ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL / HAMİT KARAKUŞ - Van’da Beşyol Meydanında düzenlenen mitinge HDP Eş Genel Başkanı ve Van 1. Sıra Milletvekili Adayı Sezai Temelli katıldı. Eşiyle birlikte meydandaki vatandaşı selamlayan Temelli burada önemli açıklamalar yaptı.

 

Van’da sandıklardan HDP’ çıkacağını aktaran Temelli, hükümeti de sert bir dille eleştirdi. Temelli şu ifadelere yer verdi: "Van’dan aday oldum biliyorsunuz. O yüzden sevgili eşimle beraber geldik. Artık başınıza kaldık. Hep beraber çalışacağız. Van’dan başlayarak bütün Türkiye’ye demokrasi gelene kadar, barış gelene kadar gece gündüz çalışacağız. Bu da bizim Van’a ve Kürt halkına sözümüz olsun." Dedi. HDP mitinge de vatandaşlar tarafından açılan çok sayıda Türk bayrağı da dikkat çekti. HDP flama ve bayraklarının yanı sıra alanda açılan Türk bayrakları dikkatlerden kaçmadı. Mitingde HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş sloganları atıldı.

 

 

DEDE: ERDOĞAN’A GÜLE GÜLE DİYORUZ

 

Mitingde ilk olarak konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Ümit Dede şunları söyledi: “Bay Erdoğan son olarak Kürt sorunu yoktur dedi. Bizde buradan sesleniyoruz. Kürtlerin, Türkiye halkları ile birlikte başarabilme sorunu vardır. Bu umudun önündeki engel senin zihniyetindir. Türkiye de bir diktatörlük sorunu vardır. Siz bugün bu alana sığmayarak en büyük cevabı verdiniz. Bu inancınızdan korkanlar olabilir, onlara fırsat vermeyin. Buradan Amed’e, Mardin’e, Edirne’ye selam gönderelim. Kürt halkının taleplerini yok sayamazsın, yok sayarsan, güvenlik tedbirleriyle bu halkı bastıracağını sanırsan kaybedersin demiştik. İşte bugün Türkiye halkları Recep Tayyip Erdoğan’a güle güle diyor. Bugün burada kabalığın verdiği bir mesajı, bir öfkesi var. Roboski’yi unutmadık, Suruç’u unutmadık. Amed saldırısını, Berkin Elvanı unutmadık.” Diye konuştu.

 

 

“24 HAZİRAN’DA BARAJLARI YIKACAĞIZ”

 

Dede, “Bizler barajı yıktık ama bunu çekemeyenler var. Sandılar ki HDP baraj altında kalacak ve yine irademizi çalmaya çalışacaklar. İşte Van, işte Ankara, işte İstanbul. Biz Ankara’ya bir bayrak diktik ve oradan vekil çıkardık. Şimdi bunu bir k ez daha başaracağız. Ankara’yı faşizmin değil umudun barışın başkenti yapacağız. Burada ki kalabalık ve kitle ile birlikte AKP Van Minute diyoruz. Sayın Demirtaş diz çökmediği için cezaevindedir. Diyorlar ki HDP teröristtir. Oysa HDP halktır, halk burada. Biz işkencelere karış direndik, cezaevinde kolumu kaybettim, cezaevlerinde, meydanlarda direndik. Suruç, 10 Ekim, Diyarbakır katliamlarına rağmen alanlara akıyoruz. Bize dediler ki kaybedeceksiniz ama biz her gün daha fazla kazanıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

KARAKOÇ: DEMOKRASİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ

HDP Van Milletvekili Mukkades Karakoç’ta burada bir konuşma yaptı. Karakoç şu ifadelere yer verdi: “İmralı’da uzun zamana yayılmış bir tecrit politikası uygulanıyor. Ülkemiz bu tecrit yüzünden bir kaosun içine girmiş durumda. Her anlamda kriz yaşanıyor. Türkiye’de barışın ve demokrasinin olması için Sayın Öcalan’ın özgür kalması gerekiyor. Bizde mücadelemizle tecritti kırarak barışın, demokrasinin önünü açacağız.”

