ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - AK Parti’nin 2014 yerel seçimlerinde kazandığı iki ilçeden birisi olan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, belediyeciliğe, seçime, yeni sisteme ve Van’a dair önemli değerendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bu seçimle tanışacağı yeni sisteme dair çok net ve açık ifadelerle yeni süreci anlatan Hakan, Van’ın mevcut milletvekilliği listesini de oldukça başarılı olarak yorumladı.

 

GEVAŞ’IN HAKANI SEÇİMİ YORUMLADI

 

24 Haziran seçimine sayılı günler kala Türkiye bir taraftan yeni yönetim sistemini bir taraftan da ittifakların mecliste alacağı rolü konuşuyor. Bu anlamda siyasete ve yerel yönetimlere en yakın ve en yetkin isimlerden birisi olan Sinan Hakan, bir çok konuyu Kanal M’de gazetemizden Ömer Aytaç Aykaç aracılığı ile anlattı. Gevaş Belediyesi’nde çoğunluğun DBP’de olduğu bir meclisi idare etme sürecinden Van listelerine, yeni sistemin getirilerinden erken seçime kadar birbirinden önemli konuları değerlendiren Hakan, kendisinin siyasi geleceği ile ilgili soruları da cevapladı. HDP’nin baraj durumunu da değerlendiren Hakan: “HDP’nin baraj altında kalacak kalmaması önemli değil, önemli olan referandumdan alınan oranın üstüne çıkmasıdır. Kendi üzerimizden motive olmalıyız. Bu şekilde çalışmalıyız.” Dedi. Hakan bu ve benzeri bir çok konuda çarpıcı değerlendirmelerini de paylaşarak seçim öncesi önemli tespitler paylaştı.

 

24 Haziran seçimine sayılı günler kala Türkiye bir taraftan yeni yönetim sistemini bir taraftan da ittifakların mecliste alacağı rolü konuşuyor. Bu anlamda siyasete ve yerel yönetimlere en yakın ve en yetkin isimlerden birisi olan Sinan Hakan, bir çok konuyu Kanal M’de gazetemizden Ömer Aytaç Aykaç aracılığı ile anlattı. Gevaş Belediyesi’nde çoğunluğun DBP’de olduğu bir meclisi idare etme sürecinden Van listelerine, yeni sistemin getirilerinden erken seçime kadar birbirinden önemli konuları değerlendiren Hakan, kendisinin siyasi geleceği ile ilgili soruları da cevapladı. HDP’nin baraj durumunu da değerlendiren Hakan: “HDP’nin baraj altında kalacak kalmaması önemli değil, önemli olan referandumdan alınan oranın üstüne çıkmasıdır. Kendi üzerimizden motive olmalıyız. Bu şekilde çalışmalıyız.” Dedi. Hakan bu ve benzeri bir çok konuda çarpıcı değerlendirmelerini de paylaşarak seçim öncesi önemli tespitler paylaştı.

 

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Kanal M’de yayınlanan ve Ömer Aytaç Ayakç’ın hazırlayıp sunduğu Yerel gündeme konuk oldu. Gevaş ilçesindeki çalışmalardan, siyasete, 2014 yılında yaşadıkları sorunlardan, Vizontele ve 24 Haziran seçimleri ile yeni sisteme kadar birçok konuyu değerlendiren Hakan önemli açıklamalarda bulundu. 2019 yerel seçimlerde yeniden Gevaş ilçesinde belediye başkanlığına aday olup olmayacağını da değerlendiren Hakan, ileriye dönük mesajlar verdi. Peki, Hakan “Yerel Gündeme” neleri değerlendirdi? İşte o program...

 

 

“BİR ÇAY İÇMEK MOTİVE EDİYOR”

 

Hakan programda ilk olarak şunları söyledi: “Türk filmlerinde vardır ya köyünüzde çıkarsınız ve bir öğretmen olarak geri dönersiniz gibi. Kendi memleketimde bir dönem belediye başkanlığı yapmak benim için çok güzel bir duyguydu. Gevaş’ta belediye başkanlık yapmamın asıl amaçlarından bir tanesi buydu. İkincisi ise ben Gevaş’ta bir başlangıç yapmayı hedefledim. Gevaş’ı hep farklı bir alanda gördüm. 1300’lerde yazılan bir yazıda Gevaş orta büyüklükte bir kent olarak anlatılırken, Van’ı ise bir kale şehir olarak anlatılır. Gevaş Hristiyan medeniyetinin ardından gelen Selçuklularla birlikte İslam medeniyet ile Gevaş şekillenmiş. Hristiyan ve İslam medeniyetlerinde başkentlik etmiş Gevaş. Gevaş’a gittiğiniz zaman medeniyeti görüyorsunuz. Gevaş’ta bir çay içmek bile insanları motive ediyor.”

