Van Sahil Yolu projesi, Van Gölü’nün acilen kirlilikten kurtarılması, HES ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulması, bölgenin tam bir spor merkezi olması, kentsel dönüşümün başlatılması, Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi, Çağrı Merkezleri, ikinci havaalanı projesi, Van’ın turizm ve ticaret merkezi olması, ilçelerin doğalgaza kavuşması… Bu projeler eminim ki hepinizin şu sıralar sıkça duyduğu ve aday adaylarının dosyalarının büyük bir bölümünü süsleyen projeler. Hatta aday adayları bununla da kalmayıp çok daha uçuk projelerle vatandaşların karşısına çıkabiliyor. İşte tam bu noktada yerinde projeleri ile öne sadece birkaç isim çıkabiliyor. Çünkü bu isimlerin daha önce yaptıkları dosyalarındaki projelerin de aynı zamanda teminatı konumunda. Tam da bu isimlerden biri de Arif Öndil. Yıllardır belediyecilik yapan Öndil aynı zamanda Van’ın iş dünyasının da tanınan ve saygın isimlerinden. Onu herkes belediyecilik sıfatıyla tanısa da iş dünyasında da hatırı sayılır bir imajı ve havası var. Üstelik bu iki konumunu da hiçbir zaman bir birine karıştırmıyor. Yukarıda saydığım ve şu sıralar aday adaylarının dosyalarını süsleyen projeler ise O’nun 3 yıl önce milletvekili aday adayı iken üzerinde çalışıp hayata geçirmeyi düşlediği işler. Şu ana kadar maalesef hala yapılmayı bekliyor bu işler. Ama onun fikri olup da hayata geçirilenler de var. Örneğin Öndil o zamanlar Van’ı büyükşehir yapacağız demişti. Van onun bu söyleminden tam 3 yıl sonra büyükşehir oldu. Baktığınızda Öndil’in bu öngörüyü bir şehir mimarı olarak söylediği açık. O yüzden bu dönem de aynı fikirlerle çıkıyor vatandaşın ve seçmenin karşısına. Üstelik onun ilk kez düşündüğü ve detaylandırdığı yukarıda adı geçen projeler gerçekleşirse sadece Edremit bazında değil büyükşehirde ses getirecek işler olacak. Bunu Edremit’te kim yapar diye sorsalar hiç şüphesiz yapabilecek 3 kişiden de biri yine Öndil olur. Neden derseniz? İşi biliyor. Nereden biliyor diye soracak olursanız da onun da cevabı var:Şimdilerde Van muazzam büyük caddelere ve bir zamanlar olmayıp da yoktan var edilen caddelerin mimarı Öndil’in ta kendisi. Hal böyle olunca Edremit halkı neden “Öndil’i başkan seçmesin ki?” diye düşünmeden edemiyor. Dilerseniz konuştuklarını okuyun bir de siz karar verin…


Öncelikle size şunu sorarak başlamak istiyorum: Neden Edremit?

 

Nedeni aslında çok açık: Hizmet. Bu anlamda bölgeye bakmaktan ziyade işin hizmet boyutuna bakmak en mantıklı olan şey aslında. Tabi bunu yaparken de bir şekilde tanıdığınıt, bildiğiniz yerde çalışmak sizin oradaki verimliliğinizi de artıracaktır. Biz Edremit’te doğup büyüdük ve ailemizin tamamı Edremit’te ve çevre köylerde bulunuyor. Yıllardır ikamet ettiğimiz bu bölgede hizmet etmek bizim işimizi hiç şüphesiz daha da kolaylaştıracaktır. Zaten mensubu olduğumuz aşiretin de yine bölgede bir etkinliği var. Tüm bunları ortaya koyduğunuzda bir de bölgenin hizmete ve AK Belediyeciliğe olan ihtiyacını da dikkate alınca ‘Neden memleketim için çalışmayayım?’ dedim ve adaylık fikri oluştu. Zaten benim Van Belediyesi’nde de ciddi tecrübelerim oldu, büyük işler başardık. Edindiğim bu tecrübeleri ilçem için kullanmanın vakti geldi?

