Kimi seçim anketlerinde yüzde 7-8'lerde gönünen HDP yüzde 10 seçim barajını aşabilecek mi? Çıtayı yükselten HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2015 seçimlerinde 70 milletvekili ve yüzde 15 civarında oy beklediklerini açıkladı.

2015 seçimlerinde HDP'nin ne yapacağı barajı aşıp aşamayacağı merak konusu oldu. Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge, Demirtaş ile yaptığı sohbetin ayrıntılarını bugün köşesine taşıdı.

Demirtaş'a HDP'nin seçim stratejisini ve hedeflerini soran yazar, aldığı cevapları kendi izlenimleriyle okurlarına aktardı:

ÇÖZÜM SÜRECİNİ ZORLAMA HALİNE GETİRMEYECEK
1) HDP barış süreci takvimini genel seçimler için bir zorlama haline getirmeyecek. Yani seçimlere kadar şunlar şunlar yapılmalıdır gibi bir zorlama yok. Elbette bazı adımların atılması istenecek. O adımlar bir samimiyet göstergesi olacak. Ancak 30 yılın meselesinin de 5 ayda çözülemeyeceği biliniyor... 

YÜZDE 15'İ TELLAFFUZ EDEBİLİR
2) HDP yönetimi barajı geçeceğine kesinlikle inanıyor. Hatta 70 milletvekilinin üzerini öngörüyor. Demirtaş yüzde 15'i telaffuz edebilir.

ORTAK DEMOKRATİK YAPI
3) HDP seçim stratejisini geniş bir demokrasi platformuna taşımayı hedefliyor. Yani herkesi bir temel ortak değerin üzerinde birleşmeye davet ediyor. İnsan hakları. Özgürlükler. Tam demokrasi. Demokratik devletin anayasasının yapılması. 
Dileyen kendi inancına ve kimliğine göre bu ortak demokratik yapıda vatandaş olarak özgürce yaşayabilmeli. Bunun yolu da demokratik anayasanın yapılması. HDP bunun için oy isteyecek. 

Bir de Demirtaş'ın özeti var: "Batı demokrasisindeki gibi siyasi iktidar değişebilir. Ama devletin demokratik yapısı kimsenin gücüne göre yeniden dizayn edilemez."

Editör: TE Bilisim