 

 

TEMEL: GÖZLERİNE UYKU GİRMİYOR

 

HDP Van Milletvekili adaylarından Tayyip Temel’de yaptığı konuşmada, “Korkuyorlar, gözlerine uyku girmiyor. Heybetli duruşunuzdan korkuyorlar, Van onurlu bir kenttir, Van halkı onurlu bir halktır. Katliamlarla, tutuklamalarla boyun eğeceğimizi sanıyorlar. Ne öldürülmekle, ne işkence ile teslim alamadınız, alamayacaksınız. Sizin belinizi kırmaya çalışanlar başarılı olamayacaklar. Şehirlerimizi yıkıyorlar, köylerimizi yakıyorlar. Meydan meydan gezerek oylarımızı sayıyorlar. Eğer bugün sadece Van’ın görsünler utansınlar. Direne direne kazanacağız, Van’da Kürt halkına diyorlar ki : Yalan söylüyorlar, kadro sözü veriyorlar, iş sözü veriyorlar. Bir köye gidip bize oy verin, biz size kadro vereceğiz, iş vereceğiz. İşte bu yalancılara en iyi cevabı yarın siz vereceksiniz. Zulüm karsınız ama zulüm yapmak sizi kurtaracak mı sanıyorsunuz.” İfadelerini kullandı.

 

 

EŞ GENEL BAŞKAN VAN’DA KONUŞTU

 

“Bu onurlu halk önünde saygıyla eğiliyorum” diyerek konuşmasına başlayan Temelli ilk olarak şöyle konuştu: “Bu onurlu halk direndi ve kazandı. Her şeye rağmen, tüm zulme rağmen direndi ve kazandı. Her türlü zulme, oyuna, provokasyona rağmen bu onurlu halk kazandı. Yaşar Kemal diyor ki; demir olsa çürürdü. Bu halk toprak oldu bu halk. Onuruyla bir ağaç büyüttü. HDP’nin ağacını büyüttü. İşte şimdi yan yanayız. Bu ülkeye özgürlük gelene kadar, barış gelene kadar da bu mücadele devam edecek. Asla vazgeçmeyeceğiz. Diz çökmeyeceğiz. Figen gibi, Tuğba gibi, Bekir gibi. Onlar özgür kalana kadar, tekrar onlarla buluşana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”

 

 

TEMELLİ: OYUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

 

Temelli, “Çok kalmadı, 24’ünde hep birlikte sandıklara gideceğiz. Oyumuza, irademize sahip çıkacağız. Hiçbir tuzağın içine düşmeyeceğiz. Hiçbir oyuna gelmeyeceğiz. Demokratik hakkımız olan seçme hakkını kullanacağız. Onlar hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar biz oyuna gelmeyeceğiz, oyumuza sahip çıkacağız. Direne direne kazanacağız, faşizme karşı omuz omuza kazanacağız, biz kazanacağız. Karşımızdaki bu zihniyet kayyumcudur. Karşımızdaki zihniyet demokratik siyasete tahammül edemez, barış istemez. O yüzden de kayyum atar. Kayyumların ilk yaptığı şey bizim emeğimizle kurduğumuz, kurumları kapatmak olur, kadınların kurumlarını kapatmak olur. Bu zihniyet kadına, çocuğa, sana, bana düşman. Bu zihniyetten 24’ünde hep birlikte kurtulacağız.” Dedi.