 

HAKAN: KEYİFLİ BİR SÜREÇ OLDU

 

Gevaş’taki başkanlık serüveni hakkında da konuşan Hakan, “Gevaş’ın altyapı, modernize ve daha birçok alanda eksik kaldığını düşünüyordum. Bunu bir sorumluluk duygusuyla hareket ederek Gevaş’a gittim ve belediye başkanı oldum. Pişman mıyım? Kesinlikle değilim. Oraya ciddi eserlerde sunduğumu da düşünüyorum. Akademiden insanlar soruyordu neden gittin diye? Belediye başkanı olmadan önce ben toplumumu tanıdığımı düşünüyordum. Fakat belediye reisliğinden sonra size toplumun kılca damarlarına kadar öğrenme imkanı sağlıyor. Toplumunu çok daha yakından ve her şeyiyle öğrenebiliyorsunuz. Çok keyifli bir süreç olduğunu söyleyebilirim. Bundan oldukça da memnunum.” Dedi.

 

“BELEDİYECİLİK ZOR İŞTİR”

 

“Belediyecilik zor iştir” diyerek konuşmasına devam eden Hakan şöyle konuştu: “Belediye başkan adayı olduktan sonra oradaki zorlukları göze almak zorundasınız. Mali anlamda, kentsel altyapı anlamında çok kötü durumdayken biz Gevaş’ı devir aldık. Bizden önce belediye başkanları hiçbir şey yapmadı desem bu olmaz. Elbette ki çalıştılar. Ancak Gevaş, Van’ın diğer ilçelerine göre 1-2 tık gerideydi. Bizde bu anlamda geldiğimiz mali anlamda başta olmak üzere çok ciddi sorunlar yaşadık. Bizim ilk senelerde bu sorunların çözüme harcadığımız zamanla geçti.”

 

FETÖ’YE DEĞİNDİ ESKİLERİ HATIRLATTI

 

Hakan konuşmasının devamında, “2014 seçimleri üzerinde çok fazla yazılıp çizilecek bir seçimdi. Hiç demokratik olamayan bir saha içinde biz seçimlere girdik. Aleyhimize çok psikolojik bir olgu oluştu. Bunun dışında siyaset üzerinde çok büyük vesayetin olduğu bir seçim geçirdik. Öte yandan FETÖ belasının şu dönemde geriye baktığımız zaman nasıl bir bela olduğunu çok daha iyi görebiliyoruz. Buradaki devlet kadrolarına sızmış FETÖ’cülerin topluma ve siyasete ne zarar verdiklerini bugün çok iyi görebiliyoruz. FETÖ’cü kadroların ne türlü kaoslara yol açtığını çok iyi görebiliyoruz. Konuşamayacağız çok şeyler yaşadık. Eskiye dönüp bakıldığı zaman her şeyi çok daha iyi görebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

YAŞADIKLARI ZORLUKLARI TEK TEK ANLATTI

 

2014 seçimlerine ilk defa büyükşehir yasası ile girildiğini aktaran Hakan şunları söyledi: “Yapılan seçimlerde 14 belediyeden biz Ak Parti olarak sadece 2 tanesini aldık. Tuşba ve Gevaş Belediyesi olarak seçimleri kazandık. Ancak Gevaş’ta kazandığımız halde farklı bir sonuç ortaya çıktı. Ben başkanlığı kazandım ancak, mecliste parti olarak çoğunluğu kaybettik. Şöyle oluyor. Siz başkana ayrı bir pusulayla, meclise ise farklı pusulayla oy atıyorsunuz. Bu şekilde olduğu zaman başkan ben oldum, meclis çoğunluğu ise farklı bir partiden oldu. Tüm seçim yoğunluğu ve stresi üzerine birde meclis çoğunluğumuz gittiği zaman çok farklı bir duygu oldu. Siyaset olarak bu işin içinde çıkmaya çalıştık. O dönemin psikolojik baskısı ve diğer çalışmalar derken bir şeyler yaptık. Geç de olsa bazı projeleri hayata geçirebildik. O dönemde 7 milyonluk projeyi de meclisten dolayı geçiremediniz. Bu olay o dönemde de gündeme gelmişti.”

