1 Kasım seçimlerinin de en kilit partisi olacak gibi görünen HDP önüne yüzde 20’lik oy hedefi koydu. Böylece TBMM’ye gönderilecek milletvekili sayısı da 100’e yükselecek.

 

12 KRİTİK KENT

HDP’nin 7 Haziran seçimleri gibi bir baraj aşma sorunu tartışması olmadan girilecek bu seçimlerde hedef milletvekili sayısı da olabildiğince arttırmak olacak. Kimi kentlere dönük taktik hesapları üzerinden gerçekleşecek olan seçimlerde HDP sadece 12 kentteki oylarına 145 bin gibi bir oy oranında ekleyerek, 13 yeni milletvekilli çıkartmayı hedefliyor. Buna göre, 7 Haziran koşullarına göre  Aydın, Batman, Bingöl, Elazığ, Hatay, İzmir, İstanbul, Konya, Malatya, Manisa, Muş ve Urfa’yı markajına alan HDP, buradaki oylarının 7 Haziran koşullarına göre 145 bin artırıp, bu kentlerden 10’u AK Parti’den olmak üzere 13 yeni milletvekilini çıkarmayı hedefliyor.

 

MUŞ’TA 2 BİN 179 OY DURUMU 3-0 YAPIYOR

Örneğin HDP’nin 192 binin üzerinde oy aldığı Batman’da 2 bin 257 gibi bir oy artırılması demek HDP’ye yeni bir milletvekili çıkarma imkanı sunduğu gibi aynı şekilde HDP’nin hiç milletvekili çıkarmadığı Elazığ’da mevcut oyların korunması ve buna 5 bin 531 oyun daha eklenmesiyle birlikte HDP ilk kez kentten bir milletvekili çıkaracak.. Aydın’da aynı şekilde 5 bin 419 oy alınması durumunda AK Part’nin bir milletvekili alınacak. Yurtdışı oylarından dolayı 3’üncü milletvekilliğinin kaybedildiği Muş için de aynı durum söz konusu; burada da 2 bin 179 oy artırılması HDP, 3’üncü milletvekilliği de AK Parti’den alınacak.

 

DİYARBAKIR 11-0 OLUR MU?

HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde 10 milletvekilliği aldığı Diyarbakır’da da bu seçimlerde 11 milletvekilliğinin tamamının alınması zor görünmüyor. 7 Haziran’da 640 bin 688 oy alan HDP bu oyunu korur ve buna Diyarbakır şartlarında çokta yüksek olmayan 58 bin gibi bir oy eklerse kentteki milletvekillerinin tamamı HDP’li olmuş olacak.


KAYNAK: HAYRİ DEMİR / DİHA

Editör: TE Bilisim