Partiler Mart 2014’te yapılacak seçimler öncesi aday adaylığı başvuruları için son başvuru gününü tamamlarken özellikle ilçelere yapılan başvuru sayısı bir hayli fazla oldu. BDP’de başvuru sayısı ilçelerle birlikte toplamda 92’yi bulurken AK Parti’deki kesin sayı ise bugün netleşecek. Öte yandan büyükşehir belediye başkanlıkları için büyük bir adaylık patlaması bekleyen her iki partide bu makamlara başvuru da beklenilenden fazlasıyla az oldu. Zira BDP’de tek aday adayı Bekir Kaya olurken, AK Parti’de adaylık başvurusu yapan sadece iki siyasetçi var.

 

AK Parti’de bugün sona erecek olan son başvuru öncesi ise büyükşehirde Mahmut Tüncel ve Abdulahat Arvas olmak üzere iki başvuru yapılırken, ilçelerde ise en büyük rağbeti Tuşba ile Edremit gördü. BDP’nin kadın kotasını ayırdığı Edremit’e 3 kadın aday adayı başvururken AK Parti’nin Edremit bölgesine ise toplamda 11 aday adayının başvurduğu öğrenildi. AK Parti’de Edremit için birbirinden güçlü siyasetçiler başvuru yaparken bu isimlerin içinde Arif Öndil, Yılmaz Kılıç ve Hekim Karabıyık en güçlü isimler olarak yer alıyor. Öte yandan bu üç ismin yanında Edremit’e adaylık yapan ve başvuru yapan adayların 8 aday daha bulunuyor. Özellikle Van’ın büyükşehir olması ile birlikte sınırları oldukça genişleyen ve Van’ın turizm cenneti olması beklenen Edremit’e bu anlamda Van’ın deyim yerindeyse ‘ağır topları’ aday olurken AK Parti’nin bu isimlerden hangisini tercih edeceği ise merakla bekleniyor.

 

BDP 92’Yİ BULDU

 

Yaklaşan 2014 yerel seçimleri öncesi Barış ve Demokrasi Partisi’ne İlçe Belediye Başkan aday adaylığı için çok sayıda isim başvuruda bulundu. Alınan bilgilere göre BDP’de büyükşehir dâhil olmak üzere toplamda 92 siyasetçi aday adaylığı başvurusu yaparken, kadın kotası uygulanan Özalp, Erciş, Edremit ve İpekyolu gibi kadın kotası uygulanan ilçelerde de başvuru sayısının oldukça çok olduğu öğrenildi. Öte yandan BDP’de hangi bölgeye kaç adayın başvuru yaptığı ise şöyle şekillendi: Saray ilçesinde 12, Özalp ilçesinde 4, Erciş ilçesinde 3, Çaldıran ilçesinde 10, Muradiye ilçesinde 8, Tuşba ilçesinde 10, İpekyolu ilçesinde 3, Edremit ilçesinde 3, Başkale ilçesinde 8, Gürpınar ilçesinde 10, Gevaş ilçesinde 8, Çatak ilçesinde 8, Bahçesaray ilçesinde 5 toplamda 92 aday adayı başvuru yaptı.

 

EDREMİT’TE HAREKETLİLİK VAR

 

Öte yandan AK Parti’de başvuru süresi için son gün olarak 1 Kasım’da büyük bir hareketlilik beklenirken Van’ın önemli ilçesi olan Edremit’te dün adeta adaylar geçidi vardı. Sürpriz bir şeklide aday olan AK Parti Başkan Yardımcısı Hekim Karabıyık adaylık başvurusunu yaparken, Karabıyık’ın hemen ardından Sağlık camiasından İbrahim Koç ve eğitimci Vahdettin Çakar da başvurusunu yapanlar arasındaydı. Bu isimlerin dışında ise Edremit adayları şu şekilde oldu: Recep Yendim, İsmail Gökdemir, Halis Bayramoğlu, Fazıl Tamer, Abdulhekim Karabıyık, Vahdettin Çakar, İbrahim Koç, Yılmaz Kılıç, Arif Öndil, Şermin Edremit, Meral Özdağ.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim