HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, NTV Canlı yayınında 2015 genel seçimlerine ilişkin soruları yanıtlıyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, NTV'nin seçim özel programı olan ve Oğuz Haksever moderatörlüğündeki "Liderler Konuşuyor" programına konuk oldu. Programda Mustafa Karaalioğlu, Murat Yetkin, ve Mete Çubukçu, Selahattin Demirtaş'a sorular yöneltiyor.

 

"HDP'NİN BARAJ ALTINDA KALMASI DURUMUNDA..."

 

Demirtaş, HDP’nin baraj altında kalması durumunda AK Parti’nin tek başına iktidar olmasından çekinen bir kitle olduğunu ve bu kitlenin HDP’ye yöneldiğini söyledi.

 

 

İşte Demirtaş'ın o açıklamaları:

 

DEMİRTAŞ'IN EVİ NASIL EV NEDEN BASILDI?

(Polisin evine gelmesi) Soruşturma devam ediyor. Kapıya gelenler benim evim olduğunu bilmiyorlar. Kapının arkasından üstün körü bir kimlik gösterildi. Derhal kapıyı açacaksın diyorlar. Ben de polisseniz bu evin kime ait olduğunu biliyor olmalısınız dedim. Konuşmadan sonra koruma görevlisi arkadaşlarım yukarı çıktı. Ben kapıyı açınca polisler şok oldu. 30 saniyede evin kime ait olduğunu öğrenebilirler. Saç sakal karışmış, birinin eli cebinde. Bu nasıl polis, böyle polis mi olur? Kimliklerinizi gösterin dedim. Vali Bey'le görüştüm. Tesadüf olmayabilir, iyi araştırması lazım. Açığa alındığı, soruşturma başlatıldığı söylendi. Bunu ben büyütecek değilim, iyi araştırılması lazım. Ertesi gün bir polis ekibi, benim oturduğum siteye geliyor, HDP bayraklarını indireceksiniz diyor. Hayır genel başkan tanımayız, bu bayrakları indireceksiniz dediler. Yanlış anlaşılma oldu, özür dileriz dediler.

 

"EŞİM BANA OLAN İLGİDEN MEMNUN DEĞİL"

(Kendisine gösterilen yoğun ilgi) Yuvamı yıkacaksınız.(Gülerek). Ben bunu çok pop starlıkla açıklamıyorum. Savunduğumuz şeyler ilkeler doğru ifade edildiği için ilgi katlanarak artıyor. Eşime gelince çok memnun değil doğrusu. Bu kadar ilgi görüyor olmak herhalde hiçbir eşi çok memnun etmez. Siyaseten oy getirmesi eşimi memnun eder.

 

"HDP ŞU ANDA BARAJI AŞIYOR GÖRÜNÜYOR"

(Yüzde 10 seçim barajı) Bizim yaptığımız araştırmalarda yüzde 10'un biraz üzerinde görülüyoruz. Barajın üzerinde, sınırda duruyor. Seçim beyannamemizin açıklanmasından sonra yüzde 1 kadar seçmen kitlesinin partiye yöneldiğini görüyoruz. HDP'ye emanet olarak oy vermek isteyen bir kitle var. Bir gerekçeyle oy verenlerin de on gerekçeyle oy verenlerin beklentilerini de karşılamız gerekiyor.

 

"BARAJI AŞAMAZSAK BIRAKIRIM"

Demirtaş, barajı aşamamaları durumunda görevi bırakıp bırakmayacağı sorusuna "Program yeterli desteği alamıyorsa bu bizim eksiğimizdir. Benim hatam nedeniyle barajı aşamazsak 7 Haziran gecesi görevi bırakırım. Israr etmenin anlamı yok" yanıtını verdi.

 

DİYANET TARTIŞMALARI

(Diyanet polemiği) Biz din ve diyanet tartışmasını gündeme taşımadık. Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından çarpıtıldığı için konuşmak zorunda kaldık. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı, İnanç Hizmetleri Başkanlığı kurulmaldır. Bu dini özgürleştirmek, ibadeti özgürleştirmek; ipotek altından kurtarmaktır. Biz özellikle bir din-diyanet tartışması çıkarmış değiliz.

 

CHP-MHP KOALİSYONUNA HDP DESTEK VERİR Mİ?

(Koalisyon ihtimali) Biz barajı kesin aşarız. Biraz daha yüksek alırsak koalisyon ihtimali doğacak. İlk üç parti kendi içerisinde koalisyon çıkaracaktır. AKP çok farklı şeyler söylüyor. Hükümetle nasıl ortak programda anlaşırız, çok zor. Türkiye hükümetsiz kalmamalı. Koalisyonlardan korkmamak lazım, koalisyon felaket değildir. AK Parti, tek başına hükümet kuramayabilir. CHP-MHP koalisyonuna HDP'nin destek vermesi çok zordur. Seçim sonrası hükümetsiz kalınmaması için fedakarlık yapabiliriz. Yeni hükümet sivil anayasa yapma sözü vermelidir.

 

YENİ ANAYASA

(Yeni anayasa) Temel konularda uzlaşma sağlanamadığı için yeni anayasa yapılamadı. Bu seçim zorlayacak. Bütün partiler yeni anayasa yapın baskısıyla zorlanacak. Başkanlık ön şartıyla birlikte yeni anayasa tartışmasına girilemez.

