Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, dünden itibaren Ankara kulislerinde konuşulan MHP destekli AK Parti'nin kuracağı azınlık hükümeti formülünü yazdı. İktidara yakın isimlerden Selvi'nin  "HDP'ye kaç bakanlık düşüyor?" başlıklı bugünkü yazısı kulisleri hareketlendirecek. Koalisyon seçeneklerini değerlendiren yazar, AK Parti-MHP ve AK Parti-CHP koalisyonlarının zor olduğu görüşünde. Ufukta erken seçimin göründüğünü yazan Selvi, ülkeyi seçime götürecek seçim hükümetinde HDP'ye 4 bakanlık düştüğüne dikkat çekti. İşte bu noktada AK Parti çevrelerinde konuşulan sürpriz formülü gündeme getiren yazar, ilginç gelişmeyi okurlarıyla paylaştı:

 

BAHÇELİ TÜRKİYE'Yİ SEÇİM HÜKÜMETİNE MECBUR BIRAKIRSA...

"Seçim hükümetinde AK Parti'ye 11 bakanlık düşüyor. Geriye kalan 14 bakanlık ise 6 CHP,4 MHP ve 4 HDP şeklinde dağıtılacak. Burada CHP 7, MHP 4 ve HDP'ye 3 bakanlık gibi bir dağılımda söz konusu olabilir. Eğer Bahçeli, Türkiye'yi seçim hükümetine mecbur bırakırsa, o hükümette MHP'li bakanlarla HDP'li bakanlar yan yana görev yapacak. Oldu olacak. Milli savunma ve İçişleri bakanlıklarını da HDP'ye verirsiniz, olur biter. HDP'nin varlığını, “Kırmızı çizgi” olarak ilan eden Bahçeli, böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, AK Parti'nin kuracağı “Azınlık hükümeti” formülüne destek verebilir mi? Dünden itibaren bu formül konuşulmaya başlandı.

 

SADECE OYLAMAYA GİRMESELER YETİYOR

Meclis başkanlığı seçiminde AK Parti adayını desteklemedi ama MHP'nin muhalefetle birlikte hareket etmeyip kendi adayına oy vermesi AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz'ın seçilmesini sağladı. AK Parti'nin kuracağı bir seçim hükümetine MHP'nin destek vermesi gerekmiyor. Sadece oylamaya girmeseler yetiyor. Bu durumda 258 milletvekilinin oylarıyla AK Parti azınlık hükümetinin kurulması mümkün oluyor. Anayasa'da aranan 276 şartı, hükümeti kurmak için değil ama düşürmek için gereken sayıyı. AK Parti, bir icraat hükümeti olarak değil ama ülkeyi seçimlere götürecek, süresi sınırlı bir Azınlık hükümeti kurar, MHP de böylece HDP'nin hükümete girmesini önlemiş olur. Demirel, “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” diye boşuna dememiş."

Editör: TE Bilisim