 

“ÖNCEKİ DÖNEMDE SONUÇ ALAMADIK”

 

Hakan, “Büyükşehir yasasıdaki ilçe görev alanları ile büyükşehir görev alanlarına baktığınız zaman görevler bir biriyle eşit durumda hemen hemen. Yani ilçenin işleri daha fazladır diye bir şey yok. Büyükşehirde ciddi işler var. Böyle bir durum içinde eğer ki büyükşehir ile uyumlu değilseniz ciddi sorunlar yaşarsınız. Büyükşehir ile aynı partiden olmanıza gerek yoktur. Birçok büyükşehir de bu durum var. Fakat eğer ki büyükşehir politikası biraz ideolojik körlükle yaklaşırsa orada ciddi sorunlar olur. Ben iletişim kanalı en açık olan insanlardan bir tanesiyim. Hiçbir siyasi parti ile bir sorunum yoktu. O noktada Gevaş için en iyiyi yapmak adına birçok belediyeye gidip geldim. Bekir Beye de gittim ancak bu anlamda bir sonuç alamadım. En önemli sorun çöp meselesiydi. Biz bu anlamda o dönemde muhataplık bulamadık. O zor sınav içinde biz mücadele etmeye çalıştık. Allah’a şükür o şartlar dahilinde yine çalışmalarımıza devam etti.” Dedi.

 

YENİDEN ADAY OLACAK MI? İŞTE CEVABI

 

“Yeniden Gevaş’ta aday olacak mısınız?” sorusuna cevap veren Hakan, “Çünkü ben Gevaş’a başladığımda Gevaş’ı bir dönemlik düşündüm. Ancak her şeye rağmen buna sizin bağlı olduğunuz halkınız ve bağlı olduğunuz partiniz karar verir. 5 yılda insanların evine konuk oldum, evlerine gittim, sorunlarına ortak oldum. O insanlarla hemhal olmak önemlidir. Her insan kariyer yapmak ister. En her zaman Gevaş’ın tek dönem aklımda oldu. Ardından buna bir karar veririm dedim. Bunun için hiçbir zaman kendimi şartlamadım ve böyle bir düşünce içinde olmadım. Diğer açıdan belediye reislerine hep şu söylendi. Bir şehri fiziken abat etmek değil Manevi olarak bunu yapabilirseniz belediye başkanı olursunuz. Bu gerçekten çok önemlidir. Siz insanlar ile bir arada olduğunuz zaman yeri geldiğinde o şehrin emini de olabilirsiniz. Şu an için bunu söylemek çok erken. Zaman içinde bunun ne olacağı ortaya çıkacağız. Biz işimizi yaptık mı halkımız mutlu mu buna bakmak gerekiyor.” Diye konuştu.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ EN İYİ ANLATAN İSİM

 

Cumhurbaşkanlığı sistemini değerlendiren hakan şunları söyledi: “Yeni bir sisteme gidiyoruz. Başkanlık sistemi. Biz belediye başkanları olarak buna çok uzak değiliz. Bu sistem bana göre Cumhurbaşkanımızın, Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiğini bir karar değil. Yüz yılın ardından devlet aklının artık verdiği bir sistem kararı. Bu sistemi geniş bir anlamda tutabilirsiniz. ABD’nin başka bir sistemi, Rusya’nın farklı ve diğer yerlerde başkanlık örneği var. Ak Parti’nin geldiği siyasi gelenek ile farklı bir dille insanlara hitap edildi. Gelinen günden bugüne kadar başkanlık sistemi konuşulan ve getirilmek istenen bir sistem. Turgut Özal döneminde de bu çok konuşuldu. Bu büyük bir değişimdir. Bu değişimi anlatmak siyasilere düşüyor.”

 

“VAR OLAN SİSTEM BUNU GEREKTİRİYORDU”

 

Hakan, “Siyaset öyle bir şey ki 100 yıllık gelenekleri kıramıyorsunuz. Politik anlamdaki düşünce altyapımız parlamenter sisteme göre algılanmıştı. Milletvekili olan isimlerin birçoğu acaba bakan olabilir miyim diye düşünüyordu. Var olan sistem bunu gerektiriyordu. Bu sistem demokrasi temel direği olan yasama ve yürütmenin ayrılığını gerektiriyoruz. Aslında olması gereken bir şeyi 100 yıl sonra geri getiriyoruz. Parlamenter sistemde yasama, yürütme olmuyor muydu? Onların siyasi kodları farklıdır. Türkiye’de padişahlıktan sonra tam başkanlık sistemi başlamıştır. Çok partili sisteme geçildi deniliyor aslında bu doğu değil.” Dedi.