 

Peki neden bu deneyimleri büyükşehir için kullanmadınız? Şahsen sizi ben büyükşehir adaylığı için de düşünebiliyorum?

 

Dediğim gibi belediyede çok ciddi hizmetlerim oldu. Biz dönememizde altyapı, yollar, ve su işleri anlamında büyük değerler kattık Van’a. Van bugün rahatça sokaklarda gezebiliyor, araçlar daracık yollarda değil de mahallelerde bile 30-40 metrelik yollarda seyrediyorsa bunlar o zamanlar verdiğimiz emeklerin ürünüdür. Biz bunları şimdi tekrar tekrar söylemek istemeyiz ama sonuçta bunlar bölgenin gerçekleri. Bunlara da imza atarak halkımıza hizmet ettiysek ne mutlu. Yine olsa yine yaparız. Bu noktada ben tüm bu tecrübelerimi bölgem için kullanmak istiyorum. Hem yaşadığım hem de seçim bölgem olan Edremit’in bu hizmetlerin çok fazlasına ihtiyaç var ve birisinin tüm bunları yapması gerekiyor. Edremit artık eski Edremit değil. Nüfus olarak 5-10 binlik bir kesime değil 200-300 bin insanın yaşadığı bir bölge Edremit. Baktığınızda bu bölgeler oldukça büyük ve acil hizmetlerden mahrum kalmış insanlar. İşte bizi hizmete ve adaylığa iten de bu oldu. Biz bölgemizdeki eksiklikleri kapatırken, inşallah büyükşehiri de idare edebilecek bir kardeşimiz ve abimiz de bu işi yapacak. Nihayetinde Allah’ın izniyle Van’ın tamamında AK Belediyeler ile biz bütün olarak Van’ı hakettiği yere getireceğiz?

 

Peki bu anlamda Edremit’i analiz ettiniz mi? İhtiyaç duyduğu o hizmetler neler?

 

Tabi ki yaptık. Zaten bölgede yaşayan insanlar olduğumuz için eksiğiyle, fazlasıyla tüm ihtiyaçları iyi biliyoruz. Üstelik bir de şu var bugün Edremit Van’ın turizm beldesi olmazı lazımken maalesef hala tamamıyla bitirilmiş bir altyapısı bile yok. Geçmiş belediyelerin zaman doldurmaya yönelik çalışmaları ilçenin sürekli olarak aksatılmasına neden olmuş? Biz yıllardır burayı turizm bölgesi yapacağız diyoruz ama halen Edremit’e yeterince sahip çıkamıyoruz. Bugün sahil şeridindeki yollardan gittiğinizde bunu görebiliyorsunuz. 5 yıldızlı oteller yerine barakalarla dolup bir sahil, halka açık plajlar yerine devlet kurumları tarafından kapatılan kamplar yer alıyor. Bununla birlikte Edremit güzergahı yapı olarak da hiç ilçenin geleceğine yakışmayan bir şekilde büyüyor. Halbu ki Edremit’in gelecekteki yeri öngörülerek ilçedeki büyüme buna göre sağlanmalıydı. Bakın depremden sonra Edremit’in imarı da yenilendi. Bizim bunu da fırsat bilerek ciddi ve yerinde bir büyüme ile halkın karşısına çıkmamız gerekiyor. Benim milletvekilliği adaylığım sürecinde de en önemli projelerim arasında bulunan Kentsel Dönüşüm için belki de en önemli zaman önümüzdeki AK Belediyecilik yönetiminde olacaktır. Deprem olmadan önce dillendirdiğim bu proje deprem sonrası Başbakınımızın çok yakından takip ettiği Van’da sıkça dillendirildi. Burada ciddi bir kentsel dönüşüm başlatılması çalışmaları var. Biz neden bunu Edreimt’e uyarlayarak burayı turizm ilçesi yapmayalım ki? Herşey mümkün!