 

 

“VAN’DAN ADAY OLDUM! BAŞINIZA KALDIK”

 

Konuşmasında Van’da milletvekili adayı olduğunu ifade eden temelli şöyle konuştu: “Van’dan aday oldum biliyorsunuz. O yüzden sevgili eşimle beraber geldik. Artık başınıza kaldık. Hep beraber çalışacağız. Van’dan başlayarak bütün Türkiye’ye demokrasi gelene kadar, barış gelene kadar gece gündüz çalışacağız. Bu da bizim Van’a ve Kürt halkına sözümüz olsun. Bu ülkeye demokrasi barış gelmesin diye hala nefret dolu dilleriyle, ayrımcı dilleriyle, düşmanlaştıran dilleriyle konuşuyorlar. İnsanları, halkları birbirine düşman etmeye çalışıyorlar. Farklı inançları birbirine karşı kışkırtıyorlar. Biz bir arada yaşıyoruz. Tüm farklılıklarımızla birlikte yaşıyoruz. Türküyle Kürdüyle, Ermenisiyle, mütedeyyiniyle, Alevisiyle. Biz bu farklılıklardan güç alıyoruz. Bizim gücümüz budur, yan yana gelmektir. İşte bundan korkuyorlar. Korkuları arttıkça nefret dilleri de artıyor, düşmanlıkları da artıyor. 24’ünde bu nefret dillerine son vereceğiz.”

 

 

“BİRLİKTE BU HESABI BOZACAĞIZ”

 

Suruç’ta yaşanan olaylara değinen Temelli, “Suruç’ta masum insanları katlettiler. Biz dedik ki, ‘ölenler arasında ayrım yapmayın. Bu provokasyonlar arkasında kim varsa ortaya çıkarın.’ Savcılara çağrı yaptık; herkesin önünde insanlar katledildi. Otopsi raporları ortada, suçlar ortada,  kayıtlar ortada, suçlular ortada ama hiçbir suçlu gözaltına bile alınmadı. Buna karşılık sabahtan akşama kadar HDP’yi suçluyorlar. O kadar acze düşmüşler ki, ancak HDP’yi suçlayarak ayakta kalacaklarını sanıyorlar. Tek hesapları bu. HDP’yi düşmanlaştıralım, halkları düşmanlaştıralım. Böyle ayakta kalacağını sanıyorlar. Bu hesabı bozacağız. Hep birlikte bu hesabı bozacağız.” Şeklinde konuştu.

 

BARAJA DEĞİNDİ: BAŞLARINA YIKACAĞIZ

 

“HDP’yi düşmanlaştıralım, baraj altında kalsın hesabı yapıyorlar” diyen Eş Genel Başkan Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onların hesabı şu: HDP’yi düşmanlaştıralım, halkları birbirine düşman edelim. HDP baraj altında kalsın. 7 Haziran’da ve 1 Kasım’da barajların altında kaldık mı ki 24 Haziran’da kalalım. O barajları taş olacağız, Demirtaş olacağız başlarına yıkacağız. 24 Haziran’da da barajı onların başlarına yıkacağız.”

 

 

“KATLİAMDAN KURTARMA ZAMANIDIR”

 

Temelli, “Bunu biliyorlar, bunu bildikleri için acze düştükleri için suçlamadan başka yapacak bir şeyleri yok. Yok, Sayın İnce Sayın Demirtaş’ı ziyaret etmiş, ondan Suruç olayı olmuş. Yazıklar olsun size. Yazıklar olsun ki bu halkın ölülerine saygı duymuyorsunuz. İnsanların acılarına bile saygı duymuyorsunuz. Ama biz Türkiye’nin tüm acılarını bizden kabul ettik. Yasin Börü’yü de, Ekrem'i de; kim ölmüş ise bizden kabul ettik. Söz verdik hepsinin hesabını soracağız. Çünkü biliyoruz bunların müsebbibi halklar değil, bu provokasyonlardır. Bunların arkasında kimin olduğunu en iyi biz biliyoruz. Bütün tarihimiz boyunca, bu acılarla kavrulduk. Şimdi acıların dinme zamanı, şimdi yüzleşme zamanı, artık bu coğrafyayı katliamlardan kurtarma zamanıdır.” Diye belirtti.

