Toplantıda konuşan HDP Van 1'inci sıra adayı Figen Yüksekdağ, HDP'nin barajı her şartta geçeceğini belirterek, "HDP darbe, hile ve provakasyonlarla barajın altında bırakırlarsa bunu başarabilirlerse sadece HDP kaybetmez, kendileri de kaybeder. Türkiye'yi, AKP hükümeti kendi eliyle seçim meşrutiyetini oratadan kaldırarak bir siyasi kaosa sürükler" dedi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili adayları, Akdamar Otel'de basınla bir araya geldi. Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Adayı Figen Yüksekdağ ile HDP Van adayları; Lezgin Botan, Yurdusev Özsökmenler, Selami Özyaşar, Tuğba Hezer, Remzi Özgökçe, il ve ilçe belediye eşbaşkanları, HDP ve DBP il ve ilçe eşbaşkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Kahvaltı öncesi konuşan Yüksekdağ, güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

HÜKÜMETE ÇAĞRI YAPTI

Kahvaltı öncesi konuşan HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Adayı Figen Yüksekdağ, HDP'ye yönelik saldırıların siyasi iktidarın söylemleri ile arttığına söyledi. Yüksekdağ, "Bugün siyasi iktidar silahlı saldırıların azmettiricisi durumundadır. Hükümete çağrı yapıyorum. Silahla aralarına mesafe koysunlar. Bizi baraj altında bırakmak için silahla siyaset yapmaktan vazgeçsinler. Bütün Türkiye toplumuna zarar verirler." Dedi.

 

YÜKSEKDAĞ: KRİTİK BİR DÖNEMECE GİRİYORUZ

Yüksekdağ Türkiye siyasetinin kritik bir dönemece girdiğini söyleyerek ilk olarak şunları kaydetti: “Seçim yolculuğunda çok kritik bir aşamaya gelmiş durumda. İşte bu kritik aşama Türkiye'de demokrasinin ve toplumun özgür seçim kazanması için biz parti olarak HDP olarak üstlendiğimiz sorumluluğu sonuna kadar yerine getirdik ve yerine getirmeye devam edeceğiz. Ama kabul edersiniz kim son zamanlarda özellikle iktidar partisi cephesinden yaşanan gelişmeler Türkiye'de hak ve özgürlükler alanının hem çok ciddi bir tehdit ve saldırı altında olduğunu göstermiştir. Hem de seçim güvenliğinin ve bütün Türkiye toplumunun özgür seçme hakkını çok ciddi bir tehdit ile tehlike ile karşı karşıya olduğunu göstermiştir. İşte böyle kritik bir süreç içerisinde demokrasiye sahip çıkmak sandıklarda kendisini gösteren demokratik temsile sahip çıkmak, 2015 seçimlerinde halkımızın barış, demokrasi beklentisine uygun bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilmek siyasi sorumlulukların en başında gelendir. Ama ne yazık ki bu siyasi sorumluluğu bizden önce üstlenmesi gereken hükümet partisi, siyasi iktidar çok büyük ve tarihsel bir sorumsuzluk sergiliyor.”

 

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SORUMSUZ DAVRANIYOR”

Kritik dönemeçte AK Parti’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sorumsuz davrandığını söyleyen Yüksekdağ, “Bu kadar kritik bir dönemeçten geçerken Türkiye toplumunun geleceğini belirlemenin tam eşiğindeyken AKP Hükümetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorumsuz söylemlerini çatışmayı ve gerilimi tırmandıran söylemlerini Türkiye toplumu kaldırmak zorunda değil. Bütün Türkiye toplumu bu zamana kadar hak etmediği bir yükü hak etmediği bir ağırlığı sırtında taşıyor. Özellikle de bölge halkı, Van halkı acının, gözyaşını, yükünü ve ağırlığını çok iyi biliyor. Savaşın ve çatışma siyasetinin yükünü ve ağırlığını çok iyi biliyor. Çünkü yıllar boyunca bu yükü taşımak zorunda kaldı. Bütün Türkiye toplumu çatışma, gerilim dilinin ve siyasetinin çözümsüzlük siyasetinin ve bunun açığa çıkardığı sonuçların yükünü ve ağırlığını taşımak zorunda kaldı. Artık Türkiye ve bütün halklarımız bu ağırlığı atmak istiyor. Siyasi iktidar 13 yıl boyunca bu ağırlığı hafifletmedi. Barış ve demokrasi sorununu çözmeyerek toplumumuzun üzerindeki basıncı gittikçe daha fazla ağırlaştırdı. Artık Siz bir hükümet olarak, siyasi iktidar olarak bu ağırlığı azaltma sorumluluğu göstermiyorsanız, o zaman kusura bakmayacaksınız halklarımız, toplumumuz ve onun önünde, yanında mücadelesinin içinde olan siyasi partisi bu ağırlığı atmasını çok iyi bilir.” Dedi.

