Çözüm Süreci masasındaki başlıklardan biri de seçim barajıydı. Gözler Anayasa Mahkemesi'ne kilitlenmişken HDP ve AK Parti mutabakata vardı. Daha önce Anayasa Mahkemesi'nin olası hak ihlali kararını yok sayarız diyen AK Parti, çözüm süreci yolunda HDP ile masada yüzde 7'ye tamam dedi.

 SENARYOLAR YAZILMAYA BAŞLANDI

HDP ilk kez parti olarak gireceği 2015 seçimlerinde yüzde 10'luk barajı geçeceğine emin ancak 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan en yüksek oy oranı bile 10'un altında. 30 Mart yerel seçimlerinde alınan yüzde 4,5'luk oran da hesaba katıldığında HDP'nin baraj altında kalması yüksek ihtimal . Ankara kulislerinde şimdiden'HDP baraj altında kalırsa' senaryoları yazılmaya başlandı bile.

YÜZDE 7'DE ANLAŞTILAR 

Ancak o senaryolar boşa çıkacak gibi. HDP kaynaklarından aldığımız bilgiye göre hükümet ve HDP barajın yüzde 7'ye çekilmesi konusunda anlaştılar. HDP'nin İmralı heyetindeki Hatip Dicle 'müzakere süreci taslağında anlaştık' demişti. Anlaşılan başlıklardan birinin seçim barajı olduğu ortaya çıktı.

MECLİSE GELECEK 

Hatta AK Parti'nin hukukçu kurmayları Anayasanın seçim barajını düzenleyen maddesi hakkında değişiklik için çalışmaya başladı bile. Anayasa Mahkemesi seçim barajı başvurusu hakkında 'hak ihlali var' dese de demese de AK Parti yüzde 7 düzenlemesini meclise gönderecek.

SEÇİM PARADİGMASI DEĞİŞİR 

Ancak HDP temkinli. Hükümetin seçim barajını değiştirmeme ihtimalini de düşünüyor. HDP kaynakları baraj altında kalırsak 'seçim paradigması değişir' diyor. Yani strateji değiştirecek. Kendi deyimiyle mücadelesini parlemento dışında, sokakta yürütecek.

internethaber

Editör: TE Bilisim