 

YURTDIŞI OYLARI

(Yurtdışındaki oy kullanmı) Yurtdışı oylar kilit önemde. Katılımla artıyor. Avrupa'da 400 bin oy hedefliyoruz. Orada oy verme işlemi başladı. Hangi partinin seçmeni olurlarsa olsunlar, sandığa gidip oylarını kullansınlar. Hem oy kullansınlar, hem de oylarına sahip çıksınlar. Oylarla ilgili güvenlik kaygimiz var. İsviçre Bern'de sorun olmuş. Oyların saklandığı odanın üç anahtarı var. AKP, MHP ve konsolosluk temsilcisinde bulunuyor. AKP'li üye anahtarın kendisinde olduğunu unutarak Cumhurbaşkanının mitingine gidiyor. Konsolosluk görevlisi ben de yedeği var diyor, açıyor. Bunun üzerine itirazlar yapılıyor, tutanaklar tutuluyor. Biz oyların tutulduğu her odaya güvenlik kamerası konulmasını istedik.

 

HDP'NİN VAATLERİ

1800 liralık asgari ücret kabul edilse işçiler nefes alsa. Gençler cebinde çay içecek, otobüse binecek, telefon parası yok. Gençler çok ilgi gösteriyor. Zorunlu askerlik kalkmalı.

 

ÇÖZÜM SÜRECİNİN SON DURUMU

(Çözüm süreci) Silahsız, demokratik yöntemlerle sorunları çözeceğiz. Biz şiddetsiz, silahsız bir ortam sağlayacağız. HDP başarılı olursa çözüm daha kolay olur. Barajı aşamazsak da belki zorlanırız ama yine de başarırız. Biz masada kalmak istemeyiz, bu bizim sorumluluğumuz. Sayın Cumhurbaşkanı taraf da yoktur diyor, ne tarafı. Bu böyle olmaz. Donmuş durumda, İmralı'ya ziyaret yapılamıyor, izin verilmiyor. Devlet cephesinden de gidiş yok, duymadık. Bizim kararlı olmamız lazım. Siyasetçilerin durumu ısrarla barış pozisyonunu savunmaktır. HDP'nin poziyonu budur. Silahlar konuşmamalı, ateşkes bozulmamalıdır.

 

"DOLMABAHÇE MUTABAKATI ÖCALAN'DAN GELMEDİ"

(Dolmabahçe mutabakatı) 10 maddelik mutabakat, Öcalan'dan gelen metin değildi. Ortak mutabakat metniydi. Yeni özgürlükçü ve sivil bir anayasa. Yerel yönetimlere yetki devri yapılmalı. Geçmişle yüzleşme yapılmalı, bunun için komisyon kurulmalıdır.

 

"TÜRKÇE'Yİ GÜREŞEREK ÖĞRENDİK"

(Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yanıt) İlkokul üçte tenefüste güreşerek Türkçeyi öğrendim. Kendisi demek ki iyi güreşememiş. Şakası bir yana bunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı. Kendisine saygım sonsuz ama bir milli eğitim bakanı böyle konuşmamalı. bu ülkede zorla Türkçe öğretildi. Anadili konuşmak yasaktı.

 

"ALMANYA BÖLÜNMÜYOR DA TÜRKİYE NİYE BÖLÜNSÜN..."

Almanya bölünmüyor da Türkiye niye bölünsün. Herkesin dili kıymetlidir. Zorla dayatılarak Türkçe öğretildi. Anadili yeterince kullanamaktan utanıyorum. Ben Zazayım, keşke eğitimini alabilseydim. Kürtler 100 yıldır devletle güreşiyor kendi anadillerini kazanmak için. Siz para ödeyerek Türkçe kursuna gönderir misiniz? Kürt çocuğu niye paralı bir şekilde ders alsın? Kamusal hizmet sunacaksın, kursu alan az olsun. İlgi azdır diye Kürtçeyi öteyemezsin. Çok dilli eğitim tabusu Türkiye'nin kabusuydu, bu aşıldı. Her Türkiye vatandaşı her dili konuşabilmeli, öğrenilmeli. Türkçe ortak dilimiz.

 

"BİZ ZATEN BUYUZ"

Kavgaya gerek yok, silaha da gerek yok. Bunu devlete de PKK'ya da söylemiş oluyoruz. HDP'nin barajı aşması klasik olarak bir barajın aşması değildir. (Seçim kampanyası) Bu kadar yalan üzerine kurulu bir kampanya olur mu? Biz kampanyamızı yürüten reklam şirketi, aman hakikiliğinizi bozmayın diyor. Biz zaten buyuz. Nasıl yaşıyorsak, onu görünür hale getirmeye çalışıyoruz. İnsanlar sanırım bizim hakikiliğimizi seviyor.

 

"SİALHLARIN SUSMASI SİYASETE ALAN AÇIYOR"

Çözüm süreci, silahların susması siyasete alan açıyor. HDP tabanda da genişleyen bir parti olarak kuruldu. Bütün yönetiçiler yerelden seçildi. Geçmişte medya bize çok kapalıydı. Sosyal medya üzerinden kendinizi ifade etmeniz mümkün. Sokakta muazzam bir gönüllü çalışma var.

Editör: TE Bilisim