 

 

TEMELLİ: TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇILACAK

 

Temelli konuşmasını 24 Haziran’da çıkacak seçimle devam ettirerek şunları söyledi: “Bu hesabı 24 Haziran’da bozacağız. 400 vekil hayal ediyorlar ya bak bu halk şakayı sever. Bu halk sana öyle bir şaka yapacak ki biz değil sen o barajın altında kalacaksın. Bütün meydanlar bunu gösteriyor. Sandıkla geldiniz, sandıkla gidin. Edebinizle gidin. O sandık o irade ne gösteriyorsa, ona rıza gösterin. HDP 80 değil 180 vekille meclise girecek. Bu sayede Türkiye önündeki, demokrasinin önündeki,  barışının önündeki baraj yıkılacak. Sevgili Selahattin Demirtaş ve HDP’nin programıyla Türkiye’nin önü açılacak. Bunun gereğini hep birlikte yerine getireceğiz.”

 

“ÇÖZÜMÜ HEP BİRLİKTE ÜRETECEĞİZ”

 

Parti programları hakkında konuşan Temelli, “Bu ülkenin bir geçiş programına ihtiyacı var.  Bu çürümenin, bu gaspın sona ermesi için bir geçiş programına ihtiyaç var. O da bir demokratik anayasa yapmakla mümkündür. Bu demokratik anayasayı hep birlikte hayata geçireceğiz. Eşit yurttaşlık temelinde herkes buluşsun. Kimse dışlanmasın, ötekileştirilmesin, yana gelelim. Alevisiyle, Türküyle, Kürdüyle, Türkmeniyle yan yana gelelim. Eşit yurtaşlık temeline, evrensel hukuk normlarında, kuvvetler ayrılığı var eden demokratik bir anayasa var edelim. İnsan haklarını tavizsiz inşa eden, saygı gösteren bir demokratik zemin, bir demokratik anayasa var edelim. İşte o zaman bu kuşatma kalkar, tecrit kalkar, barışın yolu açılır. İşte o zaman halklar bir arada çözümü var eder. O çözüm uzakta değil, 24’ünde sizin iradenizdedir, sizin oylarınızdadır. Sizin iradenize sahip çıkmanızdadır. Bu ülkenin beklediği çözümü hep birlikte üreteceğiz. Bir oy Demirtaş’a bir oy HDP.” Şeklinde konuştu.

 

 

“DEMOKRASİDEN YANA TERCİHTE BULUNUYORUZ”

 

“Bize ne yapacaksınız diye soruyorlar” diyerek konuşmasına devam eden Temelli o soruya şöyle cevap verdi: “Biz demokrasiden yana tercihte bulunduk. Bu sorunun çözümü burada gördük. O yüzden de birinci turda dedik ki, bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’ye ikinci turda ya Erdoğan rejimi ya demokrasi. Biz demokrasiden yana tercihte bulunuyoruz. Bu Erdoğan rejimini biz düşüreceğiz. Bu geçiş programıyla 18 ay ile 30 ay arasında birikmiş bütün sorunlarımızı bir arada hep birlikte çözeceğiz. Kürt sorununu da yoksulluğu da kadına şiddet sorununu da çocuk istismarını da nerede bir sorun varsa o sorunu hep birlikte çözeceğiz. Çünkü demokrasi olmadan hiçbir sorun çözülmez. Ama demokrasinin olmasını istiyorsunuz da Kürt sorununu çözeceksiniz. Öyle gelip oradan buradan toplayıp getirdiğin teşkilatınla buralarda Kürt sorunu yok demeyeceksin. Dersen yanıtını yarın sandıkta alırsın. 3 tane oy için burada Kürt kardeşim diyeceksin, Ankara’da kurtlarla masaya oturacaksın. Burada Kürt, Ankara’da kurt olanlara tek oyumuz yok.”

 

 

TEMELLİ: BİZ YÖNETECEĞİZ

 

Oylarından ve iradelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Temelli, “Herkes için adalet istiyoruz. Her yerde adalet, herkes için adalet. Ayrımcılığın olmadığı bir dünya istiyoruz. Nefretin olmadığı bir dünya istiyoruz. Ortak vatanda demokratik cumhuriyet istiyoruz. Bunu da biz inşa edeceğiz. 2014 genel seçimlerinde, yola çıktığımızda dedik ki, ‘kentlerimizi de, kendimizi de biz yöneteceğiz.’ Çünkü yerel demokrasi olmadan, parlamenter demokrasi gider yerine vesayet gelir.  Bunun için kentlerimizi biz yöneteceğiz, kayyumlar değil. 2014 Cumhurbaşkanı Seçimlerinde dedik ki, ‘yeni bir yaşam, yeni siyaset, tüm ezilenleri bu iktidardan kurtaracağız’ dedik. 7 Haziran’da büyük insanlığın yürüyüşünü başlattık. Onlar ise çöktürme planlarıyla, savaş politikalarını başlattılar. Ama biz 1 Kasım’da inadına HDP dedik. Ve şimdi diyoruz ki Senle Değişir. Ve şimdi hep birlikte demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz.” Dedi.

 

 

“BUNU KADINLARLA İLE YAPACAĞIZ”

 

Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri; buna karşı kadınlar yeni yaşamı var edecek. Kadınlar bu düzeni değiştirecek. Eşit bir yaşam için kadınlar sandığa sahip çıkacak. Gençlerle değiştireceğiz. Gençlere kıraathane vaad eden,  bu zihniyeti gençler sandığa gömecek. Emekçiler değiştirecek. Hakça Dağıtım Programımızla emekçiler için yeni bir yaşam var edeceğiz. Tüm işçiler geleceğine, gençler, kadınlar geleceğine sahip çıkacak. Üreten biziz, yöneten de biz olacağız. Emekliler sahip çıkacak, emekli maaşları sefalet maaşları. Buna son vereceğiz. Sandığa, oya, yarınlara engelliler sahip çıkacak, engelsiz bir yaşam için. Barajları hep birlikte çocuklarımız için yıkacağız. Bu köhne sistemden çocuklarımızı kurtaracağız. Öyle zorunlu din dersi, 4 4 4 yok. İlk 4 sene okula gitsin sonra çırak olsun diye değil onlar hak ettikleri eğitimi alsın diye sistemi değiştireceğiz. Hep birlikte değiştirdiğimizde çocuklarımıza güzel bir ülke, demokratik bir cumhuriyet bırakabiliriz. 24 Haziran bunun başlangıcı olacak.”

 

 

TEMELLİ: SANA VAN’I KİM ANLATTI

 

Temelli, “Soruyor. ‘Bu HDP nasıl oluyor da hala bu kadar oy alıyor.’ Van’a geldiğinde görmemiş, görseydin burayı nasıl aldığını anlardı. Görseydi Amed’i, İstanbul’u, İzmir’i, Cizre’yi çok iyi anlardı. Türkiye’nin her yerindeyiz. Sen o oyları çalmasan HDP çok daha fazla oy alacak. Sen HDP nasıl bu kadar oy alıyor diye şaşırma ben nasıl bu kadar oy aldım diye şaşır. 24 Haziran’da bunların hesabını hep birlikte soracağız. Buradan 1 oy bile olmaz. Van’ı istiyormuş. Sana Van’ı kim anlattı. Sen gel Van’a kayyum ata, tüm kaynakları sömür, Van’a zulüm, işkence ver, sonra ‘Van’ı istiyorum’ de. Van sana yarın cevabını verecek. Sen yarın Van’dan bir oy bile alamazsın. Van, onuruna, geleceğine ve geçmişine sahip çıkacak. Yarın Van’ın onuruna sahip çıkma günüdür. Bu zulme cevap verme zamanıdır.” İfadelerini kullandı.

 

“BİZ ÜRETECEĞİZ, BİZ YÖNETECEĞİZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sert bir dille eleştiren Temelli şunları söyledi: “Aklı o kadar karışmış ki gelmiş Van’da GAP’ı vaad ediyor. O GAP Urfa’da. Çaresizler. Nerede ne dediklerini bilmiyorlar. Verecek bir şeyleri kalmamış böyle zorluyor. Yalan bunların içine yuva yapmış. Bizim yalanlara karnımız tok. Biz kendi geleceğimizi kendimiz kuracağız. Van’da da, GAP’ta da ekilebilir arazilerimize sahip çıkacağız, biz üreteceğiz, biz yöneteceğiz. Çiftçiler nefes alacak, işsizler iş bulacak, esnaf borcundan kurtulacak. Türkiye’nin her yerine nefes gelecek.”