 

İŞTE EDREMİT’İ İHYA EDECEK PROJELER

 

Bunun dışında benim Edremit ilçem için düşündüğüm çok yerinde ve ‘kurtarıcı’ olabilecek projelerim var. Bakın biz hep turizm kenti diyoruz ama bunun için bir zemin hazırlamıyoruz. O halde ne yapacağız? Önce ilçenin alt yapı sorununu bitirceğiz. Ardından Gürpınar’dan gelen içme suyu hattının tam anlamıyla kusursuz olarak halka ulaşmasını tamamlayacağız. Bundan sonraki adım ise ilçenin doğalgaz ile donatılması ve kentsel dönüşüm. Van’ın en gözde ilçesi olan Edremit’te neden doğalgaz olmasın ki? Bunun için hiçbir sebep yok. İlçe ciddi bir kentsel dönüşüm yaşadıktan sonra biz öngördüğümüz bu turizme yönelik çalışmaları yapacağız. Sonra ne geliyor bizim yıllardır dillendirdiğimiz ve bir türlü bitiremediğimiz Çevre Yolu. Zaten bu yol için inşaat başladı biz büyükşehir ile birlikte koordineli olarak bu yolu acilen bitirerek bölgemizin bir diğer sorunu olan sahil yolu projesine başlayacağız. Bakın bugün bizim Edremit Güzergahında bulunan yol bir sahil yolu değil aslında. İnsanların aklında böyle bir izlenim olabilir. Halbu ki sahil yolunun sadece vatandaşlara açık ve araç trafiğinden uzak bir yerde olması gerekiyordu. Bizim yollarla kapattığımız sahilin oteller, sosyal yaşam alanları ve dinlenme alanlarıyla bürünmüş olması gerekiyordu. Onun için ciddi bir sahil yolu ve bant ile bizim bu alanı halka açmamız lazım. İşte tüm bunlardan sonra da Edremit’i hep söylediğimiz o tatil köyü haline getirmemiz gerekiyor.

 

Peki bunu nasıl sağlayacağız?

 

Hepimiz şahit olduk AK Parti hükümeti depremden sonra buraya milyarlarca lira harcadı ve öncelikli olarak barınma olmak üzere bir çok yatırım yaptı. Bununla da yetinmedi fırsat bu fırsat diyerek devlet eliyle Tektil Kent, Urartu Müzesi, Fuar ve Kongre merkezi gibi bir çok porjenin de çalışmalarını yürüterek Van’ı cazibe merkezi yapmak için çalışmalar yürüttü. Bu da yetmedi başta bölgedeki iş adamları olmak üzere yatırımcıları bölgeye davet etti. Bu anlamda turizmde de iş buradan geçiyor. Sizin özel teşebbüsçüleri bölgeye çekmeniz lazım. Biz Edremit’teki tüm sorunları bitirdikten sonra gölü ve güzelliği ile Van’a açılan pencere olan bu güzelliği en iyi şekilde yatırımcıya sunmamız lazım. Yatırımcı bölgeye geldiğinde bir ruhsat sorunu ile bir imar ile problem yaşamamalı. Nihayetinde buraya gelecek yatırımcılar Türkiye ve hatta dünyanın dört bir yanında yatırım yapan insanlar olacak. O yüzden doğuya yatırım yapmak için sonuna kadar direnen bu insanların önüne burayı cazip kılacak bir şeyler koymanız lazım. Bu da Allah’ın izniyle bizim görev süremizde zirveye çıkacak. Bir başladık mı zaten gerisini rahatlıkla getireceğiz…

 

Sizce sadece bölgede oteller yapmak yeterli olacak mı?

