Üç yıldır devam eden çözüm sürecinin bir anda rafa kaldırılması sonrası yaşanan terör olayları neticesinde herkesin eli yüreğinde. Olası koalisyon ihtimalinin de azaldığını düşünecek olursak "Türkiye bir erken seçime hazırlanıyor" diyebiliriz.

Peki parlamentodaki dört partinin seçmeni yaşanan bu olaylara nasıl yaklaşıyor. Hangi parti seçmeni yaşananlardan memnun, hangisi değil.

Son günlerde sıkça dillendirilen "Demirtaş'sız HDP" ne kadar mümkün? 


 

Metropoll Araştırma Şirketi'nin sahibi Özer Sencar, henüz bir ölçüm yapmadıkları için bizimle sadece kişisel görüşlerini paylaştı. Sencar, parlamentodaki dört partinin seçmeninin yaşanan terör eylemlerinden sonra neler düşünebileceğini şöyle anlattı:

Hem Suruç'ta yaşananlar, hem Subay ve polislerin öldürülmesi olayı, hem de PKKkamplarının bombalanması sonucu neler olup bittiğini, halkın ne düşündüğünü ölçme fırsatımız henüz olmadı. Dolayısıyla şu anda sadece kişisel görüşümü paylaşabilirim;

 

AK PARTİ SEÇMENİ

Ak Partili seçmenin olanlardan memnun olabileceğini düşünüyorum, bu kişisel bir görüştür. Ama AK Parti içinde, hala AK Parti'ye oy vermek isteyen, 4 puanlık bir Kürt kitlesi var, onlar ne düşünüyordur acaba, ben de çok merak ediyorum.

 

MHP SEÇMENİ

MHP'liler herhalde çözüm sürecinin iptal edilmesinden ve PKK kamplarının bombalanmasından mutludurlar. 

 

CHP SEÇMENİ

CHPli seçmenler bu olayların dışında kaldılar. Ama eminim onlar hem terör olaylarından hem de hükümetin barış sürecini iptal etmesinden memnun değildir ve PKK'ya karşı sert tavrı eleştiriyorlardır.

 

HDP SEÇMENİ

HDP'li seçmen bombalamalardan herhalde rahatsızdır ama PKK'nın yaptığı veya kamuoyuna "PKK yaptı" şeklinde sızan öldürme olaylarını onlar da merak ediyordu. Hükümetin barış sürecini durdurup, PKK kamplarını bombalamalarından onlar da memnun değildir.

Dolayısıyla bu genel bilgilerin ötesinde bir ölçüm yapmadığımız için daha fazla yorum yapmak doğru olmaz.

 

DEMİRTAŞ'SIZ HDP MÜMKÜN MÜ?

Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketlerinden Metropoll'ün değerli sahibine, bir de bu soruyu yönelttik; "Demirtaş'sız HDP çok konuşuluyor, bu mümkün mü, HDP Demirtaş olmadan nasıl bir HDP olur?"

 

DEMİRTAŞ'SIZ HDP MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Ben Kürt seçmenin Demirtaş'sız HDP'ye razı olacağını düşünmüyorum. Aslında ne Kürtlerin ne de Türklerin buna razı olacağını düşünmüyorum. Tabii burada AK Parti ve MHP dışındaki seçmenler için söylüyorum.

Ak Parti ve MHP seçmeni Demirtaş'ın diskalifiye edilmesini çok arzu ederler, belki de en çok arzu edecekleri şey budur ama ben bunun yakın gelecekte mümkün olacağını düşünmüyorum, bu zor bir iş.


KAYNAK-İNTERNET HABER

Editör: TE Bilisim