 

HAKAN: SEÇİMLE RAYINA OTURACAK

 

“Bizim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor” diyene Hakan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hem seçmen hem de siyasiler bu anlamda bunun sancılarını yaşıyor diye düşünüyorum. Bunu sadece Van içinde demiyorum. Erken seçim, baskın seçimler diyenler oldu. Bana göre bu elzem seçim olarak görülmeli. Son seçimde TRT Kurdi’deydik. Nasıl bir tablo olacak denilecek denildi. Ben o dönemde başbakanımız Binali Yıldırım’ın bir başbakan olarak değil, bir koordinatör bakan olarak görün derim. Yasal olan bir şeyi artık görebileceğiz dedim. Artık klasik başbakanlık sistemleri görmedik. Aslında fiiline yaşadığımız bir sistem seçimle de tam rayına oturacak.”

 

SEÇİM İTİFAKLARINA DEĞİNDİ

 

Hakan, “Başkanlık sisteminin iddiası şuydu. Diyoruz ki normal parlamenter sistemde Türkiye gibi yerlerde, Recep Tayyip Erdoğan gibi siyaset karizması gelecek olan insanlar çok azdır. Liderlerin uzun süreli Türkiye’ye gelmesi çok kolay değil. Geçmişte biz koalisyonlar gördük. Bu dönemde koalisyonlar seçimden öncesine alındı, yürütme yasama ayrı olsun, denetleme yasada, kanun yapma yürütmede olması, kararnameyle bir uygulama yapıldığı zaman meclis karar çıkardığı zaman hüküm geçersiz olacak. Bu ittifakların bu şekilde ortaya çıktığını görüyorum. Türkiye’de 2 partili sistem olursa 2 kutuplu bir siyasal ortam ortaya çıkması olabilir. Ancak erken olmasından dolayı insanlar bunu yapamadılar. Şunu söyleyebilirim. Şu anda yaşanan sorunlar ikinci seçimde bunlar yaşanmayacaktır. Dünyada sağ ve sol görüşler vardır her zaman. Ancak Türkiye’de şu anda Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı sistemine destek veren ve karşı tarafta hiçbir araya gelmeyecek olan isimler bir araya geldi. Çok zıt tabanlar bir koalisyon oluşturdu. Sistem oturduktan sonra artık bu sorunlar olmayacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

“BU ÜLKE HENDEK TRAVMASI YAŞADI”

 

Hakan konuşmasına daha önce yapılan siyaseti eleştirerek şöyle konuştu: “Onların eş başkanları Figen Yüksekdağ buraya geldiğinde. Hendek kazılmasıyla ilgili bir motivasyonu yapmaya çalıştı. “Biz diktatörlüğü hendeğe gömeceğiz” dedi. Bu yanlıştı bana göre. İnsanlar bunu not ediyorlar. Bunun geri dönüşümü nasıl olacak bilmiyorum. Yani baraj altında kalabilir de kalmayabilir de. Ben bir Ak Partili siyasetçi olarak şunu söylüyorum. HDP’nin baraj altında kalacak kalmaması önemli değil, önemli olan referandumdan alınan oranın üstüne çıkmasıdır. Kendi üzerimizden motive olmalıyız. Bu şekilde çalışmalıyız. Baraj altına kalırsa zaten olacak olan olur. Kalmazsa da en iyi şekilde seçimi tamamlamak isteriz.”

 

ADAYLARI TEK TEK YORUMLADI

 

Hakan son olarak Van’ın vekil listesini yorumlayarak, “Van listeleriyle ilgili şunu söyleyeyim. Genel seçimlerde 2 şey çok önemlidir. Teşkilatların motivasyonu açısından bir liste var. Bir de genel seçmenin motivasyonu gibi bir şey var. Ben bu seneki listelerin teşkilat bazında kabul gördüğünü söyleyebilirim. Çok az ufak eleştiriler var. Ciddi eleştiriler yok. İsimlere baktığınız zaman teşkilatlar bunları kabul etmiş. Yerel yönetimlerde gelen isimler var. Osman Bey ile 2014 yılında beraber çalıştığımız belediye başkan adayıydı. İkinci sırada İrfan Kartal Bey var. İrfan Beyin kendisi de ailesi de çok seviliyor. Abdulahat Bey ile birlikte yıllarca OSB’de birlikte çalıştık. Sanayi kökenli bir isimdi. Ebubekir Bey iyi bir eğitimci ve Van’ın bildiği bir isim. Gülşen Hanım vekillik yapmış, Cumhurbaşkanı başdanışmanı olan çalışkan ve çalışan bir isim. Yılmaz bey yine Çiçeklide başkanlık yaptı ve gençlerle diyalogu var. Bilal Emre Beyi de yıllar öncesinden tanırım. Kendisinin Van’a ciddi destekleri var. 8’inci sırada ise genç bir arkadaşımız var.” Şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim