ŞEHRİVAN HABER: HAKİM İNALÖZ/MENDUH ÇALIŞKAN- Türkiye’nin bazı illeri ile birlikte mazbata süreci uzayan Van’da, HDP’li isimler mazbatalarını aldı. Son birkaç gündür Van’ın da en önemli gündemi olan HDP’lilerin mabzata süreci dün itibariyle sonuçlandı. Son birkaç gündür ardı ardına açıklamalar ile mazbata sürecinin gecikmesini eleştiren HDP’li isimler büyükşehir için YSK’nın onay belgesini aldı. 31 Mart’ta Van Büyükşehir Belediye eş başkanları olan seçimden kazanarak çıkan Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı Van Adliyesinde partililer ile birlikte mazbatalarını alırken “Mazbatalar halkımızın hakkıdır.” Yorumu yapıldı. Öte yandan HDP’li bazı ilçe belediyelerinin mazbata bekleyişi sürerken gözler YSK’nin KHK ile ihraç edilen, fakat seçimi kazanan isimlere mazbata verip vermeyeceğine çevrildi.

Halkların Demokratik Partisinde Van Büyükşehir Belediye başkanı olan Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı Van Adliyesine gelerek mazbatalarını aldı. Mazbata töreni için belediye eş başkanlarına HDP il yöneticileri, İpekyolu Belediye Başkanları ve milletvekilleri de belediye eş başkanlarına eşlik etti. Adliye binasında mazbatalarını alan belediye eş başkanları daha sonra adliye kapısında basın açıklaması yaptı. Burada bir konuşma yapan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, gün itibari ile mazbatalarını aldıklarını ifade ederek, “10 Nisan seçimlerin üzerinden tam 10 gün geçti. Öncelikle aldığımız mazbata tüm Van halkına hayırlı uğurlu olsun diyerek başlamak istiyorum. 31 Mart akşamı itibari ile Van halkı tercihini nasıl kullandığını ifade etmiş, sayım yapılmış, birleştirmeler yapılmış ve o andan itibaren il seçim ve ilçe seçim kurullarına düşen sonuçları ilan etmek ve mazbatayı biran önce düzenleyip göreve başlamamızı sağlamak olmalıydı.” Dedi.

ERTAN: MAZBATALARI VERİLMEYEN BÜYÜK İLÇELERİMİZ VAR

İtirazların seçim kanununa göre bu işleyen süreci durdurmadığını söyleyen Ertan, “Ama şuana kadar bütün ülke geneli mazbata krizine yol açmış durumda. İtirazlar bahane edilerek mazbatalarımız geciktirilerek verildi. Bunun hukukla veya kanunla, demokrasiyle açıklanacak bir tarafı yoktur. Gecikmişte olsa mazbatamızı aldık ve şimdi bütün gücümüzle Van halkına hizmet etme zamanı geldi. Evet, enerjimizin birçoğunu bu anlamda harcamak için çabalıyoruz. Ancak öyle görünüyor ki şuandan itibaren belediyelerimizde yapılan yolsuzluk ve diğer usulsüzlüklere tespit ve teşhirle geçecek bir süre. Ve tabi ki bildiğiniz gibi hala mazbataları verilmeyen büyük ilçelerimiz var. Tuşba, Edremit, İpekyolu, Çaldıran ilçelerimize hala mazbata verilmemiş halde.” Diye belirtti.

“MAZBATALAR HALKIMIZIN HAKKIDIR”

Ertan şu ifadeleri kullandı: “Diliyoruz ki, bu kadar zamandır geciktirilen mazbataların verilmeme sebebinin hukukla, demokrasiyle açıklanacak bir tarafı olsun biran önce seçilen arkadaşlarımıza bu halkın idarisinin tecellisi anlamında mazbatalar verilmelidir. Bu anlamda bu çağrıyı yapmak istiyorum. Mazbatalar halkımızın hakkıdır, göreve başlamamak için verilmemesi haksızlıktır, seçme ve seçilme hakkına aykırıdır bunu tekrar sizler aracılığıyla belirtmek istiyorum. Bir an önce göreve başlamamamız için koyulan engeller kalksın ve tekrar hepimize hayırlı olsun.”

ERTAN: TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 15 GÜN SÜRE VAR

Milletvekilliğinden istifa etme konusuna değinen Ertan, “Milletvekili olup da aday gösterilen kişiler seçimi kazanıp mazbata aldıktan sonra Türkiye büyük millet meclisine bir bildirim yaparlar. Bunun için tebliğ tarihinden itibaren 15 gün süre var henüz başladı benim açımdan. O süreç bundan sonra Türkiye büyük millet meclisine bir bildirim yaparak artık belediye başkanlığı görevinde olacağımı belirtmiş olacağım ve mecliste sadece okunarak açıklanacak bu durum.” Dedi.

“BU GÖREV TARAFIMIZA TESLİM EDİLMİŞTİR”

Ertan, “Bugüne kadar bu anlamda birçok spekülasyon yapıldı. Mazbatayı almayacağımız ve vekillikte kalacağımıza dair ne yazık ki irademize aykırı olarak spekülasyon amaçlı, kara propaganda amaçlı böyle sözler sarf edildi ancak biz bir söz verdik Van halkına. Van halkının huzuruna çıktık, halkımız bize güvendi, partimize güvendi ve tercihini bizden yana kullandı. Bizim halkın iradesine elbette ki saygıdan başka seçeneğimiz yok, hem de böyle bir arzumuzda yok. Bu görev tarafımıza teslim edilmiştir, bize düşen bu göreve layık olabilmektir bu aşlamadan sonra var gücümüzle şimdi Van için, hepimiz için seferberlik ruhuyla çalışma zamanı. En kısa mesai saati içinde başlamayı düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

Öte yandan Edremit, Tuşba gibi ilçelerde YSK’nın henüz HDP’li isimlere mazbata vermediği de öğrenildi. Bazı ilçelerde KHK ile ihraç edilen adaylarla ilgili YSK’nın süreci sonlandırmadığı ile ilgili değerlendirmeler yapılırken, bu noktada mazbata ile ilgili kesin tarih de paylaşılmadı.

Editör: TE Bilisim