 

Hayır kesinlikle değil. Bir kere turizm demek otel yapmak demek değil. Biz yatırımcıyı getirdikten sonra her şey rayında işleyecek. Sonra ne olacak? Burada gelen insanları tutmak ve tam anlamıyla turizm kenti yapmak için Van’da tutmamız gerekecek. Van sadece turizm anlamında Edremit’ten ibaret değil. Biz konaklamayı Edremit’te, tarihi ve doğal güzellikleri de tüm ilçeleriyle sunacak kadar tarihi zengin de bir iliz. O yüzden bu insanların bu bölgede kalıcı olması lazım. Bunu da nasıl yapacağız? AVM’ler yaparak, sosyal yaşam alanlarını artırarak, insanların Van’da kalmasının önünü açarak… Bu da hiç ama hiç zor değil. Bir Ankara’da bir İstanbul’da büyükşehir belediye başkanları yapay güzelliklerle milyonları çekerken biz Allah vergisi güzelliklerimizi pazarlamakta hiç ama hiç zorlanmayacağız.

 

Edremit deyince aklıma herşeyden ziyade Van Gölü’nün kirliliği geliyor. Bunu gerek büyükşehir gerekse de tüm ilçe başkan adaylarına soruyorum. Nasıl çözülecek bu sorun?

 

Size katılıyorum bu Edremit’in değil hatta Van’ın en önemli sorunu. Bu yüzden de gerek büyükşehir belediye başkanının gerekse de göl çevresindeki tüm belediyelerin bu sorunu kendisine dert etmesi lazım. Bu sorunun çözümünü de ben yine AK Belediyeler’de görüyorum. Nasıl derseniz ben adaylığım öncesi yürüttüğüm projelerin başına da bu kirliliği ekledim. Bugün arıtma tesisleri tam olarak çalışmayan ve her gün 50 tonu aşkın atığın döküldüğü Van Gölü’nü daha kullanamadan öldürmek bizim sonumuz olur. Ben bir çok ilde ve sahil kentlerindeki arıtma tesislerini inceledim ve Kayseri, Bursa gibi bir çok ildeki tesisleri inceledim. Bunun için Allah’ın izniyle Edremit merkezli tam kapasite çalışacak bir arıtma projesi düşünüyoruz. Ama işin içine tüm belediyeler girecek çünkü göl sadece Edremit’e hitap etmiyor. Bunu da rahatlıkla yapabileceğimize inanıyorum. Zaten gölü bu kirlilikten kurtarırsak, geleceğini de kurtarmış olacağız.

 

Aklınızda ilçe ile ilgili başka neler var?

 

Bizim bu bölgede ayrıca düşündüğümüz bir Kültür Merkezi olma düşüncemiz, parklar ve mesire alanlarıyla donatılmış halka açık bölgeler oluşturma projeleri var, örnek köyler diye hitap ettiğimiz altyapısı tamamlanmış elektrik, su ve doğalgaz sorunu olmayan köyler oluşturacağız. Nihayetinde biz sadece mahallelerden ibaret değiliz. Bunu takiben bizim turizm bölgesi olarak düşündüğümüz ilçede gençlerimizi de unutmamamız lazım. EMEK adlı bir proje ile gençlerimizi mesleki kurslardan ve eğitimden geçirerek bu alanda yetiştireceğiz. Böylelikle hem istihdama hem de ilçenin geleceğine hazırlanacağız.

 

Şu anda TOKİ’lerin bölgede sayısının artması hasebiyle ciddi bir ulaşım sıkıntısı yaşıyor. İnsanlar neredeyse evine gidemiyor. Van’da da devam eden ulaşım sorununun Edremit ayağını nasıl çözeceksiniz?

 

Bizim projelerimiz arasında yer alan önemli bir konu da ulaşım için düşündüğümüz Metro projesi. Bunu yapmadan önce bahsettiğiniz TOKİ ulaşımını halledeceğiz elbette. Burada ciddi bir sıkıntı var katılıyorum. Bunun da çözümü belediyelerdendir. Biz bir kere oturup Van Büyükşehir Belediyesi ile ulaşım sorununu çözeceğiz. Bunun için artık bizim hat minibüsleri yerine büyükşehire yakışır toplu taşıma imkanı sağlamamız lazım. Artık Van bunları hakediyor. Ama daha da önemlisi bizim aklımızdaki metro projesi biz Allah’ın izniyle Edremit-Van-YYÜ hattında bir metro projesi ile bu sorunu kökten çözceğiz. Bu hat hem Van’ın geleceğine hem de yıllardır süren trafik çilesine büyük katkı sunacak. Bunu yaparsak zaten diğer tüm sorunları da bitirmiş ve tartışmaları noktalamış olacağız.

 

Projeleriniz ciddi anlamda sorunlara hitap edecek cinsten… Peki işin bir de siyasi boyutuna bakmak gerekirse bu bölgeyi alabileceğinize inanıyor musunuz?

 

Zaten adaylığımın temelinde buna olan inancım yatıyor. Biz hatırlarsanız 2009’da da bu bölgeyi çok ama çok az bir fark ile kaybetmiştik. Bakıyorum o günkü Edremit ile bugünkü Edremit arasında hizmet anlamında çok da muazzam bir değişiklik yok. Halbu ki olması gerekiyordu. Halk da bunun bilincinde. Bugün orada TOKİ konutları modern bir şekilde yükselmiş ve Edremit gözde bir mekan haline gelmiş, sosyal alanları bile yine devlet ve Valilik eliyle yapılmış. Bunu neden bir belediye yapmasın ki? İşte bu yüzden ben halkın bu dönem takdirini Ak Parti’den ve bizden yana kullanacağını düşünüyorum. Halkımız da Edremit’in artık cazibe merkezi olmasını istiyor. Biz bunu kendileri ile görüştüğümüzde de dile getirip tartışıyoruz. Ben AK Parti’nin Edremit’te güçlü ve AK Belediye’yi alacak güçte olduğuna inanıyor ve ümit ediyorum. Artık Edremit’te AK bir belediye zamanı gelmiştir. Biz de bunun adayıyız.

 

Son olarak bir değerlendirme yaparsanız, neler söyleyeceksiniz?

 

Ben gerek temayülde oy kullanacak partililerimizin, gerek Edremit’te yaşayan hemşerilerimizin gerekse de Van halkının bu seçimlerde elini vicdanına koyarak ve hizmeti kimin getireceğine inanıyorsa onu seçerek sandığa gitmesini istiyorum. Van artık darmadağın bir şehir, depremin enkazını silememiş bir kent ve geri kalmış bir il olmak istemiyor. Bu kadar potansiyel, doğan ve coğrafi zenginliğe bir ilken bizim bu kadar sonlarda yer almamız hepimizi üzüyor. Bakın bir Kapıköy sınır kapımız var ve biz bunu yıllardır kullanamıyoruz. Şimdi yapılacak olan Şırnak karayolu ile ilimiz bu kez de Habur’a bağlanacak. Doğal ve tarihi güzelliklerimizin sayısı bir hayli fazla. 4 mevsimi en etkili haliyle yaşayan ve hem yaz hem kış turizmine müsait bir il var. Maalesef ki biz bu ilde hala suyu ve yolları tartışıyoruz. İnsanımızı artık asfalt, kaldırım ve su işkencesinden kurtarıp büyükşehire layık konularla refaha erdirmemiz lazım. Bu bizim görevimiz. Van halkı da bunu fazlasıyla hakediyor. Hal böyleyken neden bu imkanları en iyi sunacak olan AK Parti ile yapmayalım ki? Bunun için Ak Parti ve doğru isim şart. Biz de bunu yapacak gücü ve deneyimi kendimizde buluyoruz. Umarım halkımız en doğru kararı verecektir. 



Röportaj: Ömer Aytaç AYKAÇ

Editör: TE Bilisim