Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye ’nin 12’nci cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , her seçimden sonra alışıldığı üzere yine bir balkon konuşması yaptı. AK Parti Genel Merkezi önünde toplanan kalabalığa hitap eden Erdoğan’ın, seçim kampanyası boyunca kullandığı sert üslup yerine daha yumuşak bir konuşma yapması dikkat çekti. 

2007 ve 2011’deki seçimlerin ardından yaptığı balkon konuşmalarında da kendisi ve partisine oy vermeyenleri de gözeten bir konuşma yapan Erdoğan, bu konuşmasında da diğer adayların seçmenlerini andı. 

Erdoğan muhalefete yönelik olarak “Gerilimleri eski Türkiye’de bırakalım” çağrısı yaptı, ancak TBMM Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının tıkanmasını hatırlatarak eleştirilerini de sürdürdü. 

Seçimlerden önce katıldığı bir televizyon programında Ermenilerle ilgili sözleri tartışma yaratan Başbakan Erdoğan bu konuya da özellikle değindi ve inanç, mezhep ve etnik köken ayrımlarının üstünde bir ‘Türkiyeli’ kavramından söz etti. 

‘Paralel yapı’ da yine Erdoğan’ın gündemindeydi. Erdoğan “tabandaki ihlaslı kardeşlerim” dediği ve “aynı yöne baktıklarını” söylediği cemaat mensuplarından ‘kendilerini ve kendilerine öğretilenleri sorgulamalarını’ istedi. “Bugün kırgınlıkları unutma, küslükleri elimizin tersiyle itme günüdür” dedi. 

Ancak Fethullah Gülen’i isim vermeden de olsa eleştirmeye devam etti. Yine cemaat tabanına seslenirken “Lider bildiklerimiz, hoca, alim, gönül dostu bildiklerimiz, zor zamanlarda maskelerini düşürüp içlerinde olanı ortaya dökebilir” dedi. 

Erdoğan’ın konuşmasında dikkat çeken 5 nokta şöyleydi: 


1. “BİZE OY VERSİN YA DA VERMESİN…”
 
“Sandık başına giden her bir kardeşime teşekkür ediyorum. Bize oy versin ya da vermesin oyunu kullanan bu tarihi günde tarihin yapılmasına ve yazılmasına katkıda bulunan her bir vatandaşıma teşekkür ediyorum.” 

“Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır. Bugün şahsıma oy verenler kadar, şahsıma oy vermeyenler de; sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır.” 


2. “GERİLİMLERİ ESKİ TÜRKİYE’DE BIRAKALIM” 
“Bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım diyorum. Eski tartışmaları eski Türkiye’de bırakalım istiyorum. Gerilimleri, çatışma kültürünü, sanal sorunları eski Türkiye’de bırakalım istiyorum.” 


3. “ALEVİ’DEN SÜNNİ’DEN ÖNCE TÜRKİYELİ VAR” 
“İnançlarımız mezheplerimiz etnik köken ve dillerimiz farklı olabilir. Ama biz hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Hepimiz bu ay yıldızlı bayrağın gölgesi altındayız. Müslüman, Hristiyan, Musevi, Süryani, Ezidi’den önce Türkiyeli vardır. Alevi’den Sünni’den önce Türkiyeli var. Türk, Kürt, Arap, Laz, Gürcü, Boşnak, Çerkez, Rum, Ermeni’den önce Türkiyeli vardır.” 


4. “PARALEL YAPININ TABANINDAKİ İHLASLI KARDEŞLERİM…” 
“Bugün kırgınlıkları unutma günüdür. Küslükleri elimizin tersiyle itme günüdür. Bugün yeni bir Türkiye kurulurken yeni bir başlangıç yapmanın kapılarını aralama günüdür. Buradan paralel yapının tabanındaki ihlaslı, samimi, saf ve temiz kardeşlerime de bir kez daha sesleniyorum. Onların da kendilerini ve kendilerine öğretilenleri sorgulamalarını bir kez daha rica ediyorum. Ulusal güvenliğimizi kim tehdit ederse karşısında bizi bulacaktır bunu da bilmenizi istiyorum. Bizim davamız medeniyet davasıdır. Paralel yapının tabanındaki her bir ihlaslı kardeşimin bizimle aynı istikamete baktığını biliyorum. Aradaki ihanet şebekesini, vatanı milleti için değil başka ülkeler için çalışan yapıyı sorguladıklarında, bariyerlerin ön yargıların kırılacağını çok iyi biliyorum.” 


5. “HOCA BİLDİKLERİMİZ, MASKELERİNİ DÜŞÜRÜP…” 
“Beşer şaşar. Lider bildiklerimiz, hoca, alim, gönül dostu bildiklerimiz, zor zamanlarda maskelerini düşürüp içlerinde olanı ortaya dökebilir. Bize bedduanın ve beddua edenlerin arkasından gitmek yakışmaz. Hazreti Ömer’in sorgulandığı bir dünyada hiç kimse sorgulanamaz değildir.” 

Editör: TE Bilisim