 

 

“PATATES, SOĞANLA BAŞ EDEMİYOR”

 

Patates ve soğan fiyatlarının artışına değinen Temelli, “Bizden çaldıklarını yandaş müteahhitlerine aktardı. Türkiye’yi soyup soğana çevirdi. Patatesle soğanla baş edemiyor, ekonomiyi yönetecekmiş. Dünyanın en pahalı patates soğanını yiyoruz. Tarımı bitirdiler, yetmedi soğanı da bitirdiler. Bizim hafızamızla alay edercesine İstanbul mitingine Tansu Çiller çağırmış. O da demiş ki ‘milli şuur.’ Yahu sende şuur ne arar. Biz seni 90’lardan biliyoruz. Şuursuzluk ödülü verilse hepsini sen alırsın. Ama Tansu Çiller’le, Mehmet Ağar’la 90’lara öykünüyorlar. Hani bir başkanları vardı. Davutoğlu o da bir ara 90’lara öykünmüştü. Beyaz Toroslardan bahsetmişti, Van’a gelip. Bunların hepsini Beyaz Toroslara bindirip faşizmin çöplüğüne süpürüp atacağız.” Dedi.

 

TEMELLİ: VAN’DA DA AÇIK ARA ÖNDESİNİZ

 

Temelli şu ifadelere yer verdi: “Biz diyoruz ki,  OHAL değil demokrasi, savaş değil barış, Erdoğan değil, Demirtaş. Bu kadar basit. Erdoğan düşmeden bu ülkeye demokrasi de barış da huzur da gelmez. Van’dan bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Barış için, demokrasi için, adalet için, huzur için hep birlikte sandıklara gideceğiz. Oylarımıza, iradenize sahip çıkın. Herkes birbirine destek olsun. Herkes dayanışsın. Ancak bu sayede bu ceberrut iktidardan kurtulabiliriz. Bunu da yarın başaracağız. ‘Diyarbakır’da açık ara öndeyiz’ demiş. Ben gördüm, Van’da da açık ara öndesiniz. Bunların açık ara öndeyiz dediği şehri terk ettikten sonra tabelaya olan mesafeleri. Açık ara gidiyorlar, neleri var neler yok topladılar, gidiyorlar. Kayyumlarıyla gidiyorlar. 25 Haziran sabahı Saray’ı da boşaltıp gidiyorlar.”

 

 

“DÖNEN DÖNSÜN YOLUNDAN BİZ DÖNMEYİZ”

 

Temelli konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizim şifremiz 7-24. 7 gün 24 saat çalışacağız. Öyle de yaptık. Türkiye’nin her yerinde tüm örgütümüz, il ilçe teşkilatlarımız, tüm bileşenlerimizle, emek meslek örgütleri kim var, kim yok hep birlikte 7-24 çalıştık. Gördük ki biz, umudun yolcuları yürüdükçe Türkiye’ye umut geldi. Bunu başardık. Biz yürüdükçe bahar gelir yaz gelir, biz yürüdükçe demokrasinin barışın önü açılır. Dönen dönsün yolundan biz dönmeyiz.”

 

Temelli’nin konuşmasının ardından miting Koma Çarnewa solisti Serhat ve Mesut Gever’in müzik dinletisiyle sona erdi. Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Temelli’nin yanı sıra Ankara Milletvekili adayı Veli Saçılık, HDP Van İl Eş Başkanları Ümit Dede, Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kava. HDP Van Milletvekili adayları Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Tayip Temel, Mukaddes Karakoç, Asuman Yılmazer ve vatandaş katıldı.

 

 

Editör: TE Bilisim