AK Parti Van Milletvekili Adayı Ömer Çaha, bir milletvekilinin Türkiye’nin kaderini değiştirebileceğini belirterek, yeni anayasanın yapılabilmesi için bu seçimlerinin son derece hayati önem taşıdığını söyledi.

 

Seçim çalışmalarını aralıksız mahallelerde (köylerde) sürdüren Prof. Dr. Ömer Çaha, milletvekili adayı Yakup Aladağ, partili üyelerle birlikte kapı kapı dolaşarak, köylüleri ziyaret etti. Gittiği her yerde vatandaşlarla bir araya gelen Çaha, seçimlerin Türkiye için önemine değinerek, bu seçimlerin Türkiye’nin kaderini çizeceğine anlatıp destek istedi. Barışın sağlanması ile birlikte hiçbir problemin kalmayacağını anlatan Prof. Dr. Çaha, “Özgürlüklerle ilgili bir problemimiz kalmayacak, kardeşlikle ilgili problemimiz kalmayacak, ayrımcılıkla ilgili problemimiz kalmayacaktır. Bu gibi sorunlarımızı ortadan kaldırmamız için yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. O yüzden güçlü bir iktidarın olması kaçınılmazdır. Koalisyonlu hükümetlere dönmemek için elimizi taşın altına koymamız lazım. Bu yüzden bizim başkanlık sistemine geçmemiz gerekmektedir. Bugün başkanlık sisteminin olduğu yerlerde başarı vardır. Amerika Birleşik Devletleri bunun canlı örneğidir” dedi.

 

“BİR MİLLETVEKİLİ TÜRKİYE’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR”

Bu seçimin sadece Türkiye’nin seçimi olmadığını, tüm İslam ülkelerinin seçimi olduğunu da vurgulayan Çaha, “Bu süreçte bir milletvekili Türkiye’nin kaderini değiştirebilir. Seçimlerde 329’da kalırsak anayasayı değiştiremeyiz. Ama 330’u bulursak veya geçersek biz bu anayasayı değiştirip referanduma götürebiliriz. Cumhurbaşkanımızın son zamanlarda ifade ettiği gibi şöyle özetlersek, Bir çivi bir nal kurtarır. Bir nal bir at kurtarır, bir at bir komutan kurtarır. Bir komutan bir ordu kurtarır, bir ordu bir ülkeyi kurtarır. Gerçekten ülkenin kaderi atın nalındaki çiviye bağlı olabilir. Ayağına nal çakılı atı ayakta tutan çivi bir ülkenin kaderini kurtarabilir. O yüzden tek bir milletvekili çok şeyi değiştirebilir. Birçok ülkedeki Müslüman kardeşlerimiz bize ‘Bu seçim sadece Türkiye’nin seçimi değil, bütün İslam ülkelerinin seçimidir. Hatta bir yönüyle de dünyanın seçimidir’ diyorlar. Evet doğrudur. Çünkü şuan mevcut dünya düzenine başkaldıran tek ülke Türkiye’dir. Tek lider Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanımız bugün İslam ülkelerinin birçoğunda aday olsa yüzde 70’nin altında oy almaz. O kadar çok seviyorlar. Onun fotoğrafları birçok ülkede evlerin duvarına asılı vaziyette.” ifadelerini kullandı.

 

“KÜRTLERİN İSTİKRARI BARIŞTADIR”

Bu seçimin Kürtlerin seçimi olduğunu ve Kürtlerin barıştan başka bir seçeneğinin olmadığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çaha, şöyle konuştu: “Kürtlerin istikrarı barıştadır. Ne kadar çok barış olursa biz o kadar gelişiriz. Bu bölgenin geri kalmasının tek sebebi terördür. Terör bu bölgeye gerçekten büyük bir darbe vurdu. En kötü zararı da Kürtlerin imajına verdi. Eskiden Kürtler dürüst, mert, cömert, sevgi ve saygı sahibi diye anılırken, bugün batıda Kürt denildi mi akla terör, adam öldüren, asan kesen imajı geliyor. Yapılan araştırmalara göre Kürtler Türkiye’den ayrılmak istemiyor. Ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 5 ama ayrılmak istemeyenler ise yüzde 95. Ama batıda Kürtlerin ayrılmasını isteyen Türklerin sayısı giderek artıyor Van 1970’lerde yüz binlerce turist ağırlardı. Şimdiler de ise bir elin 5 parmağını geçmemektedir. Tekrar o günleri yakalamamız için barışın sağlanması şarttır. Buraya özel sektör gelmiyor.  Çünkü sermayenin güveni yok. 6-7 Ekimden sonra Erciş’ten ayrılmak isteyen ailelerin sayısı çok fazla arttı. Bu seçim sadece bölgenin değil, Türkiye’nin kaderine yön verecektir. Bu barışı sağladığımız vakit Doğusuyla Batısıyla Türkiye daha çok gelişecek.”

Köylülerle birlikte çay içip sohbet eden Çaha, daha sonra yoğun programına kaldığı yerden devam ederek ziyaretlerde bulundu ve toplantılara katıldı. 

Editör: TE Bilisim