattını projelendirmek ve hayata geçirmek. Özellikle toplanan çöpler vahşi depolama alanı dediğimiz yerlere dökülmekte. Bu çöpleri günün şartlarına uygun depolama alanı oluşturup dökmek. Böylece hem çevreye hem de doğaya verilen zararın etkilerini gidermek. Ayrıca çeşitli hastalıklara davetiye çıkarak bu meseleyi çözmek. İçme suyunda kullanılan su şebeke buruları ASPES ve PVC içme su hatları hem ihtiyaca cevap vermemekte hem de ekonomik ömürlerini tamamlamışlardır. Bu hatlar HDP borularla değiştirmek ve boru ebatlarını büyütmek. İçme suyu olmayan yerlere de bu sistemle suya kavuşturmak. Sosyal bir risk olan yoksullukla 5393 sayılı Belediyeler kanununun 37.maddesinin (n) bendine göre çalışmalar yapmak. Bu ailelerin okuma çağındaki öğrencilerine yardımcı olmak. Başta şehrimizin işleri olan iş kollarında eğitim vermek. Sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak bu ailelerimize danışmanlık hizmeti vermek. Bu komplekste çeşitli yaş gruplarına hitap edecek bölümlerden oluşacaktır. Gençlerimize yönelik çeşitli aktiviteler için faaliyetler olacak. Bu binada kütüphane, kafeterya, basketbol sahaları, çeşitli oyun alanları olacak. Gençlerimizin hoş bir vakit geçirmeleri sağlanacak. Böylece gençlerimiz hem boş zamanlarını değerlendirecek hem de zararlı ve kötü alışkanlıklara bulaşmamış olacaklar. Bayanlara yönelik çeşitli hizmetlerimiz olacak. Bayanlara çeşitli konularda bilgilendirme çalışmaları olacak. Konunun uzmanları davet edilerek seminerler düzenlenecektir. Ayrıca çeşitli el becerileri kursları verilecektir. Bayanların altın kabul günleri için mekânlar hazırlanacaktır. Yaşlı ve emeklilerimiz içinde hoşça vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla dinlenme ve sohbet salonu yapılacaktır. Küçük ve orta ölçekli sanayiciler için yer tahsis etmek ve yatırıma teşvik etmek. İlçemiz tarihi ve doğa güzelliği ile yoğun bir yerli ve yabancı turist akımına uğramakta. Turizm gelişme alanı olan Edremit yolu (İpek yolu) bu bölgeleri turizm için planlama ve Edremit teki turizm yatırımcıların önünü açma bu kısımları turizmin hizmetine sunma. Bu güzergâh üzerinde ki imalatçılara bir çözüm bulup bunları başka yerlere taşıma. Yeni ticaret merkezi oluşturmak. Çok küçük ve yeteriz olan alışveriş yeleri ne yeni alternatif ticaret yerleri oluşturmak. İlçemizde miting, açık hava toplantıları, şenlikler, konserler gibi aktivitelerin yapılacağı yer mevcut değil. Bu tür ihtiyaçları karşılamak için yeni bir yer tahsis edilip hayata geçirilecek.”


Önder ALTINAL

Editör: TE Bilisim