 

YÜKSEKDAĞ: AKP AĞIR BİR YÜKE DÖNÜŞMÜŞTÜR

AK Parti iktidarının Türkiye toplumunun sırtında bir ağırlık olduğunu söyleyen Yüksekdağ şöyle devam etti: “Eğer bütün Türkiye toplumu bu ağırlığı atmaya başarırsa daha zinde, daha dinamik ve daha kararlı bir şekilde geleceğe yürümeyi başarabilecektir. Bugün AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan partimizin kat etmiş olduğu mesafeyi kaldıramıyor. Türkiye toplumu ilk defa böyle bir Cumhurbaşkanı gördü siyasi partilerle laf yarışına giren, bütün topluma ve kesimlere eşit mesafede yaklaşması gerekirken bir siyasi parti lideri gibi konuşan bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız. Şu an karşımızda bir Cumhurbaşkanından çok bir siyasi parti lideri bir karakter var ama bu karakterin bozulmasının sebebi bizler değiliz bir karakter bozulmasıdır. Bizlerin ve Türkiye halkının böyle bir karakter bozulmasına tahammülü yoktur. Çünkü bu bozukluk savaş ve gerilimin daha fazla ön plana çıkmasına sebep oluyor. Bunun tek sebebi ise partimizin yükselişinin kabullenememesidir. Ben bunu Van'dan bir kere daha ifade ediyorum: Partimizin yükselişini asla durduramayacaksınızdır.”

 

“BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR”

Barajın kapılarını açtıklarını söyleyen Yüksekdağ, “Artık ok yaydan çıkmıştır, artık barajın kapıları açılmıştır. Açılan baraj kapağından dolayı bütün siyasi partiler özgürleşti. İşte bundan dolayıdır ki HDP büyük bir yükselişe geçti, bu yükseliş devam edecektir. Siz halkımızın karşısına yüzde 10 barajını çıkarmış olabilirsiniz ama geçmiş olsun biz barajın kapılarını çoktan açtık. Bütün Türkiye toplumunu sevindiren ve heyecanlandıran bu gelişme iktidar partisini ve Cumhurun başının rahatsız etmiştir. Türkiye uzun yıllardan beridir ilk defa bu kadar heyecanlanmıştır. İlk defa bir siyasi partinin peşinden gitme heyecanını yaşıyor. Bir cumhurbaşkanını bu heyecan karşısında sevinmesi gerekirken o cumhurbaşkanı, o partinin karşısında durmuştur. O Cumhurbaşkanı halkın heyecanından ve coşkusundan kopmuştur. Bu zamana kadar yüzde 50 ile kendilerini avuturken 2015 genel seçiminin sonucunu göreceğiz. Ne demişler böbürlenme padişahım senden büyük Allah var, halk var. Bugün Cumhurbaşkanı bunu unutmuş, kibrinin tutsağı olmuştur.” Sözlerine yer verdi.

 

YÜKSEKDAĞ: DİYADİN HALKI İNSANLIK DERSİ VERDİ

Ağrı’da yaşanan olaylarla ilgilide açıklamalarda bulunan Yüksekdağ sorumlunun kim olduğunu herkesin çok iyi bildiğini söyledi. Yüksekdağ şu ifadelere yer verdi: “AKP hükümeti HDP'nin bu başarısının çaresizliğini yaşıyor. Ağrı'da yaşanan gelişmeler halen ortada. Ağrı'da yaşanan provakasyon hükümetin elinde patlamıştır. Bunun tek sorumlusunun siyasi parti olduğu ortadadır. Bakanlarının, kaymakamlarının ve valilerinin bu oyunda nasıl bir rol oynadıklarını bütün Türkiye halkı görmüştür. Çok şükür bizim anlımız yine ak Ağrı'daki insanlığı kurtarmak için biz insanlığımızı ortaya koyduk. Ne dedi halkımız: Biz size insanlığı öğreteceğiz. Siz siyaset yapalım derken insanlığı unutuyorsunuz. Ama Diyadin'de insanları kurtarmak için kendini ortaya koyan halk bir insanlık dersi vermiştir. Bu insanlık dersinden bir şeyler öğrenebilecek misiniz onu da bilmiyoruz. Ama onlar siyasetimizi yapacağız, saray yaptık ve saltanatımızı sürdüreceğiz anlayışıyla hareket ederken biz asala ve asla insanlık değerlerini unutmayacağız, unutturmayacağız. Her şey sizin ayakkabı kutularınızdaki paralar değildir.”

 

“YENİ BAŞLANGIÇ HEPİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Bugün siyaset yapan herkesin barışın ve kardeşliğin önünü açması gerektiğini söyleyen Yüksekdağ, “Eğer bunu yapıyorsanız tarihte bir karşılığı vardır eğer ki bunu yapmıyorsanız tarihten silinip gidersiniz. Bugün AKP hükümeti o eşiğe gelmiştir. Ağrı'da, Antalya'da ve Ankara'da bize yapılan provokasyonları aşacağız. Bugüne kadar nasıl önümüze bakarak yürüyorsak bundan sonra da aynı yolda devam edeceğiz. Biz önümüze ve ileriye bakacağız bütün Türkiye halkı için yapacağımız çok şey var. Onlar HDP altını oymak,  provokasyon yapmak ile uğraşıyorlar işte onların yaptıkları sadece budur ama bizim başka işimiz var, demokrasiyi var etmek, insanlık değerlerini siyasetin önüne çıkarmak işlerimiz var. Biz bunu yaparken onların siyaset anlayışı ise bizim arkamızda kalacaktır. Bu anlamda Van'da da bu güçlü yürüyüşü başlattık, Van bu memleketin yükünü ve cefasını en çok çeken illerden bir tanesidir. Ama Van içinde temiz ve yeni bir sayfa açıldı. Van’da bugüne kadar hapsedilen, enerjisi sömürülen, insan kaynaklarının açığa çıkmasının zamanı geldi. Van'ın önündeki tek engel siyasi hareketti. Ama 2015 genel seçimlerinde bunu ortadan kaldıracağız ve insanları özgürleştireceğiz. Yeni başlangıç hepimize hayırlı olsun.” Sözlerine yer verdi.

 

YÜKSEKDAĞ: HDP BARAJI GEÇMEZSE KAOS OLUR!

Yüksekdağ, HDP'nin barajın altında kalacağını hiç bir zaman düşünmediklerini anlatırken, "Eğer HDP baraj altında kalırsa şuna emin olun bu normal yollardan olmamıştır. Bir darbeci yaklaşımın sonucunda HDP’yi barajın altında görebilirsiniz" dedi. Yüksekdağ, şöyle konuştu: "Türkiye halkı HDP’yi barajın üstüne çıkarmış. HDP’ye yönelik şiddet içeren söylemlerin e anlama geldiğini Ağrı’da gördük. Biz bu zamana kadar soğukkanlılığımızı kontrolümüzü, duruşumuzu hiçbir şekilde bozmayarak yanıt verdik. Biz işimize bakacağız. Bizi zıvanadan çıkaramayacaklar. Bu nedenle HDP’nin barajın altında kalacağı demokratik ve doğal bir ihtimalin olmadığını düşünüyoruz. Ama zoraki bir biçimde antidemokratik saldırılar ve hükümet kaynaklı darbe girişimleri yaşanabilir. Ancak HDP barajın altında böyle bırakılabilir. Eğer barajın altında kalırsak bütün Türkiye bilsin ki bir sivil darbe yolu ile yapılmıştır. Hükümetin merkezinde durduğu bir sivil darbe yolu ile bu gerçekleştirilebilir. Bunun başka yolu da yoktur. Bu olursa siyasi irade hırsızlığının 7 Haziran günü yapılmış olması demektir. Gözü karamış aklı bulanmış bir saldırı girişiminde bulunmaları aynı zamanda kendi bindikleri dalı kesme anlamına geldiğini düşünüyorum. HDP’yi darbe, hile ve provakosyonlarla barajın altında bırakırlarsa bunu başarabilirlerse sadece HDP kaybetmez, kendileri de kaybeder. Türkiye’yi AKP hükümeti kendi eliyle seçim meşrutiyetini oratadan kaldırarak bir siyasi kaosa sürükler.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim