Yerel seçimler öncesi Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan Kürt nüfusunun kimi tercih edeceği merak konusu. Çözüm süreciyle birlikte bölgedeki gücünü artıran Ak PartiBDP'nin tekelindeki illeri kazanmak için yoğun bi çalışma yürütüyor.

12 İLDE ÇEKİŞME

Nüfusunun yarısından fazlası Kürt olan 12 kritik il; AğrıVanHakkariŞırnak,SiirtBitlisMuşTunceliBingölDiyarbakırBatman ve Mardin'de Ak Partiile BDP'nin çekişmesi var.

GEÇEN SEÇİMLERDE NE OLDU?

2011 genel seçim sonuçlarına göre; yukarıda saydığımız 12 kentten, VanHakkari,ŞırnakMuşDiyarbakırBatman ve Mardin'de, seçime bağımsız adaylarla girenBDPAğrıSiirtBitlis ve Bingöl'de Ak PartiTunceli'de ise CHP birinci parti olarak sandıktan çıktı. 2007 genel seçimi ve 2009 yerel seçimlerinde tercihini BDPöncülü partilerden yana kullanan Tunceli'nin, son seçimde CHP'ye yönelmesinin birincil nedenini Kemal Kılıçdaroğlu faktörüyle açıklamak mümkün. KemalKılıçdaroğlu'nun memleketi, son genel seçimlerde CHP'ye yöneldi.

AK PARTİ VE BDP'NİN TOPLAM OY ORANI

Kürt yurttaşların oy eğilimini biraz daha genel tabloda görebilmek ise, partilerin bu 12 kentte aldıkları oy sayılarını toplamakla daha belirgin hale geliyor. 12 kentteki oyları partilere göre topladığımız zaman, BDP'nin 1.410.853; Ak Parti'nin 1.037.687 oy aldığını görüyoruz.

MEMUR VE ASKER GÜNEYDOĞU'DA KİME OY VERİYOR?

Memur ve asker oylarının Ak Parti'ye gittiği ve bu durumun Güneydoğu'da Ak Parti'nin oylarını yükselttiği argümanı BDP tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Memurların hangi partiyi tercih ettiğini belirlemek zor olsa da, askerler için elimizde örnek teşkil edecek veriler mevcut.

Mesela, 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'nda toplam 10 sandıkta kullanılan 2 bin 399 oyun 1158'i Ak Parti'ye, 662'si CHP'ye, 491'i MHP'ye giderken, BDP destekli bağımsızlara bu sandıklardan 19 oy çıktı. Bu örnek; subay, astsubay ve uzman çavuşların neredeyse yarısının, tercihini Ak Parti'den yana kullandığını gösteriyor. Sonuç, BDP'nin öne sürdüğü argümanı desteklese de, bu sandıklarda kullanılan oy sayısının çok az oluşu, iki parti arasındaki rekabette Ak Parti'ye çok az avantaj sağlıyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ OYLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Son bir yılda Güneydoğu'da Ordu ile PKK arasındaki çatışmaların durmuş olması bölgede olumlu bir havayı beraberinde getirdi. Çözüm sürecinin sandığa nasıl yansıyacağı merak konusu. Sürecin oylarda herhangi bir değişime yol açmaması çok şaşırtıcı olmayacak. Zira, kan akmıyorsa, hem Ak Parti hem de BDP çözüm iradesini gösterdiği için akmıyor. Yani her iki tarafın seçmeni de, bu durumu kendi partisi lehine yorumlayarak oy tercihinde bir değişikliğe gitmeyebilir.

Doğu ve Güneydoğu'da partilerin oy dağılımı...

HÜKÜMET - CEMAAT KAVGASINDA KÜRTLER'İN OYU

Hükümet-Cemaat kavgası ise iki parti arasındaki oy farkını Ak Parti aleyhine değiştirebilecek bir etken. 2002'den bugüne kadar her seçimde Ak Parti ile hareket etmiş olan Gülen cemaatinin, bu seçimlerde, oy tercihini, kendisini "paralel yapı" olarak adlandıran iktidar partisinden yana kullanması zor görünüyor. Bu durumun seçime nasıl yansıyacağının yanıtı ise kolay tahmin edilemiyor. Zira kapalı yapısından dolayı cemaatin seçmen sayısını bilebilmek mümkün değil.

 

 

Editör